Gdje je nestao Pupi ??? Nestao u strahu od imenovanja novog predsjednika Saveza za nacionalne manjine

Izvor: Dražen Prša

Nema kraja nezasitnosti Pupovca: nakon potpredsjednika Vlade, za Srbe želi i Predsjednika Savjeta za nacionalne manjine

Protivljenje SDSS-a na prijedlog Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da se za nasljednika Aleksandra Tolnauera predsjednika Saveza za nacionalne manjine imenuje Tibor Varga, otkriva sve pozadinske karte koje u džepu skriva Milorad Pupovac.

Koliko god Pupovac ispod stola mješao svoje karte i iz prikrajka čekao svoj trenutak da „uglavi“ svog igrača Milana Vukelića, sve je očitije da neće baš sve biti po njegovom scenariju jer, očito i svoj špil karata za igru imaju zastupnici Vladimir Bilek, Furio Radin, Veljko Kajtazi, Robert Jankovics i Ermina Lekaj Prljaskaj, koji drže da je Tibor Varga dobar i korektan odabir.
Kako će na sve o reagirati premijer Andrej Plenković nije poznato, no po svemu sudeći netko od njegovih koalicijskih partnera neće biti zadovoljan.

Iako je parlamentarna većina stabilna što ne stvara nikakvu sumnju da neće opstati do idućih izbora, Plenkovićeva odluka o novom predsjedniku Saveza za nacionalne manjine izazvat će nezadovoljstvo unutar Kluba zastupnika nacionalnih manjina, koji se u vezi s ovim imenovanjem ozbiljno podijelio.

Poznato je da na jednoj strani SDSS ima svoja tri zastupnika, dok je na drugoj preostalih petero, čije je mišljenje da će predsjednik Vlade prihvatiti njihov prijedlog .

Svi znaju da Plenković ekskivira svoje opredjeljenje, jer mu je za koaliciju važno svih osam manjinskih zastupnika, no treba podsjeti da je 18. travnja završio četverogodišnji mandat svim članovima Savjeta za nacionalne manjine, osim saborskim zastupnicima koji po dužnosti ulaze u to tijelo.

Ovo se odnosi i na Aleksandra Tolnauera, koji je Savjet vodio od njegovog osnivanja 2003., a koji je tražio da ga Vlada razriješi kako bi se umirovio što je i učinjeno 16. ožujka, ali mu je dužnost prestala 18. travnja.

Savez za nacionalne manjine već mjesec dana uopće nema predsjednika, iako premijer Plenković već nekoliko jedana ima službeni prijedlog za novog predsjednika, što nedvojbeno govori da kalkulira. Poznao je da mu je Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina temeljem javnog poziva za članove Savjeta za nacionalne manjine, predložio Tibora Vargu, no što premjer čeka, pitanje je koje mnoge zanima ?!

Srbi imaju Anju Šimpragu

Iako je javni poziv Vlada raspisala još početkom veljače, Vladin je Ured do kraja veljače analizirao i prikupljao kandidature. Podsjetimo, sastav Savjeta za nacionalne manjine čini osam zastupnika nacionalnih manjina, sedam predstavnika vijeća nacionalnih manjina i njih pet iz redova udruga nacionalnih manjina, vjerskih zajednica i građana pripadnika nacionalnih manjina. Predsjednika i dvojicu potpredsjednika imenuje Vlada.

Da ne bude sve kako treba, SDSS se usprotivio imenovanju Tibora Varge, aktualnog zamjenika predstojnika Stručne službe Savjeta za nacionalne manjine, koji je od 2011. član Vijeća za mađarsku nacionalnu manjinu grada Zagreba.

Tu opet na scenu stupa Milorad Pupovac i njegovi igrači koji koji grčevio lobiraju da na to mjesto dođe Milan Vukelić, načelnika Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina u Upravi na nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako se vodi „pritajeni rat“ i nitko ne popušta, ni Pupovac ni zastupnici Vladimir Bilek, Furio Radin, Veljko Kajtazi, Robert Jankovics i Ermina Lekaj Prljaskaj, sve je očitije da će netko ipak na kraju dobiti „politički šamar“ koji bi najteže pao Pupavcu.

Kako se čita između redova, SDSS drži logičnim da predsjednik Savjeta, s obzirom na to da je Tolnauer Židov, bude netko iz srpske nacionalne manjine, koja je i najbrojnija u Hrvatskoj.

Ipak, tu su i oni koji u Saboru zastupaju Čehe, Talijane, Mađare, Rome, Albance i ostale nacionalne manjine i koji ne pristaju na Pupovčevu igru, jer drže da SDSS već ima potpredsjednicu Vlade Anju Šimpragu, koja je zadužena za društvene djelatnosti i ljudska prava, te da bi zbog toga Tibor Varga trebao preuzeti Savjet za nacionalne manjine.

Iako premijer Plenković pokušava naći izlaz iz ove, kažimo, delikatne siuacije, to mu još nikako ne uspijeva. Jedno je jasno, na premijeru Plenkoviću je da „odreže“, hoće li na čelu Savjeta za nacionalne manjine iduće četiri godine biti Srbin ili Mađar.

Daleko od očiju javnosti, ovo političko kadroviranje, kako doznajemo itekako se odrazilo i na situaciju u Klubu nacionalnih manjina, gdje su političke „igre“ dovele do napetih odnosa.

SDSS drhti nad financijskom budućnosi tjednika Novosti

Pitanje tko će naslijediti Tolnauera ne tiče se isključivo nekakvog prestiža ili nacionalne afirmacije, jer osim što Savjet za nacionalne manjine daje mišljenje o programima HRT-a, predlaže gospodarske i socijalne mjere za područja nastanjena pripadnicima nacionalnih manjina, raspoređuje i državni novac namijenjen financiranju kulturnih aktivnosti manjinskih zajednica.

Ono s čim je hrvatska javnost već duže vrijeme zgrožena je podatak da je upravo na posljednjoj sjednici Savjeta, kojom je predsjedao Tolnauer, Srpskom narodnom vijeću za 2023. dodijeljeno 767 tisuća eura, od čega 600 tisuća eura za tjednik Novosti.

O kojem tjedniku je riječ nije potrebno ni pisati, možda tek spomenuti da iz tih novina „vriše“ sramotni tekstovi koji su otvoreno upućeni protiv hrvatske povijesti, Domovinskog rata, prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana,sve popraćeno „pljuvanjem“ po hrvatskoj desnici.

Ono čega se u SNV-u (Srpskom narodnom vijeću), čiji je predsjednik Pupovac, najviše boje je, da ako se za predsjednika izabere Tibor Varga onda vjerovatno nebi dobivali „punu vreću eura“ za svoje Novosti, što je do sada Tolnauer itekako izdašno podržavao. Upravo je to najvažniji razlog zašto Pupovac mudro igra i čeka iz prikrajka, izbjegavajući dolaske u Sabor ali otvoreno lobirajući za Vukelića.

Kako u razgovoru od nekih članova Kluba zastupnika nacionalnih manjina doznajemo, oni drže da upravo zbog navedenog Pupavac se mudro skriva čekajući što će se dogoditi, čime otvoreno šalje poruku premijeru Plenkoviću da on postoji i da se njegova mora uvažavati, jer uvjeren je da se neke usluge moraju plaćati, na ovaj ili onaj način….

U slučaju da Plenković pristane na Pupovčev ultimatum, najvjerovatnije je da bi iz stranaka oporbene desnice krenuo svojevrstan „politički uragan“ na Novosti, itekao snažniji nego za vrijeme Tolnauera koji je u stvari krojio financijsku težinu tog tjednika.

Dražen Prša