Gasi se tvrtka Terme Zagreb

Foto: Hina

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su u nastavku sjednice većinom glasova prihvatili odluku o prestanku društva, promjeni tvrtke i imenovanju likvidatora trgovačkog društva Terme Zagreb d.o.o., tvrtke koju je Grad osnovao u podjednakom udjelu s Inom radi realizacije projekta Termalnog kupališta Zagreb, no iz Gradske uprave najavili su da projekt, unatoč tome ide i dalje.

Za tu odluku glasala su 24 zastupnika, protiv četiri, a 13 ih je bilo suzdržano.

Trgovačko društvo Terme Zagreb gasi se jer nije ostvarena poslovna svrha utvrđena osnivanjem, ističe se u obrazloženju Grada.

Pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić kazala je da se od projekta Termalnog kupališta Zagreb ne odustaje te da je Grad napravio studiju, istraživanje tržišta i napravio koncept.

Istaknula je da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta raspisalo natječaj za dodatno istraživanje geotermalne vode radi davanja koncesije za eksploataciju, a posao je dodijeljen tvrtki GPC Instrumentation Process.

Jozić: Zagreb će određivati uvjete pod kojima će dati koncesiju

“Zagreb nije izgubio, imamo zemlju i mi ćemo određivati uvjete pod kojima ćemo dati koncesiju”, kazala je Jozić.

Projekt Termalnog kupališta Zagreb planiran je kao sportsko-rekreacijska zona u Novom Zagrebu na lokaciji zapadno od nedovršene Sveučilišne bolnice Zagreb, u Blatu. Ina je trebala biti vlasnik bušotina, a Zagreb trebao dati zemlju jer se veći dio eksploatacijskog polja od 54 četvorna kilometra nalazio na njegovu zemljištu, a dio na zemljištu Zagrebačke županije.

Rješenjem Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva iz srpnja 2011. odobren je prijenos eksploatacijskog polja GTP-a Zagreb s Ine na Terme, koje su trebale ishoditi koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina do kraja 2012., navodi Grad u obrazloženju odluke o prestanku trgovačkog društva Terme Zagreb d.o.o.

Do toga nije došlo zbog toga što neke parcele koje je trebalo unijeti u vlasništvo nisu bile u vlasništvu Grada, vodili su se sudski sporovi, pa se nije mogla ni ishoditi koncesija, a nakon toga je pravo na eksploataciju po sili zakona prešlo na Republiku Hrvatsku.

Zagreb je u prosincu 2013. iskazao interes za preuzimanje Ininog udjela u trgovačkom društvu Terme Zagreb te je u rujnu 2014. potpisan memorandum kojim je definirana daljnja međusobna suradnja.

Prema obrazloženju Grada, Ina nije dostavila ponudu za prodaju udjela, niti ponudu za prodaju bušotina na GTP Zagreb, već je u travnju 2016. dostavila obavijest da imovina vezana uz bušotine na GTP Zagreb nije više u njenom vlasništvu.

Grad za poslovanje društva isplatio skoro dva milijuna kuna, Ina tri milijuna kuna

U Gradu smatraju da je tim potezom Ina izgubila interes za eksploataciju geotermalne vode i za postojanje Termi.

Ina je lani u prosincu donijela odluku o pokretanju likvidacije Termi Zagreb, a konačnu odluku o pokretanju postupka likvidacije i imenovanju likvidatora donijet će Skupština Termi nakon ishođenja odluka Ine i Grada.

 

Grad je 2009. za poslovanje Termi isplatio 1,25 milijuna kuna, a do 2017. iz proračuna je isplatio još 700.000 kuna. Ina je u osam godina u Terme uplatila tri milijuna kuna, od čega 1,75 milijuna kuna kratkoročnog zajma.

Ina je svoja potraživanja u iznosu od 2,45 milijuna kuna prema Termama s naslova kratkoročnog zajma i kamata, najma poslovnog prostora i informatičke opreme otpisala u prosincu 2013.

Terme Zagreb pokazuju do čega može dovesti neodgovornost javnog sektora

“Terme Zagreb pokazuju do čega može dovesti neodgovornost javnog sektora. Moglo se napraviti čudo, a nije se napravilo ništa, potrošeni su dodatni novci, a propuštena je i prilika za zapošljavanjem ljudi. Bojim se da ćemo likvidirati firmu, ali ne i problem. Pitanje je što će dalje biti s resursom”, kazala je u ime Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a Sandra Švaljek.

Očekuje, kaže, da će sve biti odrađeno na netranparentan način. “Pojavljuje se fantomska firma, ne znamo ništa o tome, proći će vrijeme, potrošit će se novac”, kazala je Švaljek.

“Situacija u kojoj će tvrtka koja ima pravo na istraživanja, a na kraju će, prema napisima u medijima, imati i pravo na koncesiju, je štetan posao za Zagreb”, poručio je u ime Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević.

Ne želi, kaže, da se ulazi u javno-privatno partnerstvo, a da to bude na štetu Zagrebu.

“Nema drugog izlaza osim likvidirati nešto što nije dobro”, ustvrdio je u ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, predsjednik Skupštine Andrija Mikulić. Pitanje je, dodao je, gdje su novci koji su uloženi u to. (Hina)