Gari Cappelli o turizmu: Hrvatska je dostigla svoj maksimum

Izvor: Nacionalno/DP.

Ministar turizma Gari Capelli najavio je novu strategiju hrvatskog turizma koju će predstaviti za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Kada je riječ o stanju u turizmu, kaže da je Hrvatska dostigla maksimum od 20 milijuna turista u sezoni

“Nemojmo se uspoređivati s Turskama i sličnima, Hrvatska to nije i neće nikada biti”, rekao je ministar i dodao kako se više ne može očekivati da u glavnoj sezoni imamo rast od dva, pet ili 15 posto više, kazao je za N1.

“Došli smo do maksimuma od 20 milijuna turista i moramo razvijati predsezonu i posezonu.”

Ističe kako stalno govori da ne možemo očekivati velika povećanja. “Mi s ovom infrastukturom, to je naš maksimum, podizanje kvalitete, gledati na tržištima što radimo i da ne mislimo sumanuto da možemo u dva mjeseca zaraditi bogatstvo, mnogima će se obiti o glavu to što su radili ove sezone”, smatra ministar.

Kaže da su promijenili Zakon o kategorizaciji kako bi uvjerili male iznajmljivače da moraju podizati kvalitetu. Četiri, pet zvjezdica, kuće s bazenima, podizanje kvalitete smatra ključnim za uspjeh i navodi da su takve vile u Svetom Petru u Šumi popunjene više od 150 dana u godini.

Uvjerava da hrvatski turizam nije propao. “Na današnji dan u Hrvatskoj je četiri posto više turista, toliko o tom Bernardićevom propadanju.

Zaključio je i da su svi gosti dobri i da su svi kvalitetni neovisno o visini platežne moći. 

Na pitanje mogu li istupi diplomatkinje Elizabete Mađarević i napad na turiste zbog njihove boje kože u Splitu pokvariti sliku Hrvatske kao sigurne zemlje odgovara da ne i da takve događaje osuđuje. Istaknuo je da u odnosu na broj turista koji nam dolaze da smo itekako sigurna zemlja, prenosi N1.