Gari Cappelli: ”Hrvatska prvenstveno mora nuditi kvalitetu”

Prema podacima e-visitora u posljednja tri dana u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 230 tisuća noćenja. I to nisu konačne brojke. Ministar turizma Gari Cappelli je za Dnevnik Nove TV dao prognoze za ovogodišnju turističku sezonu.

“Čekamo još rezultate današnjeg dana, stoga ćemo tek sutra imati one preciznije podatke, ali u svakom slučaju zabilježen je rast u odnosu na 2016. godinu. Važno je i spomenuti da u prva tri mjeseca imamo povećanje od preko 20 posto turista. S obzirom da je jednak rast bio i prošle godine, možemo reći da u dvije godine smo ostvarili rast od 40 posto, što je za Hrvatsku u pred i post sezoni jako veliki iskorak i rast”, rekao je ministar.

Komentirao je i unaprjeđenje turističke ponude:

“Ja bi rekao da Hrvatska prvenstveno mora nuditi kvalitetu. Ove godine nudimo oko 45 novih hotela s 4 ili 5 zvjezdica te 20 novih restorana preporučenih od strane Michelina. Utrošili smo oko 30 milijuna kuna u promocije i dodatan sadržaj za naše turiste kako bi im omogućili što duži i ugodniji boravak.”

Vlada je, kaže ministar, prepoznala potrebu za poreznim rasterećenjem i ukinula poseban porez na smještaj i hranu za ljude koji su dolazili raditi na moru. To je, prema njegovim riječima rezultiralo podizanjem plaća i standarda radnika u turizmu i ugostiteljstvu.

“Mi i dalje gledamo i razmatramo poziciju da se smanji PDV i prepoznat ćemo sva moguća rasterećenja koja će dovesti do bolje i kvalitetnije konkurencije, jer ovih dana možemo vidjeti kako naše susjedne zemlje također smanjuju PDV. Hrvatska Vlada, ali i svi mi, nastojimo ostvariti puni potencijal hrvatskog turizma”, zaključio je Capelli.