Gacka dolina je neponovljiva, jedinstvena po svemu, i nosi u sebi ono što zaista, nema nigdje na svijetu.

Viktorija Rogić dir. TZ Grada Otočca

Odlični su rezultati u turizmu, Hrvatska je ove godine ubilježila 7 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja u prvih osam mjeseci. Razlozi tomu su brojni, no tolikom interesu turista najbolje svjedoče i podatci turističke ponude Grada Otočca koja se svake godine dodatno obogaćuje, i ono šo je najbitnije,  potencijalni gosti u Hrvatskoj i izvan nje o tome saznaju na vrijeme, putem brojnih promidžbenih aktivnosti koje ih na vrijeme upoznavaju sa svim turističkim planovima u Gackoj dolini. 

Koliko je veliki pomak u turističkom poslovanju napravljen u Gackoj dolini ne treba pokazivati financijskim ili brojčanim pokazateljima, dovoljno je tek prošetati ulicama, uputiti se u neko od obližnjih sela, ili jednostavno prošetati uz rijeku Gacku…i sve će vam biti jasno. Sve će te osjetiti, doživjeti, udahnuti i biti spojeni sa jednim do sada nedoživljenim osjećajem i iskustvom. 

Istinita je ona, sada već dobro poznata izreka, da tko jednom dođe u Otočac,  i osjeti čari i lijepote Gacke doline, UVIJEK SE VRAĆA !!!  

I slučajno da pokušate uspoređivati Gacku dolinu s nekim drugim djelovima Lijepe naše, sa skromnim i iskrenim riječima reći ću vam, ne pokušavajte to. Gacka dolina je neponovljiva, jedinstvena po svemu, i nosi u sebi ono što zaista, nema nigdje na svijetu.

 Ne vjerujete ? Pokušajte doživjeti Gacku dolinu, sve ono što nudi, upoznajte ljude, prirodu, životinje, vodu, hranu…. Udahnite zrak, i vjerujte, sve će vam biti jasno.

Ako tek navratite do ureda Turističke zajednice Grada Otočca od uvijek nasmijanih  Viktorije i Zdenke doznat ćete toliko toga što sve nećete moći zapamtii već ćete morati pribilježiti kako vam nešto nebi promaklo i zbog čega bi vamposlije moglo biti žao.

Pokušat ćemo vam približiti što se to radi u Gradu Otočcu, što turizam znači za ovu sredinu, koja po svim pokazateljima postaje nezaobilazna turistička destinacija brojnih posjetitelja iz cijelog svijeta.

Kako to biva, adresa na kojoj smo mogli saznati najviše o turizmu u Gackoj dolini bila je kod Viktorije Rogić mag.oec.,  direktorice Turističke zajednice Grada Otočca…

Viktorija Rogić mag.oec., dir. Turističke zajednice Grada Otočca

Kako je kod vas ? Svi se hvale, na „velika zvona“ uzdižu rekorde, rezultate u turističkom poslovanju ?

Mi ne koristimo zvona, ne volimo nametati se, naša vodilja je da stvarno prikažemo što imamo, koliko vrijedimo i da našim posjetiteljima ostavimo da sami u sebi nađu odgovore.

Kako je kod nas, koje su razlike na 2019. rekordnu turističku govore podaci iz sustava eVisitora u razdoblju od 1.6. do 28.8. 2023. Godine.

Ostvareno je 23% više dolazaka i 6% više noćenja u odnosu na 2022. godinom, a ako to uspoređujemo s rekordnom 2019. godinom onda je to 5 % manje dolazaka, ali 4% više noćenja u odnosu na isti period 2019 godine.

Ako govorimo o periodu od početka godine onda je to 56% više dolazaka i 25 % više noćenja u odnosu na 2022. godinu što je konkretno u brojkama više od 45 000 noćenja. Ako i to uspoređujemo s 2019. godinom ostvareno je 7 % manje dolazaka ali 3 % više noćenja iz čega je vidljivo da se gosti dulje zadržavaju u našoj destinaciji što nam je i puno draže.

A gosti ? Tko su oni ? Iz kojih zemalja najčešće dolaze?

Od ove godine ponovno nam najviše ostvarenih noćenja bilježe strani turisti i to prednjače gosti iz Koreje, zatim Njemačke, Francuske, Nizozemske, Italije, Poljske…..

No ako govorimo o domaćim gostima tu nam prednjače gosti iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije nakon čega slijede gosti iz Splitsko – dalmatinske županije, Primorsko Goranske, Zadarske i dr.

Inače, prosječni boravak domaćih turista je 2 dana, stranih 1 dan te gosti više dolaze u individualnoj organizaciji nego agencijskoj. 

Otkrite nam tajnu, što u svari najviše privlači turiste u vaš kraj?

Priroda naravno i rijeka Gacka prije svega. Također ne mogu zanemariti i činjenicu da se Otočac nalazi u srcu županije koja obiluje zaštićenim prirodnim ljepotama među kojima su i Nacionalni parkovi Plitvička jezera i Sjeverni Velebit što dodatno privlači određeni broj turista. Ja uvijek volim reći da je čitava Ličko senjska županija prava mala ekološka oaza zahvaljujući svim tim prirodnim ljepotama. Gosti danas, više nego ikada ranije na svojim putovanjima žele doživjeti posebna transformativna iskustva. Žele postati dio lokale zajednice i doživjeti destinaciju iznutra. Zadatak, ne samo turističke zajednice već svih nas, je omogućiti im takve jedinstvene doživljaje i iskustvo.

 Postoji li nešto što biste posebno izdvojili?

Okosnica svega je naravno naša tirkizna ljepotica Gacka poznata kao mamac za brojne ribiče i kao jedna od čišćih rijeka u Hrvatskoj ali i svijetu i zbog toga je svakako na prvom mjestu. Čitav njen tok jednako je lijep tako da je teško odrediti samo jednu lokaciju no moram izdvojiti i Majerovo vrilo. Uz Gacku, mi imamo tu sreću da smo okruženi planinama i brdima te smo vrlo blizu Velebita tako da taj spoj rijeke i netaknute prirode i taj skladan suživot čovjeka s prirodom daje jedinstven umirujući osjećaj gdje čovjek zaista doživi onako jedan poseban „zen“ moment. Tu je naravno i utočište za mlade medvjede u Kuterevu, Hr. centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda u Ličkom Lešću i dr.

 Ono što mnogima puno znači je i prometna povezanost što puno doprinosi razvoju turizma ?

Kao što sam ranije spomenula Otočac se nalazi u srcu Hrvatske što je itekako prednost jer smo lako dostupna autodestinacija. Također udaljeni smo sat do dva vožnje od zračnih i brodskih luka te svega 45 minuta od mora što svakako doprinosi razvoju turizma.

 Kako se kod vas spava ? Imate li dovoljno postelja, kreveta, kako u stvari stojite sa smještajnim kapacitetima?

Broj smještajnih kapaciteta iz godine u godinu raste. Ove je godine broj iznajmljivača i objekata porastao za 8% u odnosnu na prošlu godinu, a broj kreveta za 4%.

Tako da je ukupan broj ležajeva je 1181 a broj iznajmljivača 147.

Izdvajam da imamo 4 hotela. Ali prednjače kuće za odmor i apartmani, zatim sobe i studio apartmani. Naši se iznajmljivači zaista trude tako se možemo pohvaliti i smještajem s tradicijskim uređenjem i štihom do modernih i luksuznih interijera s bazenom ili jacuzziem. Najtraženiji su naravno oni objekti uz samu rijeku Gacku no u gotovo svim objektima na području naše turističke zajednice bit ćete okruženi netaknutom prirodom u kojoj ćete moći uživati i koja zapravo pruža jednu vrstu privatnosti i dodatno vaš odmor i boravak čini opuštenijim.

Sve to zvuči prelijepo, no, uvijek se postavlja ono pitanje „A šo ima za jesti“, Gastronomska ponuda, vjerujemo da je itekako posebna …?

Svakako bih na prvom mjestu izdvojila pečenu pastrvu po kojoj je naša regija Gacka, a samim time i Otočac prepoznat i od koje je čitava turistička priča i krenula.  Pastrvu spremljenu na razne načine možete probati u gotovo svim našim ugostiteljskim objektima.  Zatim su tu pečena janjetina ili odojak koji su jednako traženi u svim godišnjim dobima. Zelje i meso, masnica, police i ostali tradicionalni recepti također se mogu naći u ponudi naših ugostiteljskih objekata ali su oni više vezani za zimsko doba godine.

Nikako ne smijemo zaboraviti na lokalne proizvođače kod kojih možete kupiti vrhunski med ili pekmez. Nekima će možda zvučati neobično ali moram izdvojiti i pizzu.

Zadnjih smo par godina prepoznati i kao destinacija s jednom od najboljih pizzeria u Hrvtaskoj zahvaljućiji pizzeriji Ruspante koja za izradu svoje pizze koristi domaće brašno koje se melje na jednom  od izvora rijeke Gacke u neposrednoj blizini pizzerie te koristi namirnice s lokalnih opg-ova poput sira škripavca, slanine, jaja i dr. Također nudi i specifične pizze poput one s komadićima dimljene pastrve ili janjetine.

 Moram vas podsjetiti na ne tako davno održanu 19. Manifestacija Eko Etno Gacka. Bio je to svojevrsni turistički „bum“. Približite nam što se događalo ali i što planirate dalje ….

Točno, 28. i 29. srpnja održala se 19. Eko Etno Gacka manifestacija i zaista je nadmašila sve dosadašnje rekorde. Moram istaknuti da je za uspjeh ove manifestacije najzaslužniji angažman lokalnog stanovništva koje se svih ovih godina rado odaziva i sudjeluje. Od samog početka glavni razlog održavanja ove manifestacije je natjecanje u pripremi lovačkog gulaša, a ove je godine manifestacija okupila preko 50 izlagača iz čitave Hrvatske te čak rekordna 42 natjecateljska amaterka kuharska tima. Ono što nam je posebno drago je činjenica da zadnje dvije godine na manifestaciji imamo i gostujuće natjecateljske ekipe što znači da je manifestacija nadišla lokalne okvire. Ove su godine sudjelovale ekipe iz Gospića, Ogulina, Imotskog, Promine, Siska i Visa, a već imamo najave od novih gostujućih ekipa za iduću godinu.

Osim izbora najfinijeg kotlića bira se i najsimpatičniji kuhar te najkreativnije uređen prostor kuharskih ekipa što manifestaciji daje posebnu čar jer se većina ekipa zaista potruditi urediti tematski svoj prostor. Osim toga zadnje dvije godine surađujemo s udrugom Ličana Vila Velebita iz Slatine i udrugom Palagruza Komiža koji nam prvog dana manifestacije pripremaju i dijele svoje riblje specijalitete i vino što je manifestaciju podiglo na jedan veći nivo te obogatilo gastronomsku ponudu manifestacije. Trudimo se svake godine uvrstiti i kreativnu radionicu za djecu i odrasle kao i proširiti dječje programe i ponude. Naravno neizostavan faktor je i glazbeni program koji uključuje koncert tamburaške glazbe prvog dana i zabavne pop-rock glazbe drugog dana.

 Do kraja godine ostalo nam je još nekoliko manifestacija. Prva od njih je Hrvatski festival hodanja koji se održava 2. i 3. rujna u Otočcu i Gospiću. Hrvatski festival hodanja još je uvijek jedini takve vrste u Hrvatskoj, a organiziraju ga Hrvatski savez hodanja, TZ Ličko-senjske županije uz partnere TZ Grada Gospića i TZ Grada Otočca.

Ove godine festival okuplja rekordan broj sudionika posebice iz stranih zemalja poput Nizozemske, Njemačke pa čak i Tajvana. Podsjećam da je prošle godine Hrvatski festival hodanja uvršten na kalendar međunarodne organizacije IML (International March League) zahvaljujući čemu ove godine ima rekordan broj stranih sudionika. Festival se prvog dana odvija u Otočcu, a dugog u Gospiću. Festival se odvija na dvije staze „staza Gacke“ i staza „Tesla“ koje nude 6 mogućih ruta 10+ km, 20+ km i 30+ km.

Ne smijemo ni zaboraviti da ćemo 30. rujna održati prvu rekreativnu biciklijadu pod nazivom „Biciklom u ritmu prirode“ koju provodimo kroz projektno udruženje TZ Grada Otočca s turističkim zajednicama Općina Brinje i Vrhovine. Radi se o rekreativnoj biciklijadi dugoj preko 100 km čija ruta obuhvaća područja grada Otočca te Općina Brinje i Vrhovine.

Ne odustajemo, idemo dalje, sredinom listopada ponovno ćemo održati i jesenki festival u suradnji s Udrugom Slama  i Plesnim studijom „Shine“ iz Osijeka, a nakon toga već slijede pripreme za Advent u Otočcu u sklopu kojeg ćemo imati bogat program za čitavu obitelj. Klizalište, predstave, radionice, koncerti i natjecanje u pripremi uštipaka samo su dio programa. 

Kad se napravi, kad se sve zbroji i oduzme, kreće se dalje…. Imate već sada neke planove?

Naravno, mi uvijek gledamo unaprijed… Za godinu koja je pred nama imamo velike planove,  naime 2024. godine obilježit ćemo 30 godina rada i djelovanja naše turističke zajednice tako da ćemo uz sve postojeće manifestacije organizirati i posebno događanje povodom ove obljetnice, nagradne igre, dodjelu posebnih priznanja za doprinos i rad, promjenu logotipa i rebrandig same destinacije i puno  još, ne smijem vam otkrivati sve detalje. Također, iduće godine obilježit ćemo i 20. po redu manifestaciju Eko Etno Gacka zbog čega ćemo posebno obogatiti program manifestacije.

Puno je posla, planiramo izraditi još nekoliko foto okvira  i postaviti ih na nekoliko lokacija unutar destinacije. Ove smo godine izradili dva.  Ove smo godine izradili i novu turističku brošuru,a za iduću sezonu svakako planiramo izraditi novu turističku kartu te je u planu i turistički promo film.

Podsjetit ću vas da smo ove godine redizajnirali i web stranicu turističke zajednice, a za iduću godinu ju planirano dodatno obogatiti informacijama i sadržajem te ju prevesti na još nekoliko jezika.

Planova je puno, idemo i sa  pokretanjem novih manifestacija i uspostaviti nove suradnje, puno je toga, vjerujem da ćemo u svemu, kao i do sada uspjeti, a da to možemo, dokazujemo iz dana u dan.  

gradonačelnik Goran Bukovac, djelatnica tz Zdenka Kostelac, direktorica TZ Viktorija Rogić

A da je sve tako povrdio namje i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac koji je ujedno i  predsjednik skupštine Turističke zajednice i Turističkog vijeća Grada Otočca koji je tek kratko kazao da je zadovoljan turističkim pokazateljima…, “no moram napomenuti da su poslovanje i hvale vrijedni rezultati samo dio, jer ne ostajemo na ovome, pred nama je još  puno toga, imamo nove vizije, ideje, i vjerujemo da možemo uvijek, još više.

Dražen Prša