Gačanske vunarice na Festivalu vune u Ravnoj Gori

Jesenski dani postaju izvanredna pozornica za raznovrsna događanja i okupljanja kojima je povod promoviranje jesenskih plodova, proizvoda i aktivnosti OPG-ova, udruga, LAG-ova…

Ovog su vikenda na „Festivalu vune“ u Ravnoj Gori svoj ‘vuneni program’ predstavljale i članice Udruge Gačanka.

Na tom zanimljivom događanju u organizaciji „Goranskih vunarica“ i suorganizaciji TZO Ravna Gora, općine i Primorsko-goranske županije pod motom „Dobrodošli u čudesan svijet vune“ predstavljaju se vunari iz cijele Hrvatske i Slovenije. Ovogodišnjem 4. Festivalu vune tema je „Vuneni cvijet“. Izložbeni sajam proizvoda, uporabnih predmeta i suvenira od vune otvoren je jučer u 14 sati, a osim same izložbe i popratnog glazbenog programa danas je predviđena i velika zajednička radionica vunenih cvjetova (u galeriji fotografija pogledajte već izrađeno vuneno cvijeće).

Dodajmo ovome i jedno usputno razmišljanje. Susjedna nam gorskokotarska regija ovih dana pršti od raznoraznih festivala i dana posvećenih plodovima jeseni i rada ljudskih ruku, gastro delicijama i rukotvorinama, uz kojekakve maštovite dodatke, pripremanja hrane, natjecanja, izbore naj-masnice, naj-pekmeza, naj-rakije i sl., razne nastupe itd. Nedavni Festival zelja i meda u Ogulinu, jučerašnji Dan krušaka, sira i plodova jeseni u Čabru, Festival gljiva i plodova jeseni u Staroj Sušici (23. rujna), Plodovi jeseni u Fužinama, Dani šljiva u Brod Moravicama (22. rujna), Bundevijada u Vrbovskom…

Zanimljivo je da su ta događanja gotovo strateški raspoređena po manjim mjestima, donoseći im promidžbu lokalnih proizvoda i samoga mjesta, veću koncentraciju ljudi okupljanjem izlagača i posjetitelja, a izlagačima iz drugih krajeva uvijek je zanimljivo upoznati neku drugu sredinu i razmijeniti iskustva. Tako svaka mala općina u Gorskom kotaru dodatno živne tijekom takvih tradicionalnih jesenskih manifestacija čiji su nositelji lokalne udruge. Za usporedbu, u LSŽ je drugačija ‘taktika’ – sve se koncentrira u dva dana u Gospiću na Jeseni u Lici.

Zato je hvalevrijedna aktivnost, primjerice, Sirane Runolist koja se trudi u Otočcu održa(va)ti manifestaciju Dani hrvatskih sireva, ove godine 12. po redu, kojom će obilježiti i 25. rođendan Runolista. Bit će to 23. rujna 2017. Istog će dana Sirana predstaviti svoje proizvode i na 6. festivalu sira u Svetvinčenatu.

M.K.G.

Foto: D. Rogić