G7 i internetske tvrtke složni oko blokade terorističke propagande

EPA/CIRO FUSCO

Zemlje G7 i velike internetske tvrtke složili su se u petak o planu kojim bi se trebalo blokirati sadržaje terorističkog karaktera, objavila je u petak Italija koja trenutno predsjedava G7.

Predstavnici Googlea, Facebooka i Twittera te ministri unutarnjih poslova zemalja G7 okupili su se u četvrtak i petak na Ischiji, talijanskom otoku u vodama ispred Napulja, gdje je donesena odluka o zajedničkoj provedbi plana djelovanja u cilju blokade “sadržaja terorističkog karaktera”, kazao je novinarima talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti.

“Ovo je prvi put” da se zemlje G7 i predstavnici glavnih internetskih operatera i društvenih mreža sastaju oko istog stola, rekao je zadovoljno Minniti podsjećajući da je internet” važno sredstvo novačenja, uvježbavanja i radikalizacije stranih boraca”.

“Susret s internetskim operaterima bio je više nego zadovoljavajuć”, nastavio je on, izrazivši žaljenje zbog činjenice što Islamska država cirkulira internetom “kao riba u vodi”.

Sudionici sastanka G7 u petak su razgovarali i o prijetnji koju predstavljaju strani borci u bijegu nakon pada nekoliko džihadističkih uporišta u Iraku i Siriji.

H/N