G. Marić: Ministarstvo ostaje i šalje DORH-u zahtjeve za iseljavanjem iz državne imovine

Ministar Goran Marić / Foto: Nacionalno

Ministar državne imovine Goran Marić u utorak je na konferenciji “Državno, a efikasno” uz ostalo istaknuo da njegovo Ministarstvo ostaje dio Vlade i neće se spajati s nekim drugim, te da uz druge aktivnosti priprema slanje tisuća zahtjeva prema DORH-u za iseljenjem iz državne imovine/stanova.

Ministarstvo državne imovine ostaje. Ova Vlada ga je osnovala i neće ga spajati, a na podmetanja se nećemo dalje osvrati – rekao je Marić.

Najavio je i da se uskoro kreće u riješavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno iseljavanje bespravo useljenih u državne stanove.

Morate biti jako drski da se uselite u državni stan ili državni poslovni prostor i ponašate se kao da to vaše i govorite jesam li se ja za to borio da me država izbacuje. To je jedan golemi problem. Pripremamo veliku akciju prema Državnom odvjetništvu, ići će na tisuće zahtjeva za iseljenje. Puno toga je u dvadestak godina otuđeno – najavio je Marić.

Pohvalio se i da se u godinu dana rada njegova ministarstva nominalna vrijednost portfelja dionica poduzeća u vlasništvu i suvlasništvu države kojim upravlja CERP smanjila za milijardu kuna i da sada iznosi 5,3 milijarde kuna. Spomenuo je i mnoge nelogičnosti i nedorečenosti u doadašnjem upravljanju državnom imovinom, poput one da je tek prije dva tjedna došao do spoznaje da je jedan hotel u središtu Pule zapravo u vlasništvu države premda nije evidentiran u registru državne imovine.

Ministar Marić branio je tezu da učinkovitost poduzeća ne ovisi o vlasništvu, nego samo o tome kako se njime upravlja te ukazao na zapreke i izazove u upraljanju državnom imovinom, poput neprocijene imovine u postupku pretvorbe i privatizacije kakvih je na tisuće, nekretnina koje nisu unijete u temeljni kapital poduzeća nego prodane ili dugotrajni i komplicirani postupci prodaje dionica i poslovnih udjela.