Povezite se

Vijesti

Fuchs: Škola nekima 7. rujna počinje on-line, a drugima u klupama

Objavljeno

-

Školska godina za sve hrvatske učenike počet će 7. rujna, a o tome za koga će početi on-line a za koga u učionicama odlučivat će pojedine škole i njihovi osnivači, rekao je u nedjelju ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Gostujući u Dnevniku RTL-a, ministar je kazao kako u ovome trenutku ne zna postoje li škole koje su odabrale mješoviti oblik nastave, dakle onaj koji bi se odvijao dijelom on-line, a dijelom u učionicama, istaknuvši kako je to stvar pojedinih škola, odnosno, njihovih osnivača.

″U ovom trenutku ne znam koje su škole odabrale koji oblik. To ćemo znati relativno skoro. Ono što će biti, to će biti da će škola početi 7. rujna. Nekome će početi škola 7. rujna u klupi a nekome kod kuće, kako odluče organizaciono pojedine škole i osnivači, i to je u principu poruka što se tiče početka školske godine″, rekao je Fuchs odgovarajući na pitanje hoće li svi hrvatski đaci početak školske godine dočekati u školskim klupama.

Ponašanje prema preporukama Ministarstva

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u nedjelju modele i preporuke za rad u uvjetima povezanima s covidom-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021. Plan je temeljen na tri scenarija, prvi od kojih se temelji na provođenju nastave u cijelosti u učionicama za svu djecu, drugi se odnosi na mješoviti oblik nastave, dijelom u školi a dijelom na daljinu, dok je treći nastava na daljinu.

Prema preporukama, temperaturu će učenicima mjeriti roditelji kod kuće, dok će se nastavnicima i učiteljima temperatura mjeriti prilikom dolaska u školu. Kad je riječ o kroničnim skupinama, to je također propisano, rekao je ministar, i to na način da se ta djeca trebaju javiti svojim obiteljskim liječnicima koji će potom odlučiti o tome koje bolesti predstavljaju pojačani rizik, odnosno, koje mogu predstavljati rizik.

″Oni ne moraju doći u školu ako im obiteljski liječnik kaže da spadaju u rizičnu skupinu i da moraju ostati kod kuće. Za njih ide on-line nastava″, pojasnio je Fuchs.

Na novinarsko pitanje tko će kontrolirati preporuku koja se odnosi na miješanje učenika u razrednoj nastavi prilikom dolaska u školu i u školskom prijevozu, ministar je kazao kako će ulazak djece u škole kontrolirati učiteljice, na način da će paziti da ne dođe do miješanja djece, da će ta djeca u školu ulaziti organizirano, neće im biti dopušteno ″šetanje″ po školi, organizirano će odlaziti na toalet, pod nadzorom će češće prati ruke te neće napuštati svoje razrede za vrijeme odmora.

Što se tiče školskoga prijevoza, preporukama je također propisan način na koji djeca idu u školu, savjetovano je da sva djeca u školskim autobusima moraju nositi maske te da sjede uvijek na istome mjestu, a djeca iz iste obitelji da sjede zajedno, rekao je nadalje ministar, ali je upozorio kako je kad je riječ o ponašanju djece kod kuće i prilikom vanškolskih aktivnosti – to odgovornost roditelja.

″Nadam se da će se roditelji odgovorno ponašati, jer mi ne možemo regulirati život i ponašanje djece izvan škole. Ono što moramo napraviti, to je definitivno sve da se u školi poštuju maksimalno sve epidemiološke mjere i pedagoške mjere u smislu da djeca dobiju ono obrazovanje koje trebaju dobiti, a kad odu iz škole i nakon što se vrate kući, dalje ipak ne možemo više propisivati, ali nadam se da će se svi odgovorno ponašati″, rekao je Fuchs.

Stavili na raspolaganje različite mogućnosti

Što se tiče održavanja nastave on-line u slučaju pojave potrebe za samoizolacijom, ministar Fuchs je kazao kako se uputama nastojalo pokriti sve aspekte te staviti na raspolaganje različite mogućnosti, budući da sve škole nisu jednako opremljene i nemaju sve dostupne jednake tehničke mogućnosti.

″Zbog toga smo nakon puno razmišljanja donijeli odluku da se vrati ‘Škola na trećem’ za učenike od 1. do 3. razreda″, rekao je, pojasnivši kako je takva odluka donijeta jer je riječ o kategoriji djece koja uglavnom ne posjeduje tehničke vještine za on-line komunikaciju.

Roditeljski sastanci se trebaju održavati koliko je god moguće bez skupljanja roditelja ukoliko se ne mogu održavati na otvorenom, gdje je također potrebno paziti na distancu od dva metra, dodao je, a isto se odnosi i na zbornice gdje se, ukoliko su manje, nastavnici također ne bi trebali nalaziti na manjim distancama od dva metra.

Što se tiče organizacije rada vrtićkih skupina, ministar je kazao kako su mjere u prvome redu usmjerene na što bolju organizaciju rada, kako u osnovnim i srednjim školama, tako i u vrtićima, pri čemu se pokušalo pedagoškim savjetima i smjernicama razraditi sve moguće situacije, između ostaloga i situaciju kad su skupine formirane s većim brojem djece.

Mjerama se, tako, predlažu različite mogućnosti pa čak i dijeljenje grupa ukoliko nema drugoga rješenja, pojasnio je ministar, napomenuvši kako se grupe u načelu formiraju kao jedinstvene cjeline, budući je riječ o malo djeci koja mogu biti zajedno bez posebne opasnosti.

Jesen će biti izazovno razdoblje

Ukoliko se neko od djece počne loše osjećati za vrijeme boravka u vrtićkoj skupini, čitava grupa ide preventivno u samoizolaciju dok se ne utvrdi je li dijete zaraženo covidom-19, istaknuo je nadalje Fuchs. U tom smislu jesen će zasigurno biti izazovno razdoblje, upozorio je, budući da je riječ o godišnjem dobu koje je i u normalnim okolnostima obilježeno povećanim brojem viroza i temperatura.

″Svjesni smo toga da će na jesen biti jako puno sumnjive djece, ne samo u vrtićima nego i školama. Morat ćemo prebroditi u vrtićima taj period. Naravno, sad će to biti pod puno većom pažnjom″, kazao je ministar dodavši kako je uvjeren da će obiteljski liječnici i pedijatri znati kako postupiti u slučaju da je neko dijete sumnjivo ili da postoje neke šire indikacije.

Vijesti

Zagreb Pride: Tražimo da se promijeni ustavna definicija braka

Published

on

Organizatori Povorke ponosa pozvali su u subotu zakonodavnu vlast na djelovanje, a ne na sramežljivu podršku zatraživši jednakost i promjenu ustavne definicije braka, tako da uključi sve obitelji.

“Zahtijevamo potpunu ravnopravnost, želimo u Hrvatskoj napokon žvijeti slobodno i dostojanstveno. Ove godine pozivamo sve ljude da nam se pridruže u borbi za dokidanje svih oblika diskriminacije, poniženja, zlostavljanja i ignoriranja naših prava i sloboda”, poručile su organizatorice iz Zagreb Pridea na 19. Povorci ponosa.

Prvi put, Povorka ponosa započela je okupljanjem na Markovu trgu. Okupljenim sudionicima, organizatorice su poručile da jednakopravnost za LGBTIQ osobe mora početi od Ustava RH da bi se odrazila na sve aspekte života.

“Kroz ustavnu, ostvarit ćemo i političku, kulturnu, ekonomsku i socijalnu pravdu za LGBTIQ zajednicu”, poručile su.

Zahtijevaju pokretanje postupka promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji.

Smatraju da je sazrelo vrijeme da se “nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka” izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji.

“Love knows no gender”, “Bez podjele na rozo i plavo”, “Različiti ljudi jednaka prava”, “Ustavno ograničenje iz 2013. je protuprirodno”, “Zajedno u kvirstvu” – neki su od natpisa koje su isticali okupljeni sudionici.

Povorka je nakon okupljanja više stotina sudionika na Markovu trgu u 15 sati i govora organizatorima, prema Ribnjaku krenula oko 16 sati. Prosvjedni marš, pojačan zvukovima bubnjeva na početku kolone, kretao se Strossmayerovim šetalištem pa Ilicom. Opremljeni zaštitnim maskama, ali i zastavama, kišobranima i ostalim rekvizitima simboličnih duginih boja, sudionici su nastojali poštivati epidemiološke mjere i propisani fizički razmak.

Sudionici povorke spuštajući se iz Mesničke ulice u Ilicu, snažnim su pljeskom pozdravili građane, a na Trgu bana Jelačića zaustavili su se desetak minuta, izazivajući znatiželjne poglede građane, ali i njihovu podršku.

Jedna od sudionica zagrebačke Povorke ponosa Hini je izjavila kako je ovo prvi put da sudjeluje u povorci zato što treba pokazati da “nas ima različitih i da je ljubav OK među svima”, dok je drugi sudionik okupljanje na Markovu trgu ocijenio snažnim “političkim statementom”.

Povorku ponosa došla je podržati i platforma Možemo!, a saborska zastupnica Katarina Peović (Radnička fronta) medijima je izjavila da je ove godine trebalo poslati poruku što uistinu znači sloboda.

“Sloboda nije zabranjivanje jednakih prava istostoplnih zajednicama, sloboda nije zabranjivanje pobačaja”, kazala je Peović.

Zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) istaknula je da platforma Možemo podržava LGBTIQ zajednicu “bez ali”.

“Podržavamo i jednakost u pravima, podržavamo jednakost obitelji i isto tako, pravo svake obitelji da se obitelju zove”, poručila je Benčić.

Na Markovu trgu je bio i potpredsjednik Vlade za ljudska prava Boris Milošević, koji je Hini rekao kako je došao da “podrži toleranciju i poštivanje različitosti u društvu”.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Ćorić: Kreditni rejting plod je Vladine konzistentne makroekonomske politike

Published

on

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ocijenio je kako je potvrda kreditnog rejtinga na BBB minus agencije Standard & Poor’s  plod konzistentne makroekonomske politike koju je Vlada vodila proteklih godina te političke stabilnosti koju su kreirali.

“Činjenica je da smo i tijekom izbornog razdoblja išli s jasnim mjerama, mjerama očuvanja radnih mjesta s jedne strane, a s druge strane mjerama za očuvanje likvidnosti gospodarstva. Pad BDP-a unatoč jako velikom udjelu turizma u našem BDP-u manji je nego se projiciralo i naš izlazak i krize, odnosno dolazak na razinu 2019. godine, prema projekcijama, dogodit će se nešto ranije”, rekao je Ćorić gostujući u Dnevniku RTL-a.

“U narednom razdoblju nas očekuje kontinuirana opservacija trendova u gospodarstvu i sigurni smo da ćemo adekvatno odgovoriti, ako bude potrebe”, rekao je.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića da su procjene kreditnih agencija zastarjele, Ćorić je ustvrdio kako ga “njegovi ekonomski savjetnici nisu dobro brifirali”.

“Procjene rejting agencija ne odnose se samo na kamatne stope i na jeftin novac na koji se on referirao nego i na adekvatnost neke zemlje za poslovanje i u konačnici na ukupnost ekonomskih odnosa u nekoj zemlji. Zbog toga procjene rejting agencija su itekako relevantne za sve potencijalne ulagače u Hrvatsku”, kazao je Ćorić.

Komentirajući korupcijske afere koje HDZ-u ne idu u prilog, Ćorić je rekao da je “korupcija boljka većine sustava”. Protiv korupcije se treba kontinuirano boriti te vjeruje da će zakonske izmjene koje je najavio ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, te akcijski plan i strategija borbe protiv korupcije, napraviti pomak u tom smjeru.

Na pitanje što će napraviti da se spriječe ovakve afere, Ćorić je rekao da je transparentnost pretpostavka boljeg i racionalnijeg trošenja proračunskih novaca. “Teško je u kratkom roku učiniti da sustav bude transparentan, no na tome se treba raditi”, rekao je i istaknuo da državna uprava i veća poduzeća moraju predočiti svoje stavke javnosti.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Održana radionica ˝Sigurnost u naselju Sloboština˝

Published

on

Dodao

Pridržavajući se svih epidemioloških mjera i uputa HZJZ vijeće Mjesnog odbora Sloboština organiziralo je radionicu na otvorenom pod nazivom ˝Sigurnost u naselju˝.

U društvu vijećnika MO edukaciju je otvorio predsjednik Vijeća, Antonio Pavlečić, koji se zahvalio na dolasku predavačima i predstavnicima MUP-a te IPA sekcija Hrvatska. Ispred MUP-a nazočili su PU Zagrebačka, Marijan Podrug, II. postaja prometne policije, Martina Hajdarović, VI. Policijska postaja, načelnik Zoran Šalinović, pomoćnik načelnika Željko Krpan, vođa sektora Stjepan Brlek i kontakt policajac Ivica Hrupački, a ispred IPA sekcija Hrvatska, nazočili su izaslanici Igor Oriović i Drago Umičević. Edukativnoj radionici nazočio je član Gradske skupštine Grada Zagreba Kazimir Ilijaš kao i tajnik OGČ HDZ-Novi Zagreb istok Valentino Rajković.

“Komunikacijom na dnevno bazi sa sugrađanima naselja, susrećemo se s pitanjima i problemima prije svega u prometu na nekoliko lokacija: križanje K. Zahradnika, Miškinina ulica i S. Gradića, križanje M.S. Bolšića i Miškinina ulica te glavno križanje Bolićeva, S.R. Njemačka i Hribarov prilaz. Problematika se nalazi i na ovom dijelu Ulice Vladimira Varićaka, koja je po svojem svojstvu pješačka zona, a na kojoj dnevno prometuju dostavna vozila te osobna vozila. Imamo problema i s vremenskim trajanjem svjetlosne signalizacije za pješake na križanju V. Holjevca i K.Zahradnika. Ističu se i problemi s krađom automobila, ali ponekad i neko drugo djelo općeg kriminaliteta” istaknuto je na radionici.

Cilj i vizija rada Vijeća Mjesnog odbora je sustavno, koordinirano, dugoročno te optimalno educiranje sugrađana, predlaganje komunalnih aktivnosti i predlaganje drugih rješenja za otklanjanje problema koji svakodnevno koče rutinu sugrađana.

“Svakako ne smijemo zaboraviti bitan segment pružanja sigurnosti i ugodan boravak u naselju. Kontinuiranom održavanjem edukacije ˝Sigurnost u naselju˝ želimo ukazivati mladima na opasnosti u prometu te prevenciju nasilja i kriminaliteta među njima i na koji način se odnositi takvim nedoličnim i zabranjenim ponašanjima. Zahvaljujem se predavačima na odazivu, ali svakako se zahvaljujem i aktivnim sudionicima na dolasku na radionicu za koje je i namjenjena” kazao je predsjednik Vijeća Antonio Pavlečić.

 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije