Povezite se

Izdvojeno

FT: Timmermansu Komisija, Plenkoviću Europsko vijeće?

Objavljeno

-

Frans Timmermans nameće se kao mogući predsjednik Europske komisije u kompromisu koji bi nizozemskom političaru lijevog centra povjerio najvažnijii posao u Bruxellesu i dokinuo “pat poziciju” u dogovoru oko vodećih funkcija EU-a, objavio je u petak Financial Times pišući o mogućem dogovoru europskih dužnosnika po kojem je hrvatski premijer Andrej Plenković jedan od izglednijih kandidata za preuzimanje Europskog vijeća. 

Manfred Weber, kandidat desnog centra za mjesto predsjednika Komisije, postao bi predsjednik Europskog parlamenta, navodi nekolicina viših diplomata.

Pregovori europskih čelnika nastavljaju se i na sastanku G20 u Osaki. Savjetnici upozoravaju kako bi ideja mogla lako propasti, posebice ukoliko se grupa zemalja članica koju predvodi Poljska usprotivi Timmermansu.

Francuska, Njemačka i Španjolska nalaze se među državama koje su sklone testirati takvo rješenje na idućem europskom sastanku na vrhu u nedjelju. Pedro Sanchez, španjolski premijer i čelnik socijaldemokratskih europskih stranaka, rekao je kolegama kako je Timmermans sada “predvodnik” u utrci za vodeće mjesto Komisije, izvršnog tijela Europske unije.

“Nedjeljni sastanak na vrhu bit će o ‘Planu Timmermans'”, rekao je jedan diplomat.

Timmermans, nekadašnji nizozemski premijer koji govori šest jezika, prvi je potpredsjednik sadašnje Europske komisije koju predvodi Jean-Claude Juncker. U svibnju je vodio kampanju lijevog centra uoči izbora za Europski parlament kao “spitzenkandidat”.

Timmermans je političar sjevernjačkog, ekonomski liberalnog profila koji ga čini prihvatljivim Njemačkoj i drugim čelnicima desnog centra.

Najveću prepreku za Timmermansa predstavlja grupa zemalja srednje i istočne Europe. Čelnici tih država bili su nezadovoljni načinom na koji je Timmermans provodio politiku Europske komisije glede kršenja vladavine prava. Poljska i Mađarska kazale su pregovaračima kako je za njih Nizozemac neprihvatljiv.

Očekuje se da će Europska pučka stranka, koju predvode njemački političari desnog centra, službeno nastaviti podržavati Manfreda Webera kao svog kandidata za čelno mjesto Komisije.

No predloženi kompromis omogućio bi da se očuva koncept prema kojem bi “spitzenkandidat” došao na vodeće mjesto Komisije, što je važno načelo za Europski parlament, dok bi predsjedništvo Europskog vijeća prepustili grupaciji desnog centra.

Čelnici iz novih zemalja članica, poput hrvatskog premijera Andreja Plenakovića i rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa, također su mogući kandidati za ključnu poziciju Komisije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prethodno je za Timmermansa rekao kako je riječ o osobi koja ima znanje i iskustvo potrebno za najvažniju dužnost u Bruxellesu.

No Pariz iščekuje da se razjasni cjeloviti prijedlog prije nego što podrži kompromisno rješenje.

Rješenja koja se razmatraju mogla bi dati čelnu poziciju u Europskoj središnjoj banci francuskom kandidatu, čime bi Francois Villeroy de Galhau, šef Banque de Francea, naslijedio Maria Draghija.

“Ovo je ozbiljno”, rekao je savjetnik jednog europskog čelnika, dodajući kako je to rješenje najbliže kompromisnom sporazumu između europskih lidera.

Neki diplomati izražavaju skepsu, tvrdeći kako potez kojim bi se poguralo Timmermansa može jednostavno biti ishodište uoči nekog novog dogovora. “Čuo sam brojna rješenja ovdje u Osaki”, rekao je jedan viši diplomat koji sudjeluje u pregovorima. “Puno recikliranja i slijepih ulica… još je prerano”.

Svaki sporazum snažno zavisi o mišljenju Angele Merkel, njemačke kancelarke, koje je pod pritiskom da nastavi podupirati Manfreda Webera, bavarskog političara kojem se protivi više od 10 europskih čelnika.

(Hina)

Nastavi pregledavati

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Vukovaru položeni vijenci u povodu Dana oružanih snaga

Published

on

Izvor: Radio Vukovar

U povodu Dana oružanih snaga RH na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

“Danas, ujedno danas slavimo i Dan Hrvatske kopnene vojske koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ono što su naši branitelji dali svojim životima, to rijetko tko može dati. Oni su pokazali kako se djelima stvara i brani država”, kazao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenio je kako je Hrvatska vojska neraskidivo povezana s Vukovarom.

Penava: Korijeni Hrvatske vojske su u Vukovaru, tu je kupljeno vrijeme

“Upravo ovdje u Vukovaru su sami korijeni i počeci nastanka Hrvatske vojske, u onim vremenima kroz hrvatsku policiju pa Zbor narodne garde da bi se upravo u Vukovaru odigrala najteža bitka Domovinskog rata”, rekao je Penava.

Dodao je kako je otporom u Vukovaru kupljeno dragocjeno vrijeme da se u drugim dijelovima Hrvatske ustroje i naoružaju postrojbe Hrvatske vojske.

“Uvijek se treba sjetiti tih, pod navodnicima, malih ljudima i uvijek im treba pokloniti veliku pažnju i priznanje jer zbog njih uživamo blagodati hrvatske države”, rekao je Penava.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Rizvanuši obilježen Dan sjećanja na Velebitske junake

Published

on

Sve postrojbe Oružanih snaga RH imale su svoju ulogu u operacijama oslobađanja okupiranih područja i dale su svoj doprinos njihovom uspješnom izvođenju.

No, Specijalna policija je imala posebnu ulogu jer je borbena djelovanja izvodila na teško prohodnom brdsko-planinskom terenu Velebita gdje je posebno došla do izražaja fizička i psihička spremnost njenih pripadnika, stoga je danas u Rizvanuši kraj Gospića kod spomen-obilježja “Velebitskim junacima” obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike Specijalne jedinice policije iz Rijeke „Ajkula“.

Počast poginulima pripadnicima Specijalne jedinice policije “Ajkula“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su obitelji poginulih specijalaca, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Perica Turalija, izaslanik Hrvatskog sabora Marijan Kustić i izaslanik Vlade Republike Hrvatske ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, general pukovnik Mladen Markač, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić.                          

Zajednički vijenac u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane položili su savjetnik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević, zapovjednik Specijalne jedinice policije Ministarstva unutarnjih poslova Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Zoran Zdunić i zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske Stjepan Sabljić.

Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Udruga specijalne policije, župan Ličko-senjske županije, izaslanici župana Primorsko-goranske žuapnije, gradonačelnik Grada Gospića, izaslanstvo Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i izaslanstvo IPA Ličko-senjske.

Podsjetili su se danas svi zajedno tog tragičnog, ali herojskog vremena, i na neprocjenjivu ulogu Specijalne policije u Domovinskom ratu, i na put na kojem je živote izgubilo 26 pripadnika Specijalne jedinice policije čija imena s dužnim pijetetom  i danas izgovaramo:

ZVONKO PAVELIĆ, MARINO JAKOMINIĆ, DRAGAN ŽUNIĆ, IVICA DRMIĆ, ZLATKO ORKIĆ, EMIL BANEKOVIĆ, MIROSLAV FABEČIĆ, DRAGAN MANDIĆ, IVAN VUKOVIĆ, HRVOJE ČOVO, BERNARD BENČEK, IVICA ANTOČIĆ, BRUNO BOLANČA, MILAN MAJETIĆ, ZDRAVKO ŠEBALJ, DARKO TURKALJ, ANTUN ZAROŽINSKI, DALIBOR DADIĆ, JELENKO BRNIĆ BOĆE, PREDRAG ŠUMERA, IVO KRIŽANAC, ANTE BALJAK, TRPIMIR BAKARIĆ, SAŠA RAKIJAŠ, VIKTOR LIZATOVIĆ, JOZO ILIJIĆ.

Riječi molitve za poginule specijalce izrekao je župnik, velečasni Mario Vazgeč.

Obilježavanje pogibije naših specijalaca završeno je riječima nepoznatog autora: “VI S VELEBITA STANITE U PRVI RED ZA RAJ, JER PAKAO STE VEĆ PROŠLI”. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije