Povezite se

Gospodarstvo

Franković: Dubrovački azil za nezbrinute životinje bit će najbolji na svijetu

Objavljeno

-

Dubrovački azil za nezbrinute životinje, vrijedan oko 14 milijuna kuna, bit će smješten na 20.504 četvorna metra, imat će kapacitet za 350 pasa, a po riječima dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, trebao biti jedan od najboljih na svijetu.

Osim prostora (tzv. boksova) za pse s prikladnom površinom za dnevno korištenje po najvišim standardima, vježbališne zone za istrčavanje te prostora za socijalizaciju i obuku pasa, planirani su i hotel za pse, veterinarska klinika, dio za 50 mačaka, kao i veliki parkovi s prostorom za jahanje konja i javne rekreacijske sadržaje. U posebnoj servisnoj zgradi svoj prostor će imati djelatnici, od veterinara do trenera i volontera.

Radovi na izgradnji planirani su za kraj godine, a azil će biti otvoren krajem 2020. godine.

Franković je na predstavljanju idejnog rješenja u utorak istaknuo kako je izgradnja azila zakonska dužnost Dubrovnika, a njime će upravljati posebna gradska ustanova s 35 zaposlenih.

“Otvorena je mogućnost da se zaposle i volonteri Društva za zaštitu životinja, ako udovolje uvjetima, jer imaju iskustvo, znanje i ljubav prema životinjama. Naravno da će moći nastaviti volontirati”, rekao je Franković.

Veća kvadratura po psu nego za dijete

Poštovani su i primijenjeni svi zakonski parametri o potrebnom prostoru za pojedinu životinju. “Prije ćemo u novom azilu zadovoljiti uvjet potrebne kvadrature po psu, nego u predškolskim ustanovama za dijete”, kaže Franković.

Projekt je lijepo uklopljen u okoliš i više izgleda kao edukacijski centar, a manje kao mjesto za zaboravljene životinje. Njime će se Dubrovnik moći pohvaliti pred međunarodnom javnošću, istaknuo je.

Nada se da će Društvo za zaštitu životinja, koje već desetljećima u nelegalnom azilu skrbi o nekoliko stotina životinja na brdu Žarkovica ponad Dubrovnika, prepoznati kvalitetu projekta i izvedbe radova.

“Ovaj projekt donosi tim životinjama bolje nego što danas imaju. Za to nosi odgovornost cijeli niz administracija, uključujući i moju”, naglasio je Franković i obećao da će Dubrovnik i dalje podupirati rad društva.

Azil će biti najveći u Hrvatskoj, a dubrovački gradonačelnik se nada da neće biti jedini u županiji.

“Nevjerojatno je da su svi napušteni psi oko Dubrovnika, a nigdje drugdje nema više od 150 pasa. Kako je moguće da su naši ljudi toliko nehajni? Treba educirati ljude, posebno djecu”, poručio je Franković.

Energetika

HEP smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8,1 posto

Published

on

Dodao

Hrvatska elektroprivreda d.d. je 14. veljače opskrbljivačima u obvezi javne usluge dostavila obavijest o veleprodajnoj cijeni plina za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021. Cijena iznosi 0,1825 kn/kWh, što je 8,1 posto manje u odnosu na trenutnu veleprodajnu cijenu plina.

HERA je prethodno za isto razdoblje propisala referentnu (maksimalnu) cijenu po kojoj HEP d.d., kao imenovani opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina može prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge. Propisani iznos od 0,1924 kn/kWh predstavlja smanjenje veleprodajne cijene u odnosu na sadašnju za 3 posto, a što od 1. travnja omogućuje smanjenje prosječne prodajne cijene za kućanstva za oko 1 posto. Uvažavajući trenutne povoljne projekcije kretanja cijena plina na tržištu, Uprava HEP-a d.d. donijela je odluku o dodatnom sniženju veleprodajne cijene za 5,1 posto.

„Hrvatska elektroprivreda još od travnja 2014. godine uspješno obavlja ulogu opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina koju nam je u prvom razdoblju povjerila Vlada Republike Hrvatske, a zatim i HERA. Sada, nakon gotovo šest godina iskustva u veleprodaji plina, možemo ustvrditi da smo kvalitetno obavili sve povjerene zadaće, na zadovoljstvo našeg Vlasnika te na zadovoljstvo opskrbljivača plinom, i što je najvažnije, krajnjih kupaca plina.

Možemo jamčiti da ćemo visoku razinu usluge i sigurnosti opskrbe zadržati do kraja razdoblja za koje smo imenovani opskrbljivačem na veleprodajnom tržištu. Veseli nas što smo, zahvaljujući povoljnim kretanjima na tržištu plina, a sagledavši utjecaj na projicirani poslovni rezultat HEP-a u idućem razdoblju, bili u mogućnosti odrediti nižu cijenu plina u odnosu na maksimalnu koju je postavila HERA“, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Frane Barbarić i naglasio da ta odluka predstavlja iskaz društvene odgovornosti HEP-a i njegov doprinos politikama i mjerama Vlade RH koje za cilj imaju zaštitu i povećanje životnog standarda hrvatskih građana.

Niža veleprodajna cijena plina koju je utvrdio HEP d.d., omogućuje opskrbljivačima u obvezi javne usluge da dodatno smanje prodajnu cijenu plina za kućanstva. Kupcima HEP Plina sa sjedištem u Osijeku, cijena plina od 1. travnja 2020. trebala bi se smanjiti za 5,2 posto u odnosu na današnju cijenu, što bi kupcu s prosječnom godišnjom potrošnjom od 15.000 kWh, trošak za plin na godišnjoj razini smanjilo za 243 kune.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Večernji list: Samo pet županija prestiglo zaposlenost iz 2008.

Published

on

Dodao

Samo pet hrvatskih županija, i to tri jadranske i dvije kontinentalne, danas imaju više zaposlenih nego što su ih imale pretkrizne 2008. godine, piše u utorak Večernji list.

To su Zadarska, Dubrovačko-neretvanska i Ličko-senjska županija u jadranskom dijelu zemlje te Zagrebačka i Krapinsko-zagrebačka županija u unutrašnjosti, navodi dnevnik.

Nakon izlaska iz recesije u Hrvatskoj je stvoreno 150 tisuća novih radnih mjesta, no da bismo se vratili na razinu zaposlenosti iz rekordne 2008. godine, još treba nadoknaditi 50 tisuća radnih mjesta.

Primjerice, u najbogatijem Zagrebu još manjka 18 tisuća radnih mjesta, Rijeci i okolici oko jedanaest tisuća, Osječko-baranjskoj županiji oko devet tisuća…

Inače, u Zagrebu je zaposleno 460 tisuća osoba, slijedi Splitsko-dalmatinska županija, u kojoj radi 151 tisuća osoba, dok je na trećem mjestu Primorsko-goranska županija sa 113 tisuća zaposlenih radnika.

Nezaposlenost se osipa brže nego što raste zapošljavanja, što je prije svega posljedica iseljavanja, a prema analizi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, stopa je nezaposlenosti po županijama od najnižih 3,4 posto u Zagrebu do visokih 18 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je bez posla gotovo svaka peta osoba u radno-aktivnoj dobi, donosi Večernji list.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Benzin neznatno skuplji, dizelu osjetno skočila cijena

Published

on

Dodao

Na benzinskim postajama u Hrvatskoj od ponoći su na snazi nove cijene goriva

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, cijena benzina prosječno je s 9,925 kuna poskupila na 9,933.

Dizel je prošloga utorka prosječno po litri koštao 9,347, a danas je 9,445 kuna.

Plinsko ulje poskupjelo je s 4,708 na 4,838 kuna.

Autoplin od danas košta 4,631 (prošloga utorka cijena je bila 4,588 kune).

Ucitavanje vijesti

Najčitanije