Francuski ministar vanjskih poslova poručio Trumpu: Ostavite našu državu na miru

Hina

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u nedjelju je oštro kritizirao američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog uplitanja u unutarnja pitanja Francuske, nakon što se Trump na Twitteru oglasio vezano za prosvjede Žutih prsluka.

“Mi ne sudjelujemo u američkim raspravama, ostavite našu državu na miru!”, poručio je Le Drian Trumpu u nedjelju u televizijskom intervjuu.

Trump je u subotu pisao na Twitteru o prosvjedima u Parizu. “Pariški sporazum ne funkcionira dobro za Pariz. Prosvjedi i nemiri diljem Francuske”, napisao je američki predsjednik. Trump je postavio pitanje o tome trebaju li ljudi biti prisiljeni “plaćati velike svote novca … kako bi možda zaštitili okoliš”

Trump je na kraju objave kazao kako su se na francuskim ulicama čuli povici “Želimo Trumpa”.

Šef francuske diplomacije zanijekao je da su francuski prosvjednici skandirali Donaldu Trumpu. 

“Koliko mi je poznato ‘žuti prsluci’ posljednjih dana nisu u francuskim gradovima skandirali na engleskom jeziku. Riječ je o snimci snimljenoj prije više mjeseci u Londonu”, pojasnio je. 

Francuski pokret Žutih prsluka u subotu se na ulicama pojavio četvrti tjedan zaredom, unatoč tomu što se odustalo od poreza koji su potaknuli nezadovoljstvo. (h)