Francuski ministar: susret Macrona i Merkel “trenutak istine” za eurozonu

EPA/FELIPE TRUEBA

Francuska je u utorak, na dan susreta predsjednika Emmanuela Macrona s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, naglasila kako oko prijedloga francuskog čelnika o stvaranju investicijskog proračuna eurozone i jamstava za europske banke nema kompromisa.

Francuski ministar financija Bruno La Maire rekao je kako bi neuspjeh u postizanju sporazuma o reformi eurozone, tijekom razgovora dvaju čelnika u dvorcu Meseberg izvan Berlina, stvorio probleme za jedinstvenu valutu i širu Europsku uniju.

“Ovo je trenutak istine za francusko-njemačke odnose i budućnost eurozone”, istaknuo je La Maire za televiziju BMF.

“Ili će u prvim satima predsjednik i kancelarka postići sporazum i doći do značajnog koraka za jačanje eurozone ili to neće uspjeti i vratit ćemo se, a ne libim se to reći, u turbulentna vremena za eurozonu i općenito Europsku uniju”, rekao je.

Kao crvene linije za Francusku ministar je naveo stvaranje investicijskog proračuna eurozone, jamstvenih fondova za europske banke, oporezivanje tehnoloških divova i konvergenciju korporativnih poreznih stopa.

“Oko ovih točaka za francusku vladu i predsjednika nema pregovora, moraju biti dio francusko-njemačkog plana za eurozonu ili će ona u potpunosti biti oslabljena”, kazao je La Maire.

Merkel je pod pritiskom i kod kuće zbog podjele njezinih konzervativaca oko načina kako spriječiti dolaske migranata, a taj bi spor mogao dodatno otežati davanje ustupaka Macronu oko eurozone.

Kršćansko-socijalna unija (CSU), bavarski saveznik kancelarke, dao je Merkel dva tjedna da pronađe europsko rješenje za spor oko toga kako ograničiti dolaske većinom bliskoistočnih i afričkih migranata.

CSU strahuje da bi na regionalnim izborima u listopadu mogao izgubiti glasače koji će se okrenuti novoj desnoj stranci i traži zabranu primanja tražitelja azila u Njemačkoj koji su već registrirani u nekoj drugoj državi EU-a.

Merkel se tome protivi, tvrdeći da takve unilateralne mjere štete schengenskom sustavu otvorenih granica i bilo kakvim pokušajima nadilaženja velikih podjela u savezu.  (H)