Francuska planira prekinuti proizvodnju nafte i plina do 2040. godine

Pixabay

Francuska planira usvojiti zakon ove godine o postupnom ukidanju svoje skromne proizvodnje kao i istraživanja nafte i plina u samoj zemlji i njezinim prekomorskim teritorijima do 2040. čime bi postala prva zemlja koja je to učinila, prema nacrtu predstavljenom u srijedu.

“Mi smo prethodnica što se tiče tog plana (ukidanja proizvodnje nafte i plina) koji je francuski, a treba biti i čitavog svijeta”, rekao je predsjednik Emmanuel Macron, a prenio glasnogovornik vlade Christopher Castaner.

Tekst je predstavio ministar za ekološku tranziciju Nicolas Hulot. Vlada želi da se zakon donese do kraja godine, kako bi se ispunilo predizborno obećanje predsjednika izabranog u svibnju.

Odluka će, međutim, biti zapravo simbolička jer Francuska proizvodi samo oko 6 milijuna barela ugljikohidrata godišnje, što predstavlja oko 1 posto njezine potrošnje.

Nema više dozvola

Zakon predviđa da se dozvole za crpljenje nafte i plina više neće izdavati, pa tako više neće biti potrebe za istraživanjem novih nalazišta.

Usto, postojeće koncesije za crpljenje ugljikovodika neće se produljivati nakon 2040. tako da bi se proizvodnja trebala ugasiti negdje u to vrijeme.

Te se odredbe odnose na kopno i na projekte u moru, u Francuskoj i na njezinim prekomorskim teritorijima.

“Francuska proizvodnja može se smatrati marginalnom u odnosu na našu potrošnju, ali mi smo prva zemlja koja donosi ovakve mjere”, rekao je za AFP Nicolas Hulot koji je siguran da će “i druge zemlje poći za našim primjerom”.

Francuska tako želi smanjiti emisiju stakleničkog plina budući da korištenje nafte i plina onečišćuje okoliš. Usto želi ispuniti svoje obveze iz Pariškog ugovora o klimi koji želi ograničiti klimatske promjene.