Francuska i Malta će primiti po 50 migranata

FaH

Šef talijanske vlade Giuseppe Conte rekao je u subotu navečer da će Francuska i Malta primiti po 50 migranata, od 450 spašenih koji se nalaze na dva broda u talijanskim vodama.

“Francuska i Malta će primiti svaka po 50 od 450 migranata s dva vojna broda. Vrlo brzo će stići odgovori i drugih europskih zemalja”, napisao je Conte na svom Facebook profilu.

Šef vlade je to objavio nakon cjelodnevnih kontakata s 27 europskih čelnika koje je podsjetio na “logiku i duh zajedništva iz zaključaka Europskog vijeća krajem lipnja”.

Conte je dodao tom komentaru presliku pisma upućenog Jean-Claude Junckeru, predsjedniku Europske komisije i Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog vijeća.

“U kontekstu u kojem je Italija uvijek na prvoj liniji u spašavanju ljudskih života na moru, tražim od vas jasan znak podjele odgovornosti u odgovoru na problem migracija i razmatranje mogućnosti primanja dijela od oko 450 spašenih osoba”, napisao je Conte u pismu upućenom čelnicima EU-a.

Ranije je objavljeno da Conte traži države koje su voljne primiti oko 450 migranata spašenih u subotu s prenapučenog broda na Mediteranu.

Brod kojim upravlja europska granična agencija Frontex i plovilo talijanske porezne policije pokupili su migrante u blizini talijanskog otoka Linose, više od 100 nautičkih milja od Malte koja je u petak odbila pozive Rima da ih spasi.

Prema međunarodnim zakonima izbjeglice ne smiju biti vraćeni na mjesto gdje su njihovi životi ugroženi.

I Ujedinjeni narodi i Europska unija smatraju Libiju nesigurnom. (H)