Francuska i Europa stoje iza izjave G7 nakon što je Trump okrenuo leđa

EPA/FELIPE TRUEBA

Francuska i Europa i dalje podržavaju završnu izjavu G7 a svatko tko se ne drži obveza koje su na summitu preuzete pokazuje svoju nedosljednost, ocijenila je u nedjelju Elizejska palača, nakon što je američki predsjednik povukao potporu zajedničkoj izjavi G7.

“Proveli smo dva dana kako bismo se dogovorili o tekstu i o obvezama. Držimo ih se, i bilo tko tko okrene leđa pokazuje svoju nedosljednost i proturječje”, stoji u priopćenju Elizejske palače, u kojem se naglašava da “međunarodna suradnja ne može ovisiti o bijesu ili kratkim izjavama”.

“Budimo ozbiljni i dostojni naših naroda. Obećajmo i držimo se toga”, objavio je ured francuskog predsjednika.

“Francuska i Europa i dalje podržavaju završnu izjavu, a nadamo se i svi drugi potpisnici”.

Ta je reakcija uslijedila nakon najave američkog predsjednika Donalda Trumpa u subotu da povlači potporu zajedničkoj izjavi dogovorenoj u Kanadi.

On je također ponovno zaprijetio uvođenjem novih carina za uvoz automobila, čime je signalizirao mogućnost novog pogoršanja trgovinskih odnosa među najrazvijenijim državama svijeta.

Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu  koju je donijela skupina G7, objavio je Trump na Twitteru iz svog aviona napuštajući Kanadu gdje se protekla dva dana održavao sastanak na vrhu čelnika sedam najrazvijenijih država svijeta koji su se  složili oko borbe protiv protekcionizma.

Trump je objasnio da su ga na takvu odluku potaknule najave kanadskog premijera Justina Trudeaua o tom da će Kanada odgovoriti protumjerama na američke carine na čelik i aluminij.

Trump je na Twitteru napisao da su ga isprovocirale Trudeauove izjave o tome da su američke carine neka vrsta uvrede Kanađanima koji “neće dopustiti da ih se tlači”.

“Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode!”, ustvrdio je.

Iz ureda kanadskog premijera odmah su reagirali priopćenjem u kojem ističu da su usredotočeni na sve što je postignuto na sastanku.

Premijer Trudeau na zatvaranju sastanka na vrhu nije rekao ništa novo što već nije bilo rečeno – kako javno, tako u njegovim izravnim razgovorima s američkim predsjednikom, navodi se u priopćenju.

U Quebecu je u subotu završio dvodnevni sastanak na vrhu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta čiji su se čelnici u zajedničkoj izjavi zauzeli za slobodnu i pošteniju trgovinu te borbu protiv protekcionizma.

Zajednička izjava država G7 nije obvezujući dokument i samo predstavlja političke ciljeve, a potpisale su ga, kako je izjavio kanadski premijer Justin Trudeau, sve članice – SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan, piše Reuters. (H)