Franck neće podržati nacrt nagodbe oko Agrokora

Franck ne može podržati Nacrt nagodbe u postupku izvanredne uprave Agrokora te je prisiljen iskoristiti sve zakonske mogućnosti kako bi zaštitio svoja vjerovnička prava, priopćeno je iz te kompanije.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izvanredna uprava Agrokora objavila je u petak, 25. svibnja 2018. na svojim internetskim stranicama Nacrt nagodbe u postupku izvanredne uprave. Franck, kao i velika većina vjerovnika, nije bio uključen u pripremu i izradu Nacrta te nije imao prilike dati primjedbe na njegov sadržaj.

U objavljenom dokumentu nedostaju još mnogi elementi koji su presudni za utvrđivanje položaja pojedinih vjerovnika te namirenja njihovih tražbina. Tako između ostalog Nacrt ne sadrži:

• Iznose utvrđenih tražbina
• Prijedlog razvrstavanja vjerovnika u skupine za glasovanje
• Listu solventnih odnosno insolventnih društava
• Vrijednost imovine koja se prenosi u zrcalna društva
• Prethodne bilateralne dogovore s pojedinim vjerovnicima (Sberbank, Adris i Agram)
• Plan namirenje tražbina za pojedine skupine vjerovnika odnosno pojedine vjerovnike
• Krajnji rok za ispunjenje Odgodnih uvjeta

Prijedlog Nacrta upućuje na to da bi postupak izvanredne uprave trebao trajati minimalno 10 godina budući da po Zakonu o postupku izvanredne uprave on traje sve do ispunjenja nagodbe. Prema objavljenom tekstu Nacrta, nagodba se ne počinje izvršavati po rješenju Suda o njenoj pravomoćnosti, već ako su ispunjeni Odgodni uvjeti ili ako se izvanredni povjerenik uz suglasnost privremenog vjerovničkog vijeća njih odrekne. Kako su Odgodni uvjeti preširoko postavljeni, a nije predviđen rok do kada moraju biti ispunjeni, apsolutno je neprihvatljivo da su sve ovlasti o odricanju od ispunjenja Odgodnih uvjeta prenesene na izvanrednu upravu i privremeno vjerovničko vijeće.

Iz Nacrta nije vidljivo koji bi poslovni razlog opravdao prijedlog po kojem se upravljačka holding struktura budućeg Agrokora treba nalaziti u Nizozemskoj. Budući da se prema prijedlogu Nacrta vjerovnici namiruju kroz depozitarne potvrde i zamjenjive obveznice po nizozemskom i engleskom pravu, predlagači očito žele izbjeći hrvatski zakonski okvir i nadzor izvršenja nagodbe koji bi provodili hrvatski sudovi. Namirenje u novcu predviđeno je samo za Roll-Up kreditore te za razlučne vjerovnike do visine vrijednosti založene imovine iako i dalje nije poznata specifikacija ni vrijednost te imovine.

Franck je u nekoliko navrata javno upozoravao kako mala skupina vjerovnika uz pomoć izvanredne uprave i savjetnika pokušava nametnuti nagodbu, koja ne samo što nije pravedna za sve skupine vjerovnika, nego je i protivna Zakonu i odlukama nadležnih sudova. Zbog svega navedenog Franck ne može podržati ovakav Nacrt te je prisiljen iskoristiti sve zakonske mogućnosti kako bi zaštitio svoja vjerovnička prava.