Franck ne može podržati Nacrt nagodbe u postupku izvanredne uprave Agrokora te je prisiljen iskoristiti sve zakonske mogućnosti kako bi zaštitio svoja vjerovnička prava, priopćeno je iz te kompanije.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izvanredna uprava Agrokora objavila je u petak, 25. svibnja 2018. na svojim internetskim stranicama Nacrt nagodbe u postupku izvanredne uprave. Franck, kao i velika većina vjerovnika, nije bio uključen u pripremu i izradu Nacrta te nije imao prilike dati primjedbe na njegov sadržaj.

U objavljenom dokumentu nedostaju još mnogi elementi koji su presudni za utvrđivanje položaja pojedinih vjerovnika te namirenja njihovih tražbina. Tako između ostalog Nacrt ne sadrži:

• Iznose utvrđenih tražbina
• Prijedlog razvrstavanja vjerovnika u skupine za glasovanje
• Listu solventnih odnosno insolventnih društava
• Vrijednost imovine koja se prenosi u zrcalna društva
• Prethodne bilateralne dogovore s pojedinim vjerovnicima (Sberbank, Adris i Agram)
• Plan namirenje tražbina za pojedine skupine vjerovnika odnosno pojedine vjerovnike
• Krajnji rok za ispunjenje Odgodnih uvjeta

Prijedlog Nacrta upućuje na to da bi postupak izvanredne uprave trebao trajati minimalno 10 godina budući da po Zakonu o postupku izvanredne uprave on traje sve do ispunjenja nagodbe. Prema objavljenom tekstu Nacrta, nagodba se ne počinje izvršavati po rješenju Suda o njenoj pravomoćnosti, već ako su ispunjeni Odgodni uvjeti ili ako se izvanredni povjerenik uz suglasnost privremenog vjerovničkog vijeća njih odrekne. Kako su Odgodni uvjeti preširoko postavljeni, a nije predviđen rok do kada moraju biti ispunjeni, apsolutno je neprihvatljivo da su sve ovlasti o odricanju od ispunjenja Odgodnih uvjeta prenesene na izvanrednu upravu i privremeno vjerovničko vijeće.

Iz Nacrta nije vidljivo koji bi poslovni razlog opravdao prijedlog po kojem se upravljačka holding struktura budućeg Agrokora treba nalaziti u Nizozemskoj. Budući da se prema prijedlogu Nacrta vjerovnici namiruju kroz depozitarne potvrde i zamjenjive obveznice po nizozemskom i engleskom pravu, predlagači očito žele izbjeći hrvatski zakonski okvir i nadzor izvršenja nagodbe koji bi provodili hrvatski sudovi. Namirenje u novcu predviđeno je samo za Roll-Up kreditore te za razlučne vjerovnike do visine vrijednosti založene imovine iako i dalje nije poznata specifikacija ni vrijednost te imovine.

Franck je u nekoliko navrata javno upozoravao kako mala skupina vjerovnika uz pomoć izvanredne uprave i savjetnika pokušava nametnuti nagodbu, koja ne samo što nije pravedna za sve skupine vjerovnika, nego je i protivna Zakonu i odlukama nadležnih sudova. Zbog svega navedenog Franck ne može podržati ovakav Nacrt te je prisiljen iskoristiti sve zakonske mogućnosti kako bi zaštitio svoja vjerovnička prava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here