Povezite se

Vijesti

Franak nakon odluke Suda EU: Na potezu je Vrhovni sud

Objavljeno

-

Udruga Franak je nakon jučerašnje odluke Suda EU vezane za konvertirane kredite pozvala Vrhovni sud da hitno riješi sve revizije po završenim predmetima na županijskim sudovima i konačno razriješi pitanje pravne sigurnosti za potrošače koji su konvertirali CHF kredite.

Aktivist Franaka Goran Aleksić rekao je na konferenciji za novinare ispred Vrhovnog suda kako s velikom sigurnošću mogu proglasiti konačnu pobjedu protiv banaka u poglavlju konvertiranih kredita.

Presudom Suda EU u španjolskom predmetu C-452/18 utvrđeno je da potrošači koji su konvertirali CHF kredite imaju pravu tužiti banku i dobiti svoj novac ako u trenutku konverzije nisu bili informirani  da bi u slučaju prihvaćanja konverzije izgubili moguće pravo na obeštećenje.

To u hrvatskom slučaju znači, kazao je Aleksić, da se potrošači nisu odrekli tužbe ni svojih potraživanja i da imaju pravo potraživati preplaćene iznose kamata i tečaja.

Pravo na preplatu bilo bi izgubljeno tek da su potrošači kod konverzije bili transparentno informirani da će konverzijom izgubiti pravo koje bi mogli dobiti utvrdi li se kasnije ništetnost valutne klauzule.

Odluka Suda EU nastavlja se na odluku u predmetu Dunai, a Aleksić s 99-postotnom sigurnošću očekuje da će svi tužbeni zahtjevi za obeštećenje iz konvertiranih kredita biti prihvaćeni.

Potrošače koji su konvertirali kredite, a još nisu tužili banke, što mogu učiniti do lipnja 2023., Aleksić je uputio da pričekaju da se riješe revizije kako bi bili sto posto pravno sigurni.

Za potrošače koji su već tužili banke Aleksić je rekao da s puno manjim teretom na leđima mogu čekati pravomoćne završetke sudskih sporova koji će biti na njihovu korist.

Banke su financijski okupatori RH, a Vrhovni sud im drži lojtre

Aleksić od Vrhovnog suda očekuje da hitno riješi sve revizije po završenim predmetima koje se tiču konvertiranih kredita i da konačno razriješi pitanje pravne sigurnosti za 18 000 sadašnjih i za sve buduće tužitelje kojih će možda biti još 40 tisuća.

Banke je prozvao da su financijski okupatori Republike Hrvatske koji su opljačkali hrvatske građane sa CHF kreditima za 15 milijardi kuna i još za pet milijardi kuna na ime kamatnih stopa sve druge građane s euro i kunskim kreditima.

Kaže da se banke s jedne strane brane u Hrvatskoj konverzijom u sporovima gdje se radi o konvertiranim kreditima i tvrde da su potrošači obeštećeni pa više nemaju nikakvog prava dok su s  druge strane tužile RH zbog konverzije.

“To je jedno prijetvorno, pokvareno, prljavo ponašanje hrvatskih banaka gdje u Hrvatskoj žele ovce a u Washingtonu novce“, rekao je Aleksić.

Ustvrdio je pritom da je država koja brani takve banke na neki način sudionik u zločinačkom poduhvatu, dok Vrhovni sud odugovlačenjem procesa drži lojtrice financijskim okupatorima.

Odvjetnica Patricija Đurić rekla je da odluka suda ide u prilog hrvatskim potrošačima, a čak su i u boljoj poziciji jer se u sporazumu o konverziji nisu odricali svojih prava niti su potpisivali da bi neke ništene odredbe zamijenili valjanima.

Član udruge Franak Goran Herceg koji i dalje otplaćuje kredit U CHF-u rekao je da njegova tužba pokrenuta prije četiri godine, ali se u praski ništa nije dogodilo jer Vrhovni sud izbjegava odgovoriti jesu li ugovori u CHF-u ništetni. Smatra da je presuda Suda EU-a veliki korak i pomoć.

Turizam

U splitskim lukama sto tisuća putnika

Published

on

Oko sto tisuća putnika ovoga će udarnoga turističkog  vikenda proći kroz dvije splitske luke, trajektnu i zrakoplovnu.

Od Jelene Ivulić iz Jadrolinije se doznaje kako će kroz njihovu luku tijekom tri dana vikenda proći 70 tisuća putnika i 16 tisuća vozila. Kolika je velika potražnja za odlascima na otoke govore jučerašnje i današnje po dvije izvanredne linije za Supetar.

“Ovo je udarni vikend, a kada uspoređujemo današnji promet u luci s onim u istom razdoblju prošle godine možemo reći da smo na 70 posto što je izvrsno”, rekla je za Hinu Ivulić.

Mate Melvan pak tvrdi kako će u zračnoj luci danas i sutra biti ukupno 160 slijetanja i polijetanja, te 30 tisuća putnika.

“Najveći promet smo zabilježili u srpnju sa 171.815 putnika. Ukupno imamo 60 destinacija iz 21 države, no i manji broj putnika zbog pandemije koronavirusa”, rekao je Melvan.

Ucitavanje vijesti

Politika

Pupovac: “Moja zadaća je da otklanjam nesporazume, da stvaram pretpostavke za dijalog i za razumijevanje”

Published

on

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac istaknuo je u subotu kako njegova zadaća nije produbljivati traume i sukobe, već otklanjati nesporazume i stvarati pretpostavke za dijalog u procesu pomirenja, u kojemu će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije. 

Nakon obilježavanja 25. obljetnice operacije Oluja u Kninu te odjeka poruka koje su tamo izrečene, Pupovac je na konferenciji za medije kazao da je njegova dužnost pridonijeti smirivanju tih odjeka i pojačavanju razumijevanja započetog procesa te otklanjanje nesporazuma.

“U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan za slavljenje, a Srbi kao dan za žalovanje ta su dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu”, poručio na Cvjetnom trgu istaknuvši da je u Kninu započet proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja.

Dodao je kako će još mnogo riječi, gesta i djela biti potrebno da bi se dva suprotstavljena osjećaja, miješanjem pročistila od zločina i patnji. 

“Značajan dio komemorativnih gesta pomirenja moguće je postići s nama  koji smo to ponijeli u Hrvatskoj. Za jedan dio koji ima i može imati osobito specifičnu težinu to nije moguće”, kazao je.

Dodao je da će hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek biti nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja, o kojemu ovisi rješavanje povijesnih trauma, utvrđivanje sudbine nestalih te okretanje novoj vrsti suradnje.

Smatra i da se pomirenje ne može dogoditi u prošlosti, već da se suočavanje sa stradanjima i traumama može dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala, što znači iz perspektive budućnosti.  

Na upit koji su sljedeći koraci u procesu pomirbe, Pupovac je istaknuo da njegova zadaća nije da produbljuje traume i sukobe.

“Moja zadaća je da otklanjam nesporazume i da stvaram pretpostavke za dijalog i za razumijevanje oko početka ovoga procesa i oko njegovog nastavka u koji će, siguran sam, trebati biti uključeni i predstavnici Srbije”, naglasio je. 

Poslao je i poruku ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, kazavši da oni ne traži mentore u Beogradu, već sugovornike i partnere za ono što čine.

“Ali isto tako, u Hrvatskoj ne trebamo patroniziranje”, naglasio je.

Poručio je da bi Grlić Radman, dok drugima drži lekciju, konačno kao svoju obvezu trebao uzeti da se građanima srpske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku, ne događa ono što su neki doživjeli ove godine u Dalmaciji. 

Upitan vidi li volju između Zagreba i Beograda da se i pokrenu pitanja procesuiranja ratnih zločina, Pupovac je kazao da te volje itekako ima, koliko god proteklih dana izgledalo da je nema.

Ucitavanje vijesti

Politika

Butković: Vučićeve izjave ne doprinose ni suživotu, ni normalizaciji odnosa

Published

on

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u subotu da izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” ne doprinose ni suživotu ni normalizaciji odnosa.

“Mislim da smo dostojanstveno proslavili ‘Oluju’. Znamo da nam je pobjednički Domovinski rat nešto na što smo ponosni, ali prošlo je 25 godina i u vremenima u kojima živimo snošljivost, tolerancija i suživot nemaju alternativu. U tom smislu je i dolazak srpskih predstavnika, konkretno potpredsjednika Vlade gospodina Miloševića, mislim bio dobar i poruke su bile jako dobre, a ovo što se događa sada, iza, definitivno nije dobro i nastavak je jedne loše retorike”, rekao je Butković na novinarski upit kako komentira Vučićeve izjave o “Oluji”.

Vučić je u petak ponovio svoje stajalište da je ta akcija “najveće etničko čišćenje na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata” te je poručio da želi dobre odnose s Hrvatskom i pomirenje koje se neće temeljiti na poniženju, ocijenivši kako su Srbi u Hrvatskoj odluku o sudjelovanju u obilježavanju “Oluje” trebali donijeti sa Srbijom, ali da se Srbiju ne može uvući u proslavu “Oluje”.

Žao mi je ako je bilo užasnih napada na Miloševića, nisam ih ja organizirao, ali ako očekuju podršku tom činu – neće je dobiti. Da uvlačite Srbiju u proslavu ‘Oluje’ – u tome nećemo sudjelovati, rekao je Vučić.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije