Fotoreporter AFP-a Yuri Cortez s obitelji u Opatiji

Fotoreporter France-Pressea (AFP) Yuri Cortez, koji se našao usred slavlja hrvatskih nogometaša nakon plasmana u finale svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, u srijedu je na konferenciji za novinare iznimno pozitivnima ocijenio svoje utiske tijekom dosadašnjega boravka u Hrvatskoj, u kojoj boravi na poziv Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Cortez je kazao da proživljava intenzivne dane pune emocija. Nije se, kaže, nadao svemu što doživljava, iznenađen je srdačnim prijmom, ali je znao da se u Hrvatskoj voli sport.

Kazao je da se jedan slučajni incident, kada su ga hrvatski nogometaši na polufinalnoj utakmici u Moskvi u veselju srušili, a potom ga podigli, ispričali se i izljubili ga, prometnuo u lijepu priču.

Obitelj Cortezovih u Hrvatskoj boravi od 31. kolovoza do 7. rujna. Do sada su obišli Zagreb, Dubrovnik, Split, Šibenik i Zadar, a obići će i Opatiju, Rovinj i Pulu, nakon čega se vraćaju u rodni Salvador.

Dobrodošlicu Cortezovima poželjeli su ministar turizma Gari Cappelli, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Mišković, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i drugi.

Ministar Cappelli rekao je da mu je drago sa su svi prepoznali važnost sporta te da je prije nogometnog prvenstva u Moskvi, odnosno polufinalne utakmice Hrvatske i Engleske, prepoznatljivost Hrvatske na britanskom tržištu bila 25 do 35 posto, a nakon te utakmice je veća od 70 posto. Ocijenio  je da je to najbolji odgovor na pitanje jesmo li dovoljno iskoristili nastup naše reprezentacije u Rusiji.

U ime Vlade zahvalio je Cortezu “što je osjetio težinu Hrvata na svojoj koži, što je osjetio emociju Hrvatske te što promiče Hrvatsku na poseban, emotivan i iskren način” te mu darovao veliku hrvatsku zastavu.

Dopredsjednik HNS-a Damir Mišković Cortezu je, uz poklone ostalih koji su mu zaželjeli dobrodošlicu, darovao dresove hrvatske reprezentacije i HNK-a Rijeka.

Yurija Corteza su video-porukom pozdravili i reprezentativci Luka Modrić i Dejan Lovren, dok su ga preko društvenih mreža pozdravili Josip Pivarić i Mario Mandžukić, koji je Yuriju poklonio dres s posebnom posvetom i autogramom, kojeg mu je uručio direktor Kristjan Staničić.

On je rekao je da su Cortezove fotografije vidjeli milijuni ljudi i da je to potaknulo dodatni interes za Hrvatsku. (H)