FOTO: Na Kornatu obilježena 10. godišnjica pogibije dvanaestorice vatrogasaca

Komemoracijom na otoku Kornatu obilježena je 10. godišnjica kornatske tragedije u kojoj je na današnji dan prije točno deset godina u rutinskom gašenju požara poginulo dvanaestorica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Uz obitelji stradalih i brojne vatrogasce komemoraciji je prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kao prva predsjednica koja je na dan sjećanja posjetila mjesto velike tragedije i obišla dvanaest spomen križeva stradalim herojima.

Misu za stradale vatrogasce kod kapelice sv. Florijana na otoku Kornatu služio je šibenski biskup Tomislav Rogić, nakon toga su predsjednica Grabar-Kitarović i izaslanstva Šibensko-kninske županije, gradova, općina i vatrogasaca položili vijence i zapalili svijeće.

“Deset je godina prošlo od tragedije, ali kao da se dogodila jučer. Svi se sjećamo tog dana i vijesti koje smo slušali iz minute u minutu, ali tek kada dođete ovdje i posjetite dvanaest križeva osjetite koliko je teško bilo braniti ovaj teren od vatre i kroz koju su muku i pakao oni morali prolaziti u posljednjim satima svojeg života. Došla sam ovdje i kao žena i kao majka i kao predsjednica pokloniti se životima dvanaest poginulih vatrogasaca u najvećoj tragediji nakon Domovinskog rata”, kazala je Predsjednica nakon komemoracije.

Predsjednica je istaknula kako je došla pokazati obiteljima da nisu zaboravljene jer zna da imaju jako puno pitanja, a naglasila je kako nakon deset godina moraju saznati istinu i doći do odgovora.

“Obitelji imaju jako puno pitanja, ali moram reći da me danas nisu ništa pitali. Danas je sve posvećeno odavanju pijeteta žrtvama. Neki šute o svojoj boli, neki o njoj razgovaraju, međutim, svi su jednako dostojanstveni u odavanju pijeteta svojim najmilijima. Doista im dugujemo odgovore, istraga se mora nastaviti i ako treba i ponovo ispočetka prikupiti sve papire i dokumente. Treba naći odgovore kako bi obitelji zatvorile tu stranicu svojega života. Još je teže tugovati kada ne znate zašto, kako i što se točno dogodilo, ali odgovori nam trebaju i zbog samog sustava. Moramo znati što se dogodilo i gdje je krenulo po zlu posebno u ovoj godini kad požari haraju Hrvatskom i ovu tragediju čine još većom”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.