Forum mladih SDP-a traži zaštitu prava studenata radnika

Hina

U povodu najava novog Zakona o studentskom radu, Forum mladih SDP-a poručio je u utorak da u njegovu središtu treba biti zaštita prava studenata radnika, jer postoji bojazan da bi dugoročno mogao naštetiti izvanrednim studentima ako im se omogući pravo na rad kroz studentski ugovor bez zaštite od iskorištavanja.

Forum je u priopćenju pozdravio informacije da je radna skupina za izradu zakona prihvatila njegove prijedloge o uvođenju minimalne satnice za studentski rad i digitalizacije rada Studentskog centra.

No, boje se da će novi zakon dugoročno naštetiti izvanrednim studentima i mogućnosti njihova redovnog zapošljavanja na tržištu rada. Takva je praksa neuobičajena i nije u skladu s prvobitnom namjerom instituta izvanrednog studiranja, a to je omogućiti osobama koje su već zaposlene (ugovorom o radu) da studiraju i usklade svoje redovne poslovne obveze s pohađanjem studija.

Naime, rad preko studentskih ugovora ne evidentira se kao radni staž, ne osigurava stanku, godišnji odmor, zdravstveni dopust i ostala prava iz ugovora o radu na koji izvanredni studenti trenutno imaju pravo, pa Forum izražava bojazan da će time izvanredni studenti biti prisiljeni raditi po potencijalno manjoj satnici, bez radničkih prava i bez priznavanja radnog staža.

Dugoročno gledano, izvjesna je opasnost i rizik da će studenti u izvanrednom statusu kasnije izaći na tržište rada te slijedom toga imati lošiju poziciju kod pokušaja sklapanja redovnih ugovora o radu.

Forum stoga predlaže, u cilju zaštite mladih radnika, obvezu zapošljavanja studenata u izvanrednom statusu na ugovor o radu nakon tri uzastopna mjeseca rada kod poslodavca preko studentskog ugovora. /Hina/