FORBES: Kolinda Grabar-Kitarović je 39. najmoćnija žena na svijetu

Ugledni američki časopis Forbes redovite objavljuje popis sto najmoćnijih žena na svijetu, a ove se godine na njemu našla i hrvatska predsjednica.

Prema Forbesu, Kolinda Grabar Kitarović je 39. najmoćnija žena na svijetu.

Na prvom je mjestu, i dalje, njemačka kancelarka Angela Merkel dok je druga britanska premijerka Theresa May.

Grabar Kitarović je 39. na ukupnom popisu, no kad je riječ o ženama u politici nalazi se na 14. mjestu. Prema Forbesu, moćnija je od norveške premijerke Erne Solberg, koja je 17. ili Elvire Nabiuline, guvernerke ruske središnje banke, prenosi Jutarnji list.

Evo i Forbesovog tumačenja: “Najmlađa osoba na mjestu predsjednika Hrvatske, ujedno i prva žena na tom položaju, Grabar Kitarović kontinuirano jača svoju poziciju na međunarodnoj sceni ove godine radeći s predsjednikom Donaldom Trumpom i SAD-om kako bi se izgradilo američko postrojenje za uvoz ukapljenog plina na otoku Krku kojim bi se moglo isporučiti do 2 milijarde kubika godišnje za distribuciju u Zapadnu Europu što bi moglo pomoći energetskoj neovisnosti Europe od Rusije. Bivša ministrica vanjskih poslova i ambasadorica u SAD-a prošle je godine posjetila iranskog predsjednika Hasana Ronahina kako bi razgovarala o jačanju diplomatskih odnosa.