Fond za zaštitu okoliša negira sumnje o stranačkom zapošljavanju

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost negirao je u petak sumnje o stranačkom zapošljavanju, napomenuvši kako stranačka pripadnost bilo kojoj političkoj stranci nije uvjet za zapošljavanje u Fondu.

“Natječaj za zapošljavanje je obavljen transparentno te su svi koji su imali formalno-pravne uvjete pozvani na razgovor koje je vodilo Natječajno povjerenstvo sastavljeno od kolega iz Fonda. Direktor Fond nije bio član tog povjerenstva niti je bio uključen u natječajnu proceduru. Povjerenstvo je isključivo ocjenjivalo dosadašnje stručne kvalifikacije i profesionalno iskustvo kandidata. Jesu li ili nisu pojedini kandidati članovi neke političke stranke je osobna stvar svakog pojedinca te kao takva nije niti privilegirani, ali ni diskriminirajući faktor”, poručili su iz Fonda. 

Pozdravili su odluku da u Fond dođe upravni nadzor koji šalje ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić jer je, ističu, upravni nadzor jedini mjerodavan za ispitivanje ispravnosti cijelog postupka. Uvjeravaju da će nalaz pokazati da je u Fondu sve izvršeno prema zakonu i procedurama te da su u radni odnos primljeni najbolji kandidati koji su se prijavili na natječaj.

Fond napominje da je prošle godine dobio nalaz Državne revizije i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije s preporukama da ojača administrativne kapacitete za provođenje Operativnog program Konkurentnost i kohezija (OPKK). Konkretno, uočen je nedostatak djelatnika u Samostalnoj službi Posredničko tijelo razine 2 (PT2), koja radi na evaluaciji, provedbi i praćenju EU projekata, a broj projekata će se ove godine povećavati, ističu.

Nedostatak je koliko je to bilo moguće pokriven preraspodjelom 40 zaposlenika Fonda, ali to nije bilo dovoljno pa je Fond u skladu s propisanim procedurama raspisao natječaje za zapošljavanje novih djelatnika. Na razgovor su pozvani svi kandidati koji su zadovoljili formalno-pravne uvjete natječaja. U službi Posredničkog tijela razine 2 trenutno radi 89 djelatnika, no prema analizi, za 2019. godinu trebalo bi ih biti zaposleno 131. Plaće tih djelatnika u 85-postotnom iznosu se refundiraju iz EU fondova, napominju u Fondu.

Zbog medijskih napisa o navodnom zapošljavanju članova HNS-a u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojem je na čelu HNS-ovac Dubravko Ponoš, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poslat će u Fond upravni nadzor. “Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obaviti upravni nadzor”, rečeno je u petak Hini u Ministarstvu.

“Jutarnji list” je u dva navrata objavio podatke o postupku zapošljavanja u toj državnoj instituciji, u kojoj je, kako tvrdi, od dolaska Ponoša na mjesto direktora zaposlen velik broj članova HNS-a, koalicijskih partnera u Vladi Andreja Plenkovića. Na nedavnom natječaju za zapošljavanje 27 novih djelatnika u Fondu u drugi krug ušlo je petero HNS-ovaca, a na natječaju iz prosinca 2017. od ukupno petero zaposlenih novih djelatnika, njih četvero imalo je stranačku iskaznicu HNS-a, piše “Jutarnji”.