Flego: Hrvatska stagnira jer ima krivi model gospodarskog razvoja

foto HINA / Daniel SPONZA

Potpredsjednik IDS-a i nositelj liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament  Valter Flego izjavio je u nedjelju u Puli da Hrvatska stagnira jer ima krivi model gospodarskog razvoja temeljen na rasprodaji državne imovine i zaduživanju, i zato ga treba mijenjati, a Hrvatsku treba usmjeriti na istraživanje, inovacije, investicije i izvoz. 

 “Iz dana u dan Hrvatska sve više zaostaje za ostalim državama članicama Europske unije. Po standardu nas prestiže čak i Rumunjska, a kako stvari stoje za koju godinu postat ćemo lošiji i od Bugarske. Trebamo biti svjesni da smo mala država i ne možemo konkurirati masovnom proizvodnjom i potrošnjom, kao ni jeftinom radnom snagom. Stoga, moramo stvarati proizvode i usluge s dodanom vrijednošću, moramo se okrenuti kvaliteti i izvrsnosti”, rekao je Flego na konferenciji za novinare.

Ako hrvatsko gospodarstvo želi prosperirati, dodao je, Hrvatska mora biti otvorena za nove ideje i ići u korak sa svjetskim trendovima i promjenama. 

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je kako je važno da hrvatski građani izađu u svibnju na izbore za Europski parlament, jer, naglasila je, “svi smo mi građani Europske unije”.

“Hrvatska je najmlađa članica EU-a i na ovim izborima se ne bira između Pule i Bruxellesa, već se na izborima bira i Pula i Bruxelles. Izlaznost je zadnji put bila 25 posto. Zato pozivam hrvatske građane da izađu na izbore jer će na njima birati ljude imenom i prezimenom, koji će interese zastupati u Bruxellesu, jer se 70 posto odluka ne donosi više tu, nego u Bruxellesu”, kazala je Mrak Taritaš.

Dodala je da Europa nije savršen projekt, ali nije ni završen projekt.

“Europa je projekt u kojem želimo sudjelovati jer je Europa dobro društvo koje treba razvijati. Interes svih nas u Amsterdamskoj koaliciji je da aktivno sudjelujemo u stvaranju nove Europe”,  naglasila je predsjednica GLAS-a.

Govoreći o značaju gospodarskog razvoja i strategije,  ustvrdila je da ‘razvojna strategija nažalost ne stanuje u ovoj Vladi’.

“Ova je strategija zaboravljena, ova Vlada neće napraviti nikakav iskorak po tom pitanju jer jednostavno ima politiku nezamjeranja. Ova Vlada je odlučila ne zamjeriti se nikome, a u Hrvatskoj nemamo niti jedne reforme koja bi bila istinska reforma”, rekla je Mrak Taritaš. 

Kandidat na listi Amsterdamske koalicije je i ekonomski stručnjak Damir Novotny, koji je kazao kako se priključio Amsterdamskoj koaliciji jer ona okuplja ljude koji vjeruju da Hrvatska može biti napredna zemlja. Dodao je da Hrvatska treba drugačije industrijske politike koje će u prvi plan staviti modernu industriju u kojoj ima puno robotike i informatike koja će donijeti novi razvojni ciklus i stvoriti nova radna mjesta za mlade ljude koji odlaze iz Hrvatske.    

“Naše gospodarstvo trebamo temeljiti i na znanju. Hrvatskoj treba industrija, Hrvatskoj treba Europa, Europa treba Hrvatsku”, izjavio  je Novotny.

Flego o Uljaniku –  nadam se da država neće ponovno biti iznenađena brojkama 

Upitan o stanju u Uljanik grupi potpredsjednik IDS-a Valter Flego rekao je kako brodogradnja kao strateška grana, treba ostati na ovim prostorima.

 “Vjerujem da tako razmišlja i Vlada i vjerujem da će se ovih dana donijeti toliko iščekivanu političku odluku o sudbini Uljanika, u nadi da je onaj koji je najveći pojedinačni vlasnik, odnosno država, sve pobrojao, da neće ponovno biti iznenađen brojkama i da će se konačno završiti agonija radnika”, rekao je Flego. 

(Hina)