Povezite se

Vijesti

Flego: Hrvatska stagnira jer ima krivi model gospodarskog razvoja

Objavljeno

-

Potpredsjednik IDS-a i nositelj liste Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament  Valter Flego izjavio je u nedjelju u Puli da Hrvatska stagnira jer ima krivi model gospodarskog razvoja temeljen na rasprodaji državne imovine i zaduživanju, i zato ga treba mijenjati, a Hrvatsku treba usmjeriti na istraživanje, inovacije, investicije i izvoz. 

 “Iz dana u dan Hrvatska sve više zaostaje za ostalim državama članicama Europske unije. Po standardu nas prestiže čak i Rumunjska, a kako stvari stoje za koju godinu postat ćemo lošiji i od Bugarske. Trebamo biti svjesni da smo mala država i ne možemo konkurirati masovnom proizvodnjom i potrošnjom, kao ni jeftinom radnom snagom. Stoga, moramo stvarati proizvode i usluge s dodanom vrijednošću, moramo se okrenuti kvaliteti i izvrsnosti”, rekao je Flego na konferenciji za novinare.

Ako hrvatsko gospodarstvo želi prosperirati, dodao je, Hrvatska mora biti otvorena za nove ideje i ići u korak sa svjetskim trendovima i promjenama. 

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je kako je važno da hrvatski građani izađu u svibnju na izbore za Europski parlament, jer, naglasila je, “svi smo mi građani Europske unije”.

“Hrvatska je najmlađa članica EU-a i na ovim izborima se ne bira između Pule i Bruxellesa, već se na izborima bira i Pula i Bruxelles. Izlaznost je zadnji put bila 25 posto. Zato pozivam hrvatske građane da izađu na izbore jer će na njima birati ljude imenom i prezimenom, koji će interese zastupati u Bruxellesu, jer se 70 posto odluka ne donosi više tu, nego u Bruxellesu”, kazala je Mrak Taritaš.

Dodala je da Europa nije savršen projekt, ali nije ni završen projekt.

“Europa je projekt u kojem želimo sudjelovati jer je Europa dobro društvo koje treba razvijati. Interes svih nas u Amsterdamskoj koaliciji je da aktivno sudjelujemo u stvaranju nove Europe”,  naglasila je predsjednica GLAS-a.

Govoreći o značaju gospodarskog razvoja i strategije,  ustvrdila je da ‘razvojna strategija nažalost ne stanuje u ovoj Vladi’.

“Ova je strategija zaboravljena, ova Vlada neće napraviti nikakav iskorak po tom pitanju jer jednostavno ima politiku nezamjeranja. Ova Vlada je odlučila ne zamjeriti se nikome, a u Hrvatskoj nemamo niti jedne reforme koja bi bila istinska reforma”, rekla je Mrak Taritaš. 

Kandidat na listi Amsterdamske koalicije je i ekonomski stručnjak Damir Novotny, koji je kazao kako se priključio Amsterdamskoj koaliciji jer ona okuplja ljude koji vjeruju da Hrvatska može biti napredna zemlja. Dodao je da Hrvatska treba drugačije industrijske politike koje će u prvi plan staviti modernu industriju u kojoj ima puno robotike i informatike koja će donijeti novi razvojni ciklus i stvoriti nova radna mjesta za mlade ljude koji odlaze iz Hrvatske.    

“Naše gospodarstvo trebamo temeljiti i na znanju. Hrvatskoj treba industrija, Hrvatskoj treba Europa, Europa treba Hrvatsku”, izjavio  je Novotny.

Flego o Uljaniku –  nadam se da država neće ponovno biti iznenađena brojkama 

Upitan o stanju u Uljanik grupi potpredsjednik IDS-a Valter Flego rekao je kako brodogradnja kao strateška grana, treba ostati na ovim prostorima.

 “Vjerujem da tako razmišlja i Vlada i vjerujem da će se ovih dana donijeti toliko iščekivanu političku odluku o sudbini Uljanika, u nadi da je onaj koji je najveći pojedinačni vlasnik, odnosno država, sve pobrojao, da neće ponovno biti iznenađen brojkama i da će se konačno završiti agonija radnika”, rekao je Flego. 

(Hina)

Nastavi pregledavati

BIH

BiH od 1. lipnja otvara granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Published

on

Bosna i Hercegovina od 1. lipnja otvara svoje granice za ulazak državljana svih susjednih zemalja uključujući Hrvatsku, potvrdio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

– Donijeli smo odluku da od 1. lipnja otvorimo granice sa susjednim državama bez bilo kakvih ograničenja vezanih za testiranja (na koronavirus), kazao je Tegeltija novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara.

Dodao je kako su sva ograničenja za putnički promet sa susjedima ukinuta unatoč činjenici da su neke susjedne države, odnosno Hrvatska i Crna Gora, još uvijek zadržale ograničenja za ulazak državljana BiH.

– Na žalost (te) susjedne države nisu bile blagonaklone prema BiH na isti način, kazao je Tegeltija.

Za međunarodni promet bit će biti otvorene i sve zračne luke pa je od 1. lipnja moguća potpuna obnova zračnog prometa.

Za državljane drugih zemalja osim susjednih BiH je za sada zadržala ograničenja a Tegeltija je kazao kako će se liberalizacija graničnog režima s njima razmatrati od slučaja do slučaja, ovisno o tome kako će se u drugim državama razvijati epidemiološka situacija.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Priština uvela nove restriktivne mjere za uvoz iz Srbije

Published

on

Beograd

Kosovska vlada zabranila je uvoz robe iz Srbije ako na dokumentima ne piše “Republika Kosovo”, obavila je u nedjelju Priština, potez koji službeni Beograd smatra gorim od uvođenja pristojbi od 100 posto 2018. godine.

“Dijalog je na respiratoru”, izjavio je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, ilustrirajući odnose između Beograda nakon što se kosovska vlada odlučila na tu restriktivnu mjeru.

Njome se zabranjuje uvoz proizvoda ako na dokumentima nije naznačeno “Republika Kosovo” i uvodi obveza da svako vozilo s robom iz Srbije ima posebnu dozvolu.

“U trgovinskim odnosima sa Srbijom zabranjuje se uporaba dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste imena zemalja ili sadrže druge elemente, koji su u suprotnosti sa ustavom Kosova i kosovskim zakonodavstvom”, objavila je kosovska vlada.

Kosovo je 31. ožujka donijelo odluku o postupnom uvođenju recipročnih mjera Srbiji, koje bi trebale zamijeniti pristojbu od 100 posto na robu iz te zemlje što ju je 2018. uvela prethodna vlada Ramusha Haradinaja. Pristojba za robu iz Bosne i Hercegovine ukinuta je bez recipročnih mjera.

Dačić je srbijanskoj javnoj televiziji rekao kako bi prihvaćanjem novih mjera Srbija priznala Kosovo i upozorio da neće biti nastavka dijaloga dok je kosovska vlada ne povuče.

“Mi nemamo ni namjeru nastaviti dijalog dok se ne ukinu pristojbe i reciprocitet. To je neprihvatljivo za nas i negacija svih dogovora. Sa pravom očekujemo reakciju međunarodne zajednice”, istaknuo je.

Nakon što su najmanje dva kamiona s robom iz Srbije vraćena s granice s Kosovom, direktor vladina ureda za Kosovo Marko Đurić zatražio je hitnu reakciju međunarodne zajednice.

“Prištinska vlada je uvela novu trgovinsku blokadu za robu iz središnje Srbije. Ovaj protuzakoniti akt je protivan i zdravom razumu i podriva europske vrijednosti i egzistencijalne interese i Albanaca i Srba”, objavio je Đurić na Tvitteru.

Vlada prethodnog kosovskog premijera Ramusha Haradinaja uvela je je u studenom 2018. pristojbe od 100 posto na robu iz Srbije i BiH, kao odgovor na kampanju Srbije protiv prijema Kosova u u međunarodne institucije.

Taj potez prekinuo je dijalog Beograda i Prištine koji je vođen uz posredovanje Europske unije.

Nakon izbora na Kosovu u listopadu prošle godine, tadašnji oporbeni vođa, a danas tehnički premijer Albin Kurti obećao je ukinuti takse i zamijeniti ih reciprocitetom.

Novi specijalni predstavnik EU-a za dijalog Prištine i Beograda i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak poručio je da je razočaran najnovijom odlukom kosovske vlade.

Lajčak je na Tvitteru objavio da jednostrani akti podrivaju mogućnost obnavljanja dijaloga i moraju se odmah povuči. Bruxelles očekuje da “obje strane u dijalogu primjenjuju i poštuju ranije sporazume“, rekao je Lajčak.

Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine poptisan je 19. travnja 2013., a obje strane međusobno se optužuju za njegovo kršenje.

Ključna primjedba Beograda je da Priština nije provela obvezu formiranja Zajednice srpskih općina na Kosovu, što Srbija vidi ključnim za sigurnost i samoupravu Srba.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Brazil prelazi pola milijuna zaraženih koronavirusom

Published

on

Brazil je u nedjelju zabilježio 16.409 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, povećavši tako ukupan broj zaraženih na 514.849, što je druga najgora epidemija COVID-a19 na svijetu, nakon Sjedinjenih Država, priopćilo je brazilsko Ministarstvo zdravstva.

U priopćenju se navodi i da je u posljednja 24 sata u Brazilu zabilježeno 480 novih smrtnih slučajeva, što je ukupno 29.314 smrtnih slučajeva. Tako je Brazil po broju smrtnih slučajeva četvrta zemlja, nakon Sjedinjenih Država, Britanije i Italije.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije