Fitch zadržao rejting Hrvatske na ‘BB’ uz stabilne izglede

HNB - Hrvatska narodna banka/Foto:H.J.

Rejting agencija Fitch u petak je zadržala dosadašnji rejting Hrvatske na ‘BB’ uz stabilne izglede, napomenuvši da hrvatsko gospodarstvo uživa koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, ali da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast na 2,6 posto u 2017.

Po ocjeni analitičara Fitcha, hrvatsko gospodarstvo ostvaruje koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, odnosno jačanja rasta kod svojih trgovinskih partnera u regiji, od povoljne dinamike plaća i zapošljavanja, snažnih turističkih primitaka i poboljšane apsorpcije EU fondova. Usporavanje rasta Međutim, napominju da će restrukturiranje Agrokora utjecati na gospodarsku izvedbu te očekuju da će se problemi u toj najvećoj privatnoj kompaniji u zemlji, koja je krajem prvog tromjesečja 2017. imala dug u visini od 12 posto hrvatskog BDP-a, širiti dalje na dobavljače koncerna i banke.  To će, navode, imati utjecaja na zaposlenost, investicije i rast kredita te će utjecati na usporavanje rasta BDP-a s lanjskih 3 posto na ovogodišnjih 2,6 posto i to u slučaju urednog restrukturiranja. U Fitchu očekuju daljnje gospodarsko usporavanje i u 2018.

Među ostalim, navode i da je neizvjesno koliko će trajati akutalna vladajuća koalicija. Nakon pada koalicijske vlade u travnju, glavna koalicijska stranka HDZ izbjegla je prijevremene izbore formiranjem nove koalicije s HNS-om u lipnju, navode. Napominju međutim da koalicijska većina ima dva glasa više a mogle bi izbiti napetosti na nekim ključnim zakonima. Fitchov osnovni scenarij u vezi Hrvatske je da će se nastaviti dosadašnja ekonomska politika, no krhkost vlade i rizik od prijevremenih izbora mogli bi usporiti strukturne reforme. U siječnju ove godine Fitch je povećao izglede za hrvatski rejting na stabilne, a isto je učinio i Moody’s u ožujku, dok je Standard&Poor’s to učinio u prosincu lani. Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, S&P i Moody’s – kreditni rejting Hrvatske tako i dalje drže dva stupnja ispod investicijske razine, sa stabilnim izgledima.

Hina