Financijska potpora projektima Ministarstva obrane i obrambenom proračunu

Zagreb, 21.11.2019 - Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman održao predavanje kadetima o 'Fiskalnoj politici Hrvatske u 2020.', a ministar obrane Krstičević zahvalio je na potpori projektima Ministarstva obrane, a naročito u zaustavljanju pada obrambenog proračuna. foto HINA/ MORH/ M.ČOBANKOVIĆ/ ik

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman održao predavanje kadetima o ‘Fiskalnoj politici Hrvatske u 2020.’, a ministar obrane Krstičević zahvalio je na potpori projektima Ministarstva obrane, a naročito u zaustavljanju pada obrambenog proračuna.

Predavanje potpredsjednika Vlade ministra Marića slušalo je 400 kadeta Hrvatskog vojnog učilišta, a preko video veze pratili su ga i kadeti na Studiju Vojnog pomorstva u Splitu, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Uz kadete i djelatnike HVU, predavanju su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, zapovjednici grana i zapovjedništava Hrvatske vojske te predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i Hrvatske vojske.  

Predavanje je bilo fokusirano na hrvatsku fiskalnu politiku, javne financije, BDP, konkretne rezultate fiskalne politike u proteklih četiri godine, državni proračun u 2020., buduće projekcije i planove, fondove Europske unije te smanjenje javnog duga Republike Hrvatske. Kao tri ključne točke odgovorne fiskalne politike ministar je označio trošenje onoliko sredstava koliko proračun ima na raspolaganju, smanjivanje javnog duga i provođenje onoga što je isplanirano. 

Sigurnost ključno važna za ekonomsku stabilnost, i dalje će se ulagati u HV

Ministar financija istaknuo je kako je u protekle tri godine zabilježen kontinuiran rast BDP-a, podignut je kreditni rejting na investicijsku razinu, smanjen je javni dug i okrenuti su negativni trendovi zahvaljujući odgovornom vođenju financija u mandatu ove Vlade.

Osvrnuvši se na obrambeno-sigurnosni sektor Republike Hrvatske, Marić je istaknuo da je sigurnost od ključne važnosti za hrvatsku ekonomsku stabilnost i prosperitet, dodavši kako će i dalje podržavati ulaganje u Hrvatsku vojsku.

Ministar obrane Krstičević zahvalio je na svesrdnoj potpori projektima Ministarstva obrane, a naročito na potpori u zaustavljanju pada obrambenog proračuna, navode iz MORH-a. Dodao je kako su predavanja vrhunskih stručnjaka iz različitih sektora, poput ministra Marića koji je prvi hrvatski ministar financija koji se obratio kadetima, iznimno korisna za kadete koji će jednoga dana voditi Hrvatsku vojsku.

“Za buduće zapovjednike važno je znanje o financijama, jer bez financija i pametnog upravljanja nije moguće dugoročno stvarati preduvjete za održivo funkcioniranje sustava”, zaključio je ministar Krstičević.