Fina: 1.102 građana zatražilo pokretanje postupka osobnog stečaja

Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem u Zagrebu, koji sa 602 predmeta u ukupnom broju ima udio od 54 posto. Slijede Osijek s pokrenutim 91 predmetom, Pula 72, Split 50, te Rijeka, u kojoj je stečaj zatražilo 47 osoba

U dvije godine koliko se primjenjuje Zakon o stečaju potrošača, od početka 2016. do početka 2018. godine, u Hrvatskoj je pokrenuto 1.105 osobnih stečajeva pred savjetovalištima Financijske agencije (Fina), a dvije trećine njih, ili 67 posto, završilo je neuspjelim sklapanjem izvansudskim postupkom.

Po podacima Fine, od 1. siječnja 2016. do 2. siječnja 2018. pokretanje izvansudskog postupka zatražila su 1.102 građana i tri obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihova dugovanja premašuju 729,35 milijuna kuna.

Naime, uz zahtjev za pokretanje postupka, dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza, a iz podataka Fine proizlazi da osobe koje su zatražile pokretanje postupka imaju ukupno 6.608 vjerovnika, a duguju im 729,35 milijuna kuna.

Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem u Zagrebu, koji sa 602 predmeta u ukupnom broju ima udio od 54 posto. Slijede Osijek s pokrenutim 91 predmetom, Pula 72, Split 50, te Rijeka, u kojoj je stečaj zatražilo 47 osoba, pokazuju podaci Fine.

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza – više od 341,7 milijuna kuna ili 46,8 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima.

Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je prijavljeno više od 93,18 milijuna kuna ili oko 13 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza.
Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku je 59,2 milijuna kuna, a slijedi savjetovalište u Dubrovniku u kojem je u 13 postupaka prijavljeno više od 38 milijuna kuna dugovanja, pokazuju podaci Fine.

U Zagrebu je izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma – 333 od ukupno 744.

Inače, zakon kojim je omogućen osobni bankrot – Zakon o stečaju potrošača – stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.

Da bi se postupak pokrenuo, osoba mora biti nesposobna najmanje 90 dana uzastopno ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna.

Stečaj potrošača može zatražiti i obrtnik, pod uvjetom da nema više od 20 vjerovnika, da ne duguje više od 100 tisuća kuna, nema obveza iz radnih odnosa koje proizlaze iz obavljanja djelatnosti te nije već pokrenuo predstečajni ili stečajni postupak.

Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i vjerovnika, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Fine u svim hrvatskim županijama. (Hina)