Pixabay

Od početka prošle godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija (Fina) zaprimila je 1.007 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode stečaju, a u njih gotovo 67 posto, izdane su potvrde o neuspjelom sklapanju nagodbi dužnika s vjerovnicima.

Uz zahtjev za pokretanje postupka, dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka navele kako imaju ukupno 5.845 vjerovnika, a duguju im ukupno 605,16 milijuna kuna.

Najviše, gotovo 54 posto ili 539 postupka, pokrenuta su pred savjetovalištima u Zagrebu, a slijede Osijek s 83 predmeta, Pula sa 71 predmetom i Rijeka, u kojoj je stečaj zatražilo 46 osoba.

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza – 251,7 milijuna kuna ili oko 41,6 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima. Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je u 42 predmeta prijavljeno više od 87,9 milijuna kuna ili 14,5 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza.

Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku je 46,35 milijuna kuna, a na četvrtom mjestu po iznosu prijavljenih obveza je savjetovalište u Dubrovniku, u kojem je u 13 postupaka prijavljeno više od 38 milijuna kuna dugovanja.

Podijeli objavu