Fina: 1.007 zahtjeva za pokretanje postupaka koji prethode osobnom bankrotu

Pixabay

Od početka prošle godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija (Fina) zaprimila je 1.007 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode stečaju, a u njih gotovo 67 posto, izdane su potvrde o neuspjelom sklapanju nagodbi dužnika s vjerovnicima.

Uz zahtjev za pokretanje postupka, dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka navele kako imaju ukupno 5.845 vjerovnika, a duguju im ukupno 605,16 milijuna kuna.

Najviše, gotovo 54 posto ili 539 postupka, pokrenuta su pred savjetovalištima u Zagrebu, a slijede Osijek s 83 predmeta, Pula sa 71 predmetom i Rijeka, u kojoj je stečaj zatražilo 46 osoba.

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza – 251,7 milijuna kuna ili oko 41,6 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima. Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je u 42 predmeta prijavljeno više od 87,9 milijuna kuna ili 14,5 posto svih prijavljenih nepodmirenih obveza.

Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku je 46,35 milijuna kuna, a na četvrtom mjestu po iznosu prijavljenih obveza je savjetovalište u Dubrovniku, u kojem je u 13 postupaka prijavljeno više od 38 milijuna kuna dugovanja.