Figa u džepu: Političke kalkulacije oko izabira novog predsjednika Saveza za nacionalne manjine

Ermina Lekaj Prljaskaj/Vladimir Bilek/Izvor: Dražen Prša

Svakodnevne političke aktivnosti u kraj su stavile zbivanja na političkoj sceni vezana za rad Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

A da je to tako više nego očito govori nam podatak da je Vladin ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na „godišnjem odmoru“, odnosno da još uvijek nema predsjednika Saveza za nacionalne manjine.

Zna se, da SDSS ne podržava prijedlog Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da se za nasljednika Aleksandra Tolnauera predsjednika Saveza za nacionalne manjine imenuje Tibor Varga, što uporno zagovara Plenkovićev „politički miljenik“ Milorad Pupovac.
Unatoč mudrim pokušajima Pupovca da za predsjednika „uglavi“ svog igrača Milana Vukelića, sve je očitije da neće baš sve biti po njegovom scenariju jer, pravo na svoja mišljenja i stavove imaju i zastupnici Vladimir Bilek, Furio Radin, Veljko Kajtazi, Robert Jankovics i Ermina Lekaj Prljaskaj.

Naš izvor kaže da su oni stava da je Tibor Varga dobar i korektan odabir, ali još uvijek kalkuliraju i ne žele kako smo iz njihovih izjava mogli zaključiti, javno kazati.

Ermina Lekaj Prljaskaj

Ermina Lekaj Prljaskaj saborska zastupnica albanske nacionalne manjine oprezno i sa političkom dozom kalkulacije kaže da u radu državnih institucija prvenstveno treba njegovati pravnu kulturu i uvažavati načelo zakonitosti i poštovanja procedure. Budući da još uvijek Vlada Republike Hrvatske nema propisano da traži mišljenje odnosno prijedlog za imenovanje čelne osobe Savjeta za nacionalne manjine, jasno da, kao legalisti, još uvijek ne možemo davati nikakve ocjene o eventualnom zastoju ili problematiziranju ovog pitanja.

„Svi oni, koji u Hrvatskom saboru djeluju kao zastupnici pojedinih nacionalnih manjina, primarno su u njihovom političkom radu orijentirani na rješavanje problema tih istih manjinskih zajednica koje predstavljamo. Upravo taj rad je za dobrobit nacionalnih manjina i predstavlja zajednički nazivnik u tim kolektivnim naporima.

Vladimir Bilek

Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, saborski zasupnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek kaže da o mogućem predsjedniku savjeta za nacionalne manjine odlučuje Vlada Republike Hrvatske temeljem provedenog javnog natječaja. U proceduri izbora Predsjednika Savjeta nije propisano da Vlada RH traži mišljenje i stav Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Ukoliko Vlada zatraži mišljenje Kluba članovi će ga donijeti koncenzusom.

A kakav je stav glede mudrog lobiranja Milorada Pupovca da ponovno „uglavi“ svog kandidata, koji bi njegovom SNV, odnosno njegovom tjedniku „Novosti“ osigurao „mirnu financijsku budućnost“ u blaćenju hrvatskog identiteta Ermina Lekaj Prljaskaj kaže:
Kakvi su planovi ili program budućeg političkog rada kolege zastupnika Milorada Pupovca nije mi poznato. Budući da smo svi mi, kao predstavnici nacionalnih manjina, zbog prirode i specifičnosti našeg posla, relativno autonomni u svom djelokrugu nadležnosti, ne bi uopće niti bilo primjereno da preispitujemo politički program, ciljeve ili intencije naših kolega. Zbog prirode svog političkog angažmana nisam uopće upoznata sa sadržajem ili pak uređivačkom politikom tjednika „Novosti“, pa bi svakako bilo deplasirano s moje strane da dajem bilo kakve ocjene o profilu takvog časopisa.

Vladimir Bilek kaže da što se tiče političkog rada kolege Milorada Pupovca nije na njemu da komentira ni ocjenjuje rad kolega o čemu je jedino mjerodavno njegovo biračko tijelo. Još manje je korektno da procjenjuje njegov budući rad i planove.

„Sve odluke Savjeta za nacionalne manjine donesene su temeljem zakona koji reguliraju njegov rad a kada su u pitanju Novosti ne želim sudjelovati u nametnutoj javnoj raspravi po njihovoj uređivačkoj politici kao ni jednog dugog medija“, kaže Bilek.

A tko u stvari njihov mogući kandidat za predsjednika Saveza za nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj kaže:

„Prema mom sudu, najprirodnije i najlogičnije bi bilo da bude netko od kandidata koji poznaje sustav savjeta za nacionalene manjine. Time bi se osigurao potpuni kontinuitet u radu Savjeta za nacionalne manjine i očuvale bi se pozitivne prakse u vođenju ovog tijela, koje su izgrađivane tijekom svih ovih proteklih godina“.

Vladimir Bilek (ne)namjerno je preskočio odgovor na ovo pitanje te dodao:

„Korištenje medija u nametanju pojedinih stavova opterećuje hrvatsku političku scenu na svim razinama i ne doprinosi donošenju najboljih političkih odluka koje trebaju biti plod racionalno i argumentirano vođenih razgovora političkih partnera“.
Da li može Savjet za nacionalne manjine uopće donositi odluke sada, i da li je razgovarala o toj temi s premjerom Plenkovićem Ermina Lekaj Prljaskaj kaže:

„Savjet za nacionalne manjine ima statut i u skladu sa pravnim aktima odraduje poslove..A kao članica vladajuće parlamentarne većine, zajedno s ostalim partnerima Vlade, redovito prisustvujem sastancima s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, koje on organizira u Banskim dvorima gotovo svaki tjedan. Budući da je u posljednjem periodu Vlada RH izašla s čitavim nizom inicijativa, mjera i zakonskih prijedloga vezanih za poboljšanja standarda života naših građana ili kvalitetnijeg funkcioniranja državnog i političkog sustava, bilo smo svi zajedno fokusirani na te značajne teme, pa nije ni bilo prigode da ulazimo u neke druge teme.

Iz razgovora sa Erminom Lekaj Prljaskaj i Vladimirom Bilekom nismo saznali baš puno toga novoga,a razlog je poznat, svi kalkuliraju, čekaju što će Plenković „došapnuti“…

Ipak, podsjetimo još jednom:

Pitanje tko će naslijediti Tolnauera ne tiče se isključivo nekakvog prestiža ili nacionalne afirmacije, jer osim što Savjet za nacionalne manjine daje mišljenje o programima HRT-a, predlaže gospodarske i socijalne mjere za područja nastanjena pripadnicima nacionalnih manjina, raspoređuje i državni novac namijenjen financiranju kulturnih aktivnosti manjinskih zajednica.

Ono s čim je hrvatska javnost već duže vrijeme zgrožena je podatak da je upravo na posljednjoj sjednici Savjeta, kojom je predsjedao Tolnauer, Srpskom narodnom vijeću za 2023. dodijeljeno 767 tisuća eura, od čega 600 tisuća eura za tjednik Novosti.

O kojem tjedniku je riječ nije potrebno ni pisati, možda tek spomenuti da iz tih novina „vriše“ sramotni tekstovi koji su otvoreno upućeni protiv hrvatske povijesti, Domovinskog rata, prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, sve popraćeno „pljuvanjem“ po hrvatskoj desnici.

Ono čega se u SNV-u (Srpskom narodnom vijeću), čiji je predsjednik Pupovac, najviše boje je, da ako se za predsjednika izabere Tibor Varga onda vjerovatno nebi dobivali „punu vreću eura“ za svoje Novosti, što je do sada Tolnauer itekako izdašno podržavao. Upravo je to najvažniji razlog zašto Pupovac mudro igra i čeka iz prikrajka, izbjegavajući dolaske u Sabor ali otvoreno lobirajući za Vukelića.

Kako u razgovoru od nekih članova Kluba zastupnika nacionalnih manjina doznajemo, oni drže da upravo zbog navedenog Pupavac se mudro skriva čekajući što će se dogoditi, čime otvoreno šalje poruku premijeru Plenkoviću da on postoji i da se njegova mora uvažavati, jer uvjeren je da se neke usluge moraju plaćati, na ovaj ili onaj način….

U slučaju da Plenković pristane na Pupovčev ultimatum, najvjerovatnije je da bi iz stranaka oporbene desnice krenuo svojevrstan „politički uragan“ na Novosti, itekao snažniji nego za vrijeme Tolnauera koji je u stvari krojio financijsku težinu tog tjednika.

Iako je parlamentarna većina stabilna što ne stvara nikakvu sumnju da neće opstati do idućih izbora, Plenkovićeva odluka o novom predsjedniku Saveza za nacionalne manjine očito je, izazvat će nezadovoljstvo unutar Kluba zastupnika nacionalnih manjina, koji se u vezi s ovim imenovanjem, sve je vidljivije, ozbiljno podijelio, iako o nitko ne želi priznati.

Dražen Prša

..