Festival kestena u Petrinji

Festival kestena u Petrinji ovog vikenda uz povoljne vremenske prilike donosi planinarske šetnje, degustaciju specijaliteta od  kestena i obilje zabavnih sadržaja.

Pitoreskna zelena Petrinja je smještena u donjem Pokuplju na krajnjim obroncima Zrinske gore uSisačko-moslavačkoj županiji. Okolicu grada čine brdoviti predjeli sa seoskom idilom živopisnih  pejzaža Banovine čiji vidici sežu do rijeke Kupe, a kulturno–povijesno središte grada oplakuju nestašne vode Petrinjčice. Petrinja je udaljena svega 50-ak km od Zagreba i kao nova turistička destinacija nudi relaksirajući boravak na šetnicama, planinarskim stazama, cikloturističkim rutama uz dobru zabavu na brojnim događanjima tijekom cijele godine.

Svake godine održava se Planinarska kestenijada na Hrastovačkoj gori koja je namijenjena rekreativnim planinarima, šetačima i svima koji vole otkrivati nove predjele Lijepe naše. U subotu u 9 sati počinje okupljanje i doček grupa u parku Petrinja, Strossmayerovo šetalište. Polasci pješice petrinjskim planinarskim stazama uz organiziranu pratnju vodiča i usputno branje kestena su u 9 i 15 – za one koje žele hodati dva i pol sata te u 9.30 za one koji nemaju toliko kondicije. Grupa u 9.30 polazi s autobusne postaje u parku autobusom do Hrastovice od kuda lagano pješače do planinarskog doma. Iz Hrastovica autobus za povratak polazi u 17 sati. Na vrhu Hrastovačke gore (od 11 do 17) posjetitelje će dočekati bogata gastronomska ponuda uz pečene kestene, glazbeni program Mr. „S“ – Krunoslav Stepinac i zabavni program uz sportske animatore i razna natjecanja.

U nedjelju kesteni će vladati Petrinjom. U središtu grada, na Trgu hrvatskih branitelja, održava se cjelodnevni program kojemu prethodi organizirani odlazak u berbu kestena na Hrastovačku goru, a za ugodan boravak u gradu pobrinut će se sudionici programa, glazbeni sastavi i animatori za djecu i odrasle.

H/N