Evo zašto je država u zadnji čas odustala od dokapitalizacije HPB-a

Izvor: Nacionalno

Hrvatska poštanska banka izvjestila je u srijedu da je njen najveći vlasnik – država, opozvala glavnu skupštinu na kojoj je trebala biti izglasana dokapitalizacija banke od 600 milijuna kuna.

U državi predomislili oko dokapitalizacije HPB-a zato jer nisu uspjeli postići dogovor s mirovinskim fondovima koji su bili spremni uložiti, piše Tportal.

‘Za tu dokapitalizaciju se ne zna od jučer. Dio posla je napravljen, ali dogovori izgleda nisu došli do kraja. Sada se predstavlja da dokapitalizacija nije bila nužna i da se banka privatizira. Gura se kontekst ‘male privatizacije’ što je jako pogrešno’, kaže izvor iz bankarskih krugova.

‘Banku iduće godini čeka nova regulativa zbog koje će morati povećati kapital, a i ako žele rasti treba im svjež novac. Dokapitalizacija će biti rješena dogodine, ona se mora dogoditi. Očito se na relaciji država – mirovinski fondovi sve nije iskristaliziralo’, tvrdi sugovornik.

U samoj banci poručuju kako ne mogu komentirati odluke većinskog vlasnika. No potvrđuju kako su u tijeku razgovori države s mirovinskim fondovima i ostalim privatnim dioničarima o dokapitalizaciji.

‘Po svoj prilici, nema vremena za provođenje dokapitalizacije do kraja ove godine. Naglašavamo da je od početka razgovora o dokapitalizaciji u svakoj fazi polazište bilo i ostalo da će država zadržati većinsko vlasništvo u HPB-u.’, priopćeno je iz banke.

Dodatno, kažu kako bi se dokapitalizacija kao preduvjet daljnjeg rasta i uspješnog poslovanja HPB-a bi se trebala provesti te da kod odluke o rokovima odlučujuću ulogu ima većinski vlasnik.

U HPB-u su ponovili kako je u tijeku i dubinsko snimanje i razgovori o preuzimanju Jadranske banke. Inače, na glavnoj skupštini HPB-a koja se trebala održati u petak, dioničari su trebali donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala za najviše 600 milijuna kuna, pri čemu su pravo upisa u prvom krugu trebali imati samo privatni investitori.

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić je sredinom studenoga na predstavljanju rezultata poslovanja banke u prvih devet mjeseci rekao da u postupku dokapitalizacije prvenstveno računaju na postojeće privatne investitore, uključujući i mirovinske fondove. Dobrodošli su i svi novi ulagači, istaknuo je tada, dodavši da je u razgovorima s njima isticano da je bitno da država ostane većinski vlasnik, piše Tportal.