Evo tko su najbolji hrvatski liječnici

Bivši predsjednik HLK-a dr.sc. Trpimir Goluža/FB

Na Prvom Saboru hrvatskog liječništva, koji je organizirala Hrvatska liječnička komora (HLK) ovog vikenda u Rovinju, dodijeljene su u subotu godišnje nagrade zaslužnim liječnicima za 2016. godinu te Medalje struke, za izuzetna stručna ostvarenja koja su značajno unaprijedila zdravstvenu djelatnost u Hrvatskoj.

„Želimo da Sabor hrvatskog liječništva postane tradicionalno okupljanje na kraju kalendarske godine, na kojem će se raspraviti o problemima koje muče lijčnike i predložiti rješenja onima koji donose zakone o zdravstvu, ali i da bude mjesto okupljanja na kojem ćemo najboljim liječnicima priznati da su najbolji i uručiti nagrade, kako bi svima nama bili poticaj da budemo još bolji. No naša namjera je i da pokažemo hrvatskom društvu da smo odgovorni ljudi koji doživljavaju hrvatsko društvo u cjelini“, istaknuo je predsjednik HLK dr. Trpimir Goluža.

Dodijeljeno je 16 Medalja struke pojedincima koji su svojiim ostvarenjima značajno unaprijedili struku te podigli razinu i kvalitetu pružanja zdravstvene usluge.

Nagrađeno je 12 liječnika iz Kliničke bolnice Merkur za doprinos transplantacijskom programu jetre i gušterače – i to Branislav Kocman, Stipislav Jandrijević, Leonardo Patrlj, Ivan Vladić, Blaženka Hofman, Denis Guštin, Maida Buhin, Milica Zmire, Slavica Mihalić Naumovski, Vesna Čolić Cvrlje, Mirjana Sabljar-Matovinović i Mladen Knotek.

Medalja struke dodijeljena je i Andriji Kaštelanu te Petru Orliću i Kseniji Vujakliji-Stipanović za doprinos razvoju transplatacija bubrega, dok je Velimir Šimunić dobio Medalju struke za doprinos uvođenje metada izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj.

Na Saboru su dodijeljene i godišnje nagrad za najzapaženije stručno ostvarnje u 2016. koje je dobila Lovorka Grgurević, te za znanstveni doprinos i unapređenje liječničke struke Lea Smirčić Duvnjak i Katarina Bojanić.

Za promicanje interesa hrvatskog liječništva nagrađena je Sanja Zember, a za posebno primicanje ugleda liječničke profesije u javnosti novinarka HTV-a Ruža Ištuk.

Na Prvom Saboru hrvatskog liječništva, u organizaciji HLK i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Ministarstva zdravstva, sudjelovalo je više od tri stotine liječnika iz cijele Hrvatske.