Evo tko su dužnici i bespravni korisnici državnih stanova

HRT

HRT je prvi objavio tko su bespravni korisnici državnih stanova za službene potrebe i koliko ih je zbog toga tuženo.

Dužnika ima i među legalnim korisnicima državnih stanova, a rekorder je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. Za najam duguje 21.963,81 kunu.

U telefonskom razgovoru Antonić nam je rekao da je zatečen dugom, jer je informaciju o tome, kako je rekao, dobio prije nekoliko dana i zbog obveza nije stigao provjeriti o čemu se radi. Dodao je da je bio uvjeren da mu se najam automatizmom skida s plaće.

HRT doznaje da je, kao i svi ostali korisnici, dobivao mjesečne uplatnice, a s njima i obavijest o dugu.

Antonić se koristi državnim stanom u Zagrebu od 36,90 četvornih metara za koji mu mjesečna rata iznosi 1.040 kuna.

Mi ugovore imamo s korisnicima službenih stanova i u tom smislu obveza je korisnika da sve račune uredno podmiruje. Ako se to ne događa, poduzimaju se potrebne radnje, istaknula je za HRT Renata Sabo, direktorica tvrtke Državne nekretnine d.o.o. koja vodi brigu o ukupno 165 službenih stanova u Hrvatskoj od kojih se 85 nalazi u Zagrebu, a ostali diljem RH. Stojedanaest stanova je popunjeno.

Država je tužila četvoricu bespravnih korisnika stanova u Zagrebu, Kotoribi, Dubrovniku i Preku na otoku Ugljanu. Tuženi su za ukupan iznos od 174.003,03 kune. Jedan od njih, Stjepan Rusak iz Kotoribe – od kojeg država sudski potražuje 40.948.12 kuna, a u međuvremenu mu je dug narastao na 57.580,52 kune za HRT je rekao da stan od 70,99 četvornih metara koji je davnih dana dobio kao zaposlenik nekadašnje tvrtke Bratstvo – smatra svojim, te da čeka presudu suda u Strasbourgu.

Bespravni korisnici stanova su dijelom ljudi koji su nekad radili u državnim službama, prestali su raditi, ali ostali su u tim stanovima jer nikog nije bilo briga za imovinu. Nitko ih nije ništa pitao. To samo pokazuje kako do sada nije bilo aktivnog i učinkovitog upravljanja državnom imovinom, ali tome je sada došao kraj, poručuje direktorica Sabo.

Osim četvorice utuženih, među kojima je rekorder sin kapetana Lučke ispostave Preko s iznosom od 50.274,73 kune, još je 12 bespravnih korisnika stanova.

Riječ je o umirovljenoj djelatnici Carinske uprave u Dubrovniku, umirovljenoj djelatnici Kaznionice u Požegi, sinu lučkog nadstojnika iz Raše, umirovljenoj sutkinji iz Slavonskog Broda. Rekorder s dugom od gotovo 53 tisuće kuna je bivši djelatnik Okružnog zatvora u Dubrovniku.

Iz Ministarstva državne imovine poručuju kako nitko neće ostati u stanu ne bude li plaćao obveze i da iznimaka neće biti, piše HRT.