Evo tko je glasao za, a tko protiv obuke ukrajinskih vojnika

Ilustracija

Odluka o sudjelovanju Hrvatske u misiji EUMAM, u kojoj bi se obučavali ukrajinski vojnici u Hrvatskoj, u petak u Saboru nije prošla jer je za nju glasalo 97 od potrebnog 101 zastupnika, koliko iznosi dvotrećinska većina.

“Za” je glasala parlamentarna većina koja iznosi 77 zastupnika, a uz njih, kako su ranije i najavili, troje zastupnika IDS-a.

Iako se nagađalo da će i oni poduprijeti odluku o misiji, Socijaldemokrati su sve do trenutka glasanja skrivali kako će se izjasniti, a u konačnici, od ukupno 18-ero zastupnika 16 je bilo prisutno (dvoje su izostali sa sjednice zbog opravdanih razloga). “Za” je glasalo njih 15-ero, dok je suzdržan iz tog Kluba jedino bio Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu.

Odluku su podržali i Zlatko Hasanbegović iz Kluba Domovinskog pokreta te Milan Vrkljan iz Kluba za Pravednu Hrvatsku.

Protiv se izjasnilo desetero zastupnika – petorica iz Kluba Domovinskog pokreta – Ivan Penava, Stephen Bartulica, Davor Dretar, Stipo Mlinarić i Daniel Spajić.

Crveni gumb stisnuli su i Hrvatski suverenisti Marijan Pavliček i Željko Sačić, te Ružica Vukovac iz Mosta, kao i Krešo Beljak i Željko Lenart iz Kluba HSS-a i Radničke fronte.

U glasanju o obuci ukrajinskih vojnika u sklopu misije EUMAM nisu se, kako su ranije i najavili, uključili klubovi SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Centra i Glasa.