Evo što su radili: Konzultantima plaćali 200.000 € mjesečno

Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanik Grupe

Uljaniku do kraja godine treba za režije, radnike i ‘hladni pogon’ osigurati barem 100 milijuna eura, za sada nema rješenja. Tko to može platiti !

Nema naznaka da bi se uskoro mogle isplatiti plaće radnicima Uljanika iako Vlada pokušava naći rješenje. Samo do kraja godine za režije, radnike i “hladni pogon” kompanija trebalo bi osigurati likvidnost od barem 100 milijuna eura.

Uz ovaj podatak treba spomenuti i ono što javnosti nije poznato a više je nego strašno, bezobrazno i za svaku osudu.

Bezobrazluk Uprave Uljanika toliko je sraman i za osudu da bi nadležne institucije po “brzom postupku” trebale reagirati i pojedince iz Uprave kazniti na specifičan i poučan način budućim foteljašima za primjer.

Ako tome dodamo da je iznos osnovne neto plaće članova uprave Uljanika iznosio 40.000 mjesečno, a ima ih 14, što u bruto iznosu stoji oko 80 tisuća kuna mjesečno krajnje je bezobrazan . Uz dodatke na plaće ti su se iznosi povisili i na više od 100 tisuća kuna mjesečno u bruto iznosu, piše Večernji list.

Uz bonuse koje je sebi isplatila uprava koja je kompaniju dovela do rekordnog gubitka, primanja prvog čovjeka Uljanik Grupe Giannija Rossande lani su se popela na oko 600 tisuća kuna.

Spomenimo, odnosno usporedimo plaće, riječ je o tri puta većim primanjima od onih koje ostvaruju ministri.

Zanimljiv su podatak i ugovori s konzultantima kojima se na mjesečnoj razini u jednom razdoblju 2017. isplaćivalo 200 tisuća eura, odnosno 1,5 milijuna kuna.

Riječ je o privatnoj kompaniji u kojoj je odgovornost za njezino poslovanje prije svega na upravi. Želimo da se sve ono što će se moći učiniti da bi se pomoglo radnicima i samoj kompaniji bude prije svega u skladu s hrvatskim propisima, ali isto tako da bude u skladu i sa za nas obvezujućim europskim propisima o državnim potporama – poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Objasnio je da su od osamostaljenja do danas za pomoć brodogradilištima isplaćene 31,3 milijarde kuna. Uljaniku je Vlada, podsjetimo, odobrila jamstvo za kredit od 96 milijuna eura početkom godine, a taj je novac već sasvim presušio. S obzirom na to da je zeleno svjetlo za potporu Vlada dobila iz EU uz uvjet da se izradi program restrukturiranja te pronađe novog strateškog ulagača, jasno je da Vlada nema mogućnosti za odobravanje nove pomoći Uljaniku.

I sam ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je prije dva dana spominjao opciju osiguravanja novca za plaće kreditom u HBOR-u, prije sjednice Vlade u četvrtak priznao je da je i ta opcija vjerojatno otpala.

– Jednostavno nema zakonskog okvira na temelju kojeg bi se bez bilo kakvog realnog kolaterala izdala pozajmica ili novi kredit strateškom partneru ili Uljaniku. Tako da ćemo modalitet, ako ga i nađemo, morati tražiti izvan HBOR-a – ustvrdio je Horvat. I dok se u Vladi pokušava iznaći neki model spasa Uljanika, njegovi su radnici mimohodom gradom nastavili prosvjede.

Pozvali su građane Pule da se pridruže “časnoj, ponosnoj, glasnoj i dostojanstvenoj koloni”, a s njima su i sva tri sindikata; Sindikat metalaca Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranski sindikat. Sindikati u ime radnika traže da uprava odstupi, a jučer ujutro uručili su im i pismeni zahtjev za smjenu. Najavili su da će se štrajk nastaviti i danas.

Štrajkaju i radnici sestrinskog im 3. maja u kojem su radnici također zatražili smjenu uprave. Dok su radnici u prostorijama uprave zahtijevali isplatu plaće, odjeknula je vijest o tome da su članovi Nadzornog odbora kompanije sebi odobrili nagradu od po 24 tisuće kuna.

Kako će završiti priča u Uljaniku, ostaje otvoreno pitanje, ali svakako je riječ o teškoj odluci za koju analitičari kažu da je teža čak i od one u slučaju Agrokor. Brodogradnja je strateška hrvatska gospodarska grana, ali, kako je rekao ministar financija Zdravko Marić, svemu jednom mora doći kraj pa tako i kontinuiranom financiranju škverova javnim novcem.

Upravu i konzultante zaista treba dodatno “nagraditi”, ako to ne učine radnici neće sigurno ni Vlada.