Evo što je s e-propusnicama po županijama?

Ukinute su propusnice između Grada Zagreba i Zagrebačke županije, javio je Grad Zagreb.

S obzirom na gospodarske razloge i epidemiološku situaciju, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 19. travnja donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Deset županija tražilo je potpuno ukidanje e-propusnice za svoje područje: Brodsko-posavska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Zadarska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska.

I stožeri Varaždinske, Splitsko-dalmatinske i Karlovačke županije objavili da su ukinute propusnice u njihovim županijama

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije također je večeras objavio da se ukidaju propusnice u toj županiji.

“Stožer civilne zaštite Varaždinske županije zaprimio je 19. travnja u 21:34 sati Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Varaždinske županije.

Time se građanima Varaždinske županije od trenutka zaprimanja Odluke odobrava kretanje unutar županije bez e-Propusnica. E-propusnica će biti potrebna samo za odlazak na područje druge županije”, priopćili su iz varaždinskog stožera. Zamolili su građane da mogućnost kretanja bez e-Propusnica i dalje koriste samo u najnužnijoj potrebi.

Da je i u njihovoj županiji ukinuta zabrana kretanja bez propusnica objavili su i iz splitsko-dalmatinskog stožera. No za otoke će i dalje biti potrebne propusnice.

“Nacionalni stožer civilne zaštite RH prihvatio je prijedlog Stožera civilne zaštite SDŽ u kojem je zatraženo da se na prostoru Splitsko-dalmatinske županije večeras od 24 sata prometuje bez izdavanja e-propusnica dok za otoke ostaju na snazi prethodne mjere uz iznimku da na samom otoku za prelazak iz jedne u drugu administrativnu jedincu nije potrebno posjedovanje e-propusnice”, priopćili su iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Potvrda da se ukida zabrana kretanja stigla je i iz Karlovačke županije.

Glasnogovornik županijskog Stožera Bernardo Pahor potvrdio je Hini da su se svi gradovi i općine usuglasili tijekom nedjelje o ukidanju e-propusnice za cijelu Karlovačku županiju. Iako je tijekom dana bilo prijepora o tome, niti jedan grad ili općina nije dostavila zahtjev da se isključi iz Odluke o kretanju bez e-propusnica.

Propusnice se od ponoći ukidaju u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji

Odluka Nacionalnog stožera CZ o ukidanju e-propisnica će se početi primjenjivati od ponoći 20. travnja.

O Odluci o ukidanju nužnih mjera napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Vukovarsko-srijemske županije obaviještena je i Policijska uprava vukovarsko-srijemska kao i svi stožeri gradova i općina u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

I osječko-baranjski županijski Stožer Civilne zaštite večeras je priopćio da se stanovnici županije mogu od ponedjeljka kretati bez e-Propusnica unutar cijele županije.

Na temelju prijedloga županijskog Stožera civilne zaštite u nedjelju je Stožer civilne zaštite RH donio odluku o ukidanju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Osječko-baranjske županije, navode iz županijskog Stožera CZ.

Ukinute e-Propusnice i u Brodsko-posavskoj županiji, dobri epidemiološki rezultati

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Brodsko-posavska županija u nedjelju navečer je dobile dozvolu za ukidanje e-Propusnica unutar područja županije.

Zahtjeve za ovakvom odlukom prethodno je uputio Županijski stožer vođen pozitivnom epidemiološkom situacijom.

Odlukom Nacionalnog stožera CZ Brodsko-posavska županija postaje jedno epidemiološko područje. Time se od ponoći, 20, travnja, prestaje primjenjivati režim e-Propusnica za kretanje na području cijele Brodsko-posavske županije, priopćio je večeras načelnik Žpanijskog stožera CZ Stjepan Bošnjaković.

Brodsko-posavska županija u deset dana zabilježila je samo jedan pozitivan slučaj Covida-19. Pozitivan nalaz u ovoj županiji na oko 1000 uzoraka bio je za 20 osoba, od toga tri su do sada izliječene, a jedna je umrla.

Od četrdesetak djelatnika iz zdravstvenog sustava koji su bili u samoizolaciji, ovu mjeru provodi još samo njih dvoje.

U Brodsko-posavskoj županiji za sada nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom među djelatnicima desetak domova za stare i nemoćne, kao ni u 70 udomiteljskih obitelji. Oni zajedno skrbe za oko 1000 starih i nemoćnih osoba.

Stožer civilne zaštite podsjeća da su do 4. svibnja produžene mjere koje se odnose na rad trgovina i uslužnih djelatnosti. Građane se poziva da i dalje poštuju mjere socijalne distance u sprječavanju širenja epidemije.

Božinović objasnio što će biti s drugim županijama

Šef Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se od ponoći mijenja način putovanja za sve županije koje su to zatražile. To znači da više neće trebati propusnice za kretanje unutar većine županija.

“Najveći dio županija zatražio je slobodu kretanja na cijelom području, većina tih zahtjeva je već potpisana. Neke od njih tražile su slobodu kretanja na području cijele županije, neke su odvojile žarišne točke, a neke su odvojile otoke. Dubrovačko-neretvanska će još uvijek zadržati sustav koji ima sada. Od ponoći najveći dio punktova policije kakve znamo će nestati”, objasnio je Božinović za Novu TV dodao da osim Dubrovačko-neretvanske županije koja zadržava sustav s propusnicama ukidanje e-propusnica nije zatražila niti Sisačko-moslavačka županija.

Dvije županije tražile da se njihova područja podijele na nekoliko manjih

Dvije županije su zatražile da se njihova područja podijele na nekoliko manjih. To su Primorsko-goranska i Ličko senjska županija.

Primorsko-goranska županija, u suradnji s epidemiolozima, traži podjelu područja na tri manja – jedan je Gorski kotar, drugo područje bili bi otoci, a treće – Primorje. Dakle – u njima će kretanje bilo slobodno, no za prelazak iz jednog područja u drugo građani i dalje moraju imati e-propusnicu.

Kretanje u Ličko-senjskoj županiji također će biti bez propusnica, no to se ne odnosi na područje Udbine i Novalje. Za ulazak u ta mjesta, odnosno izlazak iz njih i dalje će trebati e-propusnice.

Od načelnika Stožera CZ Ličko senjske županije Vice Nekića večeras se doznajeda će se o ovoj termi raspravljati ujutro na sjednici Stožera. Naime, još nema odluke o tome kako da se uredi kretanje unutar cijelog prostora županije.

Propusnice će i dalje trebati za odlazak iz jedne u drugu županiju, izuzev Zagreba i Zagrebačke županije.