Evo što je razlog “gužve” za kandidate EU parlamenta

Do izbora za europske zastupnike ostalo je još pola godine no već sada počele su političke igre tko bi mogao ući u krug potecijalnih kandidata, a razlog zašto na političkoj sceni itekako ključaju ambicije vrlo je jednostavan.

Brutto plaća je oko 8 tisuća eura, dnevnice iznad 300 eura i još mnogo toga.

Istraživanja medija tko sve želi u Europski parlament, gdje se kroji više od 50 posto zakonodavstva kojeg su članice dužne primjenjivati uveliko se objavljuju. Poznato je da će HDZ i SDP po mandate u Bruxellesu i Strasbourgu samostalno dok se brojne manje stranke i opcije se udružuju.

Izbore nema namjeru zaobići nitko, jer osim utjecaja i prestiža mjesto u Europskom parlamentu donosi brojne povlastice, ali i mogućnost da zastupnik mijenja loše prakse na prostoru od pola milijarde ljudi.

Više od 8 tisuća eura bruto plaće, dnevnice iznad 300 eura, prijevoz prvom klasom do posla: dio je prava europskih zastupnika. Za 12 mjesta vladat će velika gužva.

“Planiramo izaći samostalno”, kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

“Idući tjedan imamo dogovor s HSS-om”, dodaje Anka Mrak-Taritaš.

“Pametno se sprema”, poručuje Marijana Puljak.

Dvije najveće hrvatske stranke samostalno će na izbore. Za provjerena imena naći će se mjesta.

U HDZ-u koji ima četvero zastupnika – Maletić, Šuicu, Zovko i Tolića, vjeruju u još jednu izbornu pobjedu.

“Imamo jako puno sjajnih potencijalnih kandidata za te izbore”, jasno će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prije neki dan.

SDP-ove boje u Bruxellesu brane Tonino Picula i Biljana Borzan, zaslužna za to što će jednaku kvalitetu proizvoda uživati i istok i zapad.

Dvojac ima podršku vodstva, plan je osvojiti barem mandat više. A SDP se problemima unatoč, priprema za sve predstojeće izbore:

“Imat ćemo i predsjedničkog kandidata i jaku listu za predstojeće izbore za EP”, poručuje Predrag Matić, član Predsjedništva SDP-a.

Na spomen da bi im se priključio HNS, u Glasu pucaju od smijeha.

“Sa svima onima koji idu s HDZ-om i Bandićem nemamo što razgovarati”, jasno će Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.

“Cilj nam je da pozovemo na zajednički nastup sve liberalne stranke,sve manjine kako bi zajendičkim nastupom poslali što više zastupnika u EP i poruku da se sloboda i tolerancija i ovdje vrednuju”, kaže predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Pametno koje je iz izašlo iz Amsterdamske koalicije, vidi se i izvan Splita i izvan Hrvatske.

“Naš kandidat svakako bit će Ivica Puljak. Ovo su najvažniji europski izbori do sada”, kaže Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Novo lice političke scene – Dalija Orešković fokusirana je na parlamentarne izbore. No od utrke za Europski parlament njena inicijativa ne bježi.

“Ti izbori su itekako važni jer brojna pitanja o kojima ovisi kvaliteta naših života donosi se na toj razini”, kaže Orešković.

Most za cilj ima osvajanje barem jednog mandata.

“Bit će novih lica i novih imena i mislim da će biti zanimljivo”, govori Grmoja.

U Živom zidu iako se protive Europskoj uniji, neće se opirati osvajanju mandata u Europi, prenose vijesti.rtl.