Evo što je radila inspektorica Državnog inspektorata

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK – Služba Zagreb) su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjom hrvatskom državljankom, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i primanja mita.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je osumnjičena, od 27. studenog 2019. do 24. veljače 2021. godine, obavljajući poslove inspekcijskog nadzora primjene propisa o radnim odnosima i zapošljavanju u trgovačkim društvima i obrtima na području Zagreba, sebi pribavila materijalnu korist, drugoj osobi s područja Zagreba omogućila zaradu, a sve na štetu nadziranih trgovačkih društava i obrta.

“Odgovornim osobama u nadziranim trgovačkim društvima i obrtima ukazivala je da im ugovori, evidencije i pravilnici o radu nisu u skladu s zakonima, a što nije navodila u zapisnicima o obavljenim inspekcijskim nadzorima, niti je nadziranim subjektima izdavala usmena rješenja na zapisnik da u određenom roku isprave utvrđene nedostatke. Nadalje, neistinito im je govorila da su za nevaljane ugovore o radu propisane visoke novčane kazne, da bi ih nakon toga upućivala da se za izradu novih radno pravnih dokumenata obrate drugoj osobi govoreći da će priznati samo dokumentaciju koju ona izradi, te je i sama nudila za novčanu nagradu izraditi navedenu dokumentaciju”, navodi policija.

Također je odgovornoj osobi obrta, nakon što mu je rekla da ugovori ne valjaju, predložila da će za naknadu od 500 kuna zaključiti njegov predmet bez izricanja bilo kakvih kazni.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena je predana pritvorskom nadzorniku te je protiv nje podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, piše N1.