Povezite se

Politika

Evo što je Pupovcu obećao Plenković na sastanku, spominje se i Penava

Objavljeno

-

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, u razgovoru za Express progovorio je o odnosu s premijerom Andrejom Plenkovićem te objasnio zašto je njegova stranka ostala dio vladajuće većine-

”Analizirali smo opću političku atmosferu kao pretpostavku za ostvarivanje demokratskih i ustavnih vrijednosti zemlje i ostvarivanje prava manjina, posebno srpske, te realizaciju operativnih programa. Kroz tu analizu sam i sam mogao vidjeti gdje smo, a mogao je i premijer. Raspravili smo to točku po točku i uvjerili se da je potrebno napraviti više u promjeni atmosfere koja predstavlja prepreku za ostvarivanje građanskih, ljudskih i manjinskih prava.

Vlada mora promijeniti pristup. Nakon našeg razgovora premijer je uzeo neko vrijeme za razgovor s ministrima čijih se resora to najviše tiče. Neki od tih razgovora su već obavljeni, neki još predstoje”, rekao je Pupovac, a potom i konkretizirao koje ga stvari smetaju.

”Na prvome mjestu je zaustavljanje šovinističke i atmosfere netolerancije i mržnje koja se u društvu zaustavila dolaskom premijera Plenkovića i koalicijske vlade, ali se u proteklih godinu dana stvar počela pogoršavati tako da bi prešla granice koje smo mi spremni trpjeti. To je postalo opasno. Restauracija poraženih zločinačkih režima i veličanje njihovih vođa, od kojih su neki osuđeni ratni zločinci, te negiranje njihovih zločina i krvavih povijesnih tragova nešto je o čemu smo vrlo ozbiljno razgovarali.

Tu je i pitanje pritiska na pravosuđe i na policiju pojedinih političkih aktera u procesuiranju ratnih zločina. Tu mislimo na gradonačelnika Vukovara Penavu i druge koji koriste žrtvu Vukovara za svoje potrebe, pritišću pravosuđe i policiju da se spriječi sankcioniranje zločina protiv Srba te su posegnuli još jednom za pravosuđem kao sredstvom za etnički progon pripadnika srpske zajednice”, objasnio je Pupovac.

Politika

Plenković: 76 potpisa je garantirano

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine poručivši kako bi formiranje nove vlade moglo biti vrlo brzo.

„Nije to danas bio onaj fiksni dogovor buduće parlamentarne većine, ali u svakom slučaju, nastavno na dobru suradnju koju smo imali protekle četiri godine, mislim da je to sasvim normalno. I s moje strane, i strane kolega koji su obnovili mandate ta spremnost postoji. U svakom slučaju 76 potpisa je garantirano”, rekao je Plenković novinarima prije početka sjednice užeg vodstva HDZ-a.

Smatra kako je logično da su najprije razgovarali s ljudima s kojima su surađivali u dosadašnjem mandatu.

„Ono što je dobro je da iz svih tih razgovora proizlazi vrlo jasna spremnost na nastavak suradnje kao što je to bilo i sada”, poručio je. Pojasnio je kako su jutros bile preliminarne konzultacije o mogućoj koaliciji jer sve te stranke moraju obaviti i svoje procedure.

Upitan hoće li tražiti još nekog partnera kako bi imali još više ruku u Saboru, Plenković je kazao kako će to još vidjeti. Dodao je i da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća analizirati rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora.

Istaknuo je i da su “stvari poprilično jasne jer su bili tako jasni i izborni rezultati i podrška građana”. Smatra i da nemaju vremena čekati “jer Hrvatska i Zagreb nemaju vremena za čekanje”. 

„Idemo što prije formirati novi saziv Hrvatskog sabora i novu vladu i krenuti raditi u korist naših građana”, poručio je.

Na potanje kada bi mogla biti nova vlada formirana pojasnio je kako treba pričekati službene rezultate izbora, “a zatim bi nova vlada mogla biti vrlo brzo”.

 Premijer Andrej Plenkoviću dobio je potporu nacionalnih manjina, HNS-a i Reformista u formiranju svoje vlade u inicijalnom krugu konzultacija koje je obavio s njima, objavio je u ponedjeljak na twitteru glasnogovornik Vlade.

“Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima. Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a, koju će predvoditi Andrej Plenković”, stoji u tweetu glasnogovornika Vlade Marka Milića.

Ucitavanje vijesti

Politika

Iz Sabora izlazi nekoliko stranaka, a ulaze nova politička lica

Published

on

Parlamentarni izbori ostavili su izvan Sabora nekoliko političkih stranaka, među kojima su Živi zid, Stranka rada i solidaronosti, Demokrati, dok će više zastupnika prvi puta sjesti u saborske klupe.

Nova lica dolaze iz političke platforme Možemo!, Domovinskog pokreta, a tu su i nezavisni kandidati s liste Mosta – Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić. 

Nakon parlamentarnih izbora na kojima je HDZ osvojio 66 mandata, SDP 41, Domovinski pokret Miroslava Škore 16, Most devet, koalicija okupljena oko platforme Možemo! sedam mandata, koalicija SSIP tri, a HNS i Reformisti po jedan mandat, u Hrvatski sabor ulaze neka nova lica. 

Iz političke platforme Možemo! u parlament po prvi put ulaze Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, ali i profesor Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta Damir Bakić. Iz tzv. zeleno-lijeve koalicije. Zastupnički mandat dobile su i Katarina Peović iz Radničke fronte te Rada Borić iz Nove ljevice, kao i nezavisni kandidat Bojan Glavašević te kazališni glumac Vilim Matula. 

U zastupničke klupe će tako iz redova Domovinskog pokreta prvi put sjesti sestra predsjednika te stranke, Vesna Vučemilović. Ulaze i Miroslav Škoro,  Ruža Tomašić, dok prethodni saborski mandat produžuju kandidati s te liste Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) i Hrvoje Zekanović iz Suverenista. Sa Škorine liste i zabavljač Davor Dretar Drele također će dobiti mjesto u Saboru.

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus osvojila je tri mandata te mjesto u saboru donijela Daliji Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), Mariji Puljak (Pametno) te Dario Zurovec iz Fokusa. 

Novi saborski zastupnici su i Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, neovisni kandidati s liste Mosta te Marin Miletić. 

Sabor bez Pernara, Milanke Opačić, ali i Miranda Mrsića

Stranka rada i solidarnosti nije na ovim parlamentarnim izborima dobila nijedan mandat, a bez saborske klupe ostali su i njihovi “žetončići”, pa primjerice u Saboru više nema Marije Puh, koja se kandidirala na listi Čačićeve stranke Reformisti, ali niti bivše SDP-ovke Milanke Opačić, koja je bila kandidatkinja Bandićeve stranke, i to posljednja na listi u 7. izbornoj jedinici. Ovo je prvi put nakon 2000. godine da Opačić nije dobila mjesto u Hrvatskom saboru. 

U saboru neće biti ni predsjednika stranke Demokrati Miranda Mrsića, s obzriom da nisu osvojili nijedan mandat, zbog čega je stranka izgubila status parlamentarne.

Nema niti Željka Glasovića, kojemu je glasove dijaspore uzeo HDZ.

Sabor će biti i bez zastupnika Živog zida i njihove koalicije, pa u saborskim klupama više neće biti jednog najaktivnih zastupnika u prošlom sazivu, Ivana Pernara (Stranka Ivana Pernara), a nema niti Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku). 

Iz Sabora odlaze i Vlaho Orepić, Branimir Glavaš, Darinko Kosor, Željko Jovanović.Bez mandata ostao je i SDP-ovac Gordan Maras, koji je bio 6. na listi Restart koalicije u I. izbornoj jedinici.

U saborske klupe neće ni Branko Hrg (HDS), ali niti HDZ-ovci Branka Juričev-Martinčev, Stevo Culej i Miro Kovač, kao niti bivši SDP-ovac Igor Peternel koji je bio kandidat na listi Miroslava Škore.

Ucitavanje vijesti

Politika

Škoro: Iznenađeni smo rezultatima HDZ-a

Published

on

Predsjednik Domovinskog pokret Miroslav Škoro kazao je u ponedjeljak da je zadovoljan s osvojenih 16 mandata na izborima čime su postali treća politička snaga u Hrvatskoj, no priznao je kako ga je rezultat HDZ-a iznenadio.

„Zadovoljni smo brojem osvojenih mandata. Biti star 50-ak dana, a osvojiti 16 saborskih mandata i biti treća politička snaga u Hrvatskoj uistinu nije mala stvar. Oni koji kose političku travu i livadu godinama nisu osvojili ništa ili tek nešto malo”, kazao je Škoro na konferenciji za novinare.

Još jednom je čestitao HDZ-u kao relativnom pobjedniku priznavši međutim da ga je rezultat HDZ-a iznenadio.

„Nema osobe koja, bez obzira na trendove, nije ostala začuđena”, rekao je Škoro ocijenivši kako bi ozbiljnije trebalo regulirati rad agencija koje objavljuju ankete obzirom da su se pokazale nevjerodostojnim.

Škoro je dodao i kako je tijekom izbora bilo prijavljeno dosta nepravilnosti, čak i fizički napad na promatrača Domovinskog pokreta, te da puno osoba u samoizolaciji nije moglo glasati jer nisu došli članovi biračkog odbora. Kritizirao je i uvođenje novog pojma „ osobe od povjerenja”, a nije zadovoljan ni izlaznošću birača na izbore u Hrvatskoj i u dijaspori, kao ni brojem nevažećih listića.

Otkrio je i da su prije izbora iz HDZ  pokušali vrbovati jednog člana Domovinskog pokreta u devetoj izbornoj jedinici.

„Kad se sve zbroji i vidi, sve skupa zahvaljujući izbornom zakonu nije prošlo baš kako je trebalo”, smatra Škoro.

Domovinski pokret neće dovoditi regularnost izbora u pitanje

No,  ističe da Domovinski pokret neće dovoditi regularnost izbora u pitanje već da će „prosvjedovati” u Saboru odnosno biti relevantan čimbenik i pokušati napraviti promjene. Zalagat će se, kaže, za promjenu izbornog zakona, uvođenje elektroničkog glasovanja, zakon o obnovi Zagreba, ovršni zakon..

Škoro je izrazio također žaljenje što nisu uspjeli sklopiti predizbornu koaliciju s Mostom jer bi tada bilo više mandata.

„Nema razloga za tražnje alibija, nismo tu zbog vlasti i fotelja, te respektiramo odluku građana”, odgovorio je na upit traže li alibi za to što nisu ostvarili bolji rezultat.

Škoro je naglasio kako Domovinski pokret nije „zvijezda repatica” niti trgovačka stranka te da su pred njima lokalni izbori dok je za osnivanje vlastitog saborskog kluba Suverenista kazao da su s njima imali takav dogovor od ranije kako bi dobili više prostora za govornicom.

„Mi smo čvrsta koalicija i postojat će jaka koordinacija među nama”, tvrdi. 

Škoro je poručio svojim biračima kako će konzumirati svoj mandat u Saboru, a ne slati zamjenu jer se to od njega očekuje te mu je to obveza i dužnost.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije