Evo što je Božinović razgovarao na sastanku s Ivanom Penavom

Ministar Davor Božinović. foto HINA/ Mladen VOLARIĆ

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u utorak nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem da ne odustaje od najavljenog prosvjeda protiv “šutnje hrvatskih institucija” o ratnim zločinima u Vukovaru. Danas je taj sastanak komentirao i ministar.

Božinović kaže da se sastao s Penavom te predstavnicima iz ravnateljstva policije.

“Pola godine prije nego je Penava iskazao svoju zabrinutost za to kako se istražuju ratni zločini, ravnatelj policije je napravio radnu skupinu u veljači. Motiv je bilo nezadovoljstvo time kako se do tada radilo. Mjesec i pol dana nakon osnivanja skupine kazneno je prijavljena osoba za ubojstvo civila na Ovčari među inima i francuskog državljanina. To je bilo moguće jer je tek radna skupina sistematizirala dokumentaciju koja je do tada skupljana.

Bili smo nezadovoljni činjenicom da jedan dio policijskog sustava to nije sistematizriao, zbog čega se nisu dizale optužnice. Mi smo krenuli u posao, to je jedan od prioriteta. Ta radna skupina koja je smještena na području Vukovarsko srijemske žuipanije radi vrlo intenzivno i vjerujem da će biti rezultata zbog promjenjena načina rada. Da se u proteklih 25 godina tako pristupalo, imali bi manje nezadovoljstva i više rezultata u rasvjetljavanju ratnih zločina i pronalasku masovnih grobnica”, rekao je Božinović.

Dodao je da je Penava dobio informacije koje ni on kao ministar nije ranije imao jer je riječ o policijskom poslu. Podsjetio je da policija nije jedina koja u tome sudjeluje. DORH koordinira procese,a policija ima svoj dio u fazi detekcije. “Uspostavljen je mehanizam za koji bih volio da je bio na djelu i ranije”, poručio je.

Odgovorio je na pitanje je li do sastanka moglo ranije doći, prije nego je Ivan Penava najavio prosvjed.

“Gospodin Penava je rekao da bi volio da je do razgovora došlo ranije. Do mene nije došao takav zahtjev jer bi se sigurno ranije sjeli. Nisam siguran da postoji netko tko je tražio sastanak sa mnom da do tog sastanka nije došlo. Bavili smo se i bavimo isključivo meritumom… Radi se o vrlo kompleksnim istraživanjima. Poanta je da se radi na novi način, da to rade kvalitetni slučaji. Povezuju dokumentaciju i koja je bila u Haagu po drugim slučajevima. Da se ranije radilo tako, bilo bi puno manje nezadovoljnih kad je u pitanju procesuiranje ratnih zločina”, ponovio je ministar.

Penava je jučer, podsjetimo, potvrdio da će se unatoč današnjem sastanku 13. listopada održati najavljeni prosvjed protiv sramotne šutnje hrvatskih institucija.

“Ostaje činjenica da, unatoč trudu, u proteklom vremenu imamo vrlo loš rezultat u procesuiranju ratnih zločina i informiranja obitelji i javnosti o sudbini stradalih. Tu definitivno moramo napraviti ogroman iskorak jer to naprosto dugujemo žrtvama”, poručio je.

Više čitajte OVDJE.

Ministar Božinović komentirao je dolazak Mirka Norca na proslavu obilježavanja akcije Medački džep, zbog koje je nekadašnji general osuđen na 6 godina zatvora.

“Nisam bio dolje, bio je potpredsjednik Vlade koji je zajedno s gospodinom Norcem sudjelovao u akcijama za oslobođenje Hrvatske. Potpredsjednik Vlade je jedini meritoran za tumačenje što se događalo na tom obilježavanju… Činjenica je da je gospodin Norac presuđen, odslužio kaznu i da je slobodan građanin. Činjenica je da je general Krstičević kao i general Norac sudjelovao u obrani Hrvatske i da ga je pozdravio kao nekoga koga zna iz razdoblja kad je Hrvatskoj bilo najteže…” rekao je Božinović dodavši da je HV pobjednička vojska koja je izvojevala slobodu te da je bilo grešaka, ali da one neće umanjiti veličinu te pobjede.

Odgovorio je i na pitanje o osuđenom ratnom zločincu Tomislavu Merčepu koji je na inicijativu ministra branitelja Tome Medveda mjesec i pol dana svoje kazne odlužio u toplicama.

“Ja mislim da to ne može učiniti ministar branitelja. Iza takve odluke stoji odluka pravosuđa, suda koji je to omogućio. Siguran sam da svaki zatvorenik ima pravo na skrb kad je u pitanju zdravstvena zaštita. Pitate me nešto što nije u nadležmosti MUP-a. To je odluka koja je stručna kad je pitanje zdravstva i pravosudna. To je trajalo nekih mjesec dana. Nije se mogla unutar zdravstvenog sustava osigurati takva njega”, rekao je. (N1)