Evo što čeka Ivicu Todorića ako se ne odazove na poziv povjerenstva

Foto HINA / Dario GRZELJ

Prva pripremna sjednica Istražnog povjerenstva za Agrokor je održana. Predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić kazao je kako su donesena i dva zaključka. Prvi je da će se prva redovna sjednica Istražnog povjerenstva održati 3. studenog, a druga je da će se za prvog svjedoka pozvati vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić.

”Koristim priliku da ga i javno pozovem na svjedočenje, a bit će mu poslan i poziv na kućnu adresu”, rekao je Miljenić. ”Pozivam ga da se spremi, iz odluke je jasno na koje okolnosti treba svjedočiti i ovdje ga očekujemo 3. studenog”, kazao je Miljenić.

Po zakonu se mora odazvati ili može biti kažnjen. Po zakonu o istražnim povjerenstvima Todorić može izbjeći svjedočenje ako bi se njime kazneno teretio. Za nedolazak pak može biti procesuiran i kažnjen.

“Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 kuna ili kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina kaznit će se za kazneno djelo osoba koja se ne odazove pozivu istražnog povjerenstva da svjedoči ili da obavijesti o činjenicama koje su joj poznate…”, propisuje Zakon o istražnim povjerenstvima

Nacionalno