Povezite se

Politika

Evo popisa svih zastupnika koji će u novi saziv Sabora

Objavljeno

-

Temeljem neslužbenih rezultata HDZ je na ovim izborima dobio, s više od 90 posto obrađenih biračkih mjesta, 66 mandata. SDP je s partnerima dobio 41 mandat. Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret su na 16 mandata. Most je osvojio osam mandata. Tomaševićeva lijevo-zelena koalicija Možemo među dobitnicima je ovih izbora jer su ušli prvi put u Sabor, i to sa sedam mandata. U Sabor ulazi i koalicija okupljena oko stranke Pametno s tri mandata, te HNS i Čačićevi Reformisti s po jednim mandatom.

Objavljujemo sva imena zastupnika u novom, desetom sazivu Hrvatskog sabora:

HDZ

Andrej Plenković
Gordan Jandroković
Željko Reiner
Nina Obuljen Koržinek
Gordan Grlić Radman
Darko Horvat
Zdravko Marić
Davor Božinović
Vili Beroš
Branko Bačić
Andro Krstulović Opara
Marijana Petir
Mario Banožić
Josip Aladrović
Marko Pavić
Tomo Medved
Tomislav Ćorić
Nada Murganić
Davor Ivo Stier
Vesna Bedeković
Oleg Butković
Gari Cappelli
Anton Kliman
Ivan Anušić
Dražen Bošnjaković
Božidar Kalmeta
Ante Sanader
Josip Đakić
Miroslav Tuđman
Ivan Kirin
Dario Hrebak
Mato Franković
Goran Dodig
Anđelko Stričak
Damir Habijan
Siniša Jenkač
Ante Mihanović
Grozdana Perić
Marijan Kustić
Blaženko Boban
Rade Šimićević
Nediljko Dujić
Luka Brčić
Josip Škorić
Pero Ćosić
Marijana Balić
Mladen Karlić
Danijel Marušić
Darko Puljašić
Krunoslav Katičić
Dražen Barišić
Ivan Celjak
Hrvoje Šimić
Ivan Radić
Nataša Tramišak
Ante Deur
Žarko Tušek
Miro Totgergeli
Zvonko Milas
Darko Klasić

Restart

Davor Bernardić
Anka Mrak Taritaš
Zlatko Komadina
Krešo Beljak
Mihael Zmajlović
Nikša Vukas
Rajko Ostojić
Matija Posavec
Siniša Hajdaš Dončić
Arsen Bauk
Peđa Grbin
Branko Grčić
Sabina Glasovac
Predrag Fred Matić
Domagoj Hajduković
Boris Lalovac
Franko Vidović
Josip Salapić
Damir Bajs
Davorko Vidović
Silvano Hrelja
Katica Glamuzina
Renata Sabljar Dračevac
Matko Kuzmanić
Tomislav Klarić
Ivana Posavec Krivec
Vinko Grgić
Marina Opačak Bilić
Romana Nikolić
Mišel Jakšić
Katarina Nemet
Mirela Ahmetović
Marin Lerotić
Sanja Radolović
Sanja Udović
Željko Lenart
Vesna Nađ
Barbara Antolić Vupora
Stjepan Kovač
Andreja Marić
Erik Fabijanić
Tulio Demetlika
Željko Kolar

Domovinski pokret

Miroslav Škoro
Zlatko Hasanbegović
Hrvoje Zekanović
Karolina Vidović Krišto
Ruža Tomašić
Davor Dretar
Mario Radić
Vesna Vučemilović
Krešimir Bubalo
Ivan Penava
Marijan Pavliček
Ružica Vukovac
Željko Sačić
Stephen Nikola Bartulica
Ante Prkačin
Milan Vrkljan

Most

Božo Petrov
Nikola Grmoja
Nino Raspudić
Marija Selak Raspudić
Miro Bulj
Marin Miletić
Zvonimir Troskot
Ante Kujundžić

Možemo!

Tomislav Tomašević
Katarina Peović
Sandra Benčić
Damir Bakić
Vilim Matula
Bojan Glavašević
Rada Borić

Stranka s imenom i prezimenom

Dalija Orešković
Dario Zurovec

Pametno

Marijana Puljak

HNS

Predrag Štromar

Reformisti

Radimir Čačić

Inozemstvo

Zdravka Bušić (HDZ)
Nevenko Barbarić (HDZ)
Radoje Vidović (HDZ)

Manjine

Milorad Pupovac
Dragana Jeckov
Boris Milošević
Robert Jankovics
Furio Radin
Vladimir Bilek
Veljko Kajtazi
Emina Lekaj Prljaskaj

Ovaj popis podložan je promjenama ….

Politika

Pupovac: “Moja zadaća je da otklanjam nesporazume, da stvaram pretpostavke za dijalog i za razumijevanje”

Published

on

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac istaknuo je u subotu kako njegova zadaća nije produbljivati traume i sukobe, već otklanjati nesporazume i stvarati pretpostavke za dijalog u procesu pomirenja, u kojemu će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije. 

Nakon obilježavanja 25. obljetnice operacije Oluja u Kninu te odjeka poruka koje su tamo izrečene, Pupovac je na konferenciji za medije kazao da je njegova dužnost pridonijeti smirivanju tih odjeka i pojačavanju razumijevanja započetog procesa te otklanjanje nesporazuma.

“U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan za slavljenje, a Srbi kao dan za žalovanje ta su dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu”, poručio na Cvjetnom trgu istaknuvši da je u Kninu započet proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja.

Dodao je kako će još mnogo riječi, gesta i djela biti potrebno da bi se dva suprotstavljena osjećaja, miješanjem pročistila od zločina i patnji. 

“Značajan dio komemorativnih gesta pomirenja moguće je postići s nama  koji smo to ponijeli u Hrvatskoj. Za jedan dio koji ima i može imati osobito specifičnu težinu to nije moguće”, kazao je.

Dodao je da će hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek biti nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja, o kojemu ovisi rješavanje povijesnih trauma, utvrđivanje sudbine nestalih te okretanje novoj vrsti suradnje.

Smatra i da se pomirenje ne može dogoditi u prošlosti, već da se suočavanje sa stradanjima i traumama može dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala, što znači iz perspektive budućnosti.  

Na upit koji su sljedeći koraci u procesu pomirbe, Pupovac je istaknuo da njegova zadaća nije da produbljuje traume i sukobe.

“Moja zadaća je da otklanjam nesporazume i da stvaram pretpostavke za dijalog i za razumijevanje oko početka ovoga procesa i oko njegovog nastavka u koji će, siguran sam, trebati biti uključeni i predstavnici Srbije”, naglasio je. 

Poslao je i poruku ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, kazavši da oni ne traži mentore u Beogradu, već sugovornike i partnere za ono što čine.

“Ali isto tako, u Hrvatskoj ne trebamo patroniziranje”, naglasio je.

Poručio je da bi Grlić Radman, dok drugima drži lekciju, konačno kao svoju obvezu trebao uzeti da se građanima srpske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku, ne događa ono što su neki doživjeli ove godine u Dalmaciji. 

Upitan vidi li volju između Zagreba i Beograda da se i pokrenu pitanja procesuiranja ratnih zločina, Pupovac je kazao da te volje itekako ima, koliko god proteklih dana izgledalo da je nema.

Ucitavanje vijesti

Politika

Butković: Vučićeve izjave ne doprinose ni suživotu, ni normalizaciji odnosa

Published

on

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u subotu da izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” ne doprinose ni suživotu ni normalizaciji odnosa.

“Mislim da smo dostojanstveno proslavili ‘Oluju’. Znamo da nam je pobjednički Domovinski rat nešto na što smo ponosni, ali prošlo je 25 godina i u vremenima u kojima živimo snošljivost, tolerancija i suživot nemaju alternativu. U tom smislu je i dolazak srpskih predstavnika, konkretno potpredsjednika Vlade gospodina Miloševića, mislim bio dobar i poruke su bile jako dobre, a ovo što se događa sada, iza, definitivno nije dobro i nastavak je jedne loše retorike”, rekao je Butković na novinarski upit kako komentira Vučićeve izjave o “Oluji”.

Vučić je u petak ponovio svoje stajalište da je ta akcija “najveće etničko čišćenje na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata” te je poručio da želi dobre odnose s Hrvatskom i pomirenje koje se neće temeljiti na poniženju, ocijenivši kako su Srbi u Hrvatskoj odluku o sudjelovanju u obilježavanju “Oluje” trebali donijeti sa Srbijom, ali da se Srbiju ne može uvući u proslavu “Oluje”.

Žao mi je ako je bilo užasnih napada na Miloševića, nisam ih ja organizirao, ali ako očekuju podršku tom činu – neće je dobiti. Da uvlačite Srbiju u proslavu ‘Oluje’ – u tome nećemo sudjelovati, rekao je Vučić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Domagoj Milošević: Dobar rejting HDZ-a rezultat je okupljanja, a ne sakupljanja

Published

on

Saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Domagoj Ivan Milošević u petak je u Rijeci komentirao dobar rejting HDZ-a rekavši da je on rezultat politike okupljanja, a ne sakupljanja.

Milošević je na konferenciji za novinare kazao da su drugi sakupljali koalicijske partnere, a da je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obećao koaliciju s građanima, koji su to prepoznali što, dodao je, pokazuje i sadašnji rejting. 

Proteklih mjeseci se rješavalo nekoliko složenih kriznih situacija i borilo se za građane – od formiranja većine u Saboru i nove Vlade, ulaska u tečajni mehanizam 2, donošenja Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa do dostojanstvenog obilježavanja 25. godišnjice VRO Oluja, rekao je Domagoj Ivan Milošević te dodao da će istim tempom i nastaviti.

Između Škore i Bandića očito ima neka tajna veza

Komentirajući odluku o najmu prostora u Zagrebu za stranku Domovinski pokret, Milošević je ustvrdio da “između Škore i Bandića očito ima neka tajna veza”, a o kakvoj vezi je riječ, dodao je, mora se pitati njih.

Političke stranke i udruge prema kriterijima i pravilniku Grada Zagreba imaju pravo na povlaštene cijene, ali je sazrelo vrijeme da se o tom pravilniku ne odlučuje samo u Gradskoj upravi nego u Skupštini, kazao je Milošević.

Ustvrdio je da Zagreb i Zagrepčani zaslužuju bolje, učinkovitije i transparentnije upravljanje. Plaćaju ogroman porez i najveći prirez u Hrvatskoj, a Vlada je po zakonu o obnovi morala uskočiti sa 60 posto. Sada je pitanje je ima li Grad Zagreb dovoljno i za svojih 20 posto, rekao je.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije