Evo nove lista srama: Pogledajte tko je sve među 3157 tvrtki koje za porez duguju 6,4 milijarde kuna

Dobili smo napokon novu ‘listu srama’, odnosno popis najvećih poreznih dužnika u Hrvatskoj. Zadnja je objavljena prije godinu dana, a u međuvremenu je financiministar Zdravko Marić u novom poreznom zakonu razrijedio objavljivanje liste dužnika s kvartalnog na godišnji ritam, zbog navodnog smanjenog interesa javnosti. A zapravo je za to postojalo gotovo 190 milijuna razloga.

Dugovi Agrokorovih tvrtki nisu objavljeni u siječnju, a od studenoga 2016. do ‘lex Agrokora’ zamrznuti su na 189,6 milijuna kuna, dok je u međuvremenu 20 Agrokorovih tvrtki s liste nakon ‘lex Agrokora’ u poreznoj preplati od 37 milijuna kuna. Dakle, Agrokorove tvrtke još su dužne državi oko 153 milijuna kuna, ali to nije naplativo za vrijeme trajanja ‘lex Agrokora’ – bar do 10. travnja, ili čak do 10. srpnja 2018. A i nakon toga je upitno u kojoj će se mjeri i u kom roku država kao jedan od vjerovnika uspjeti naplatiti.

Iz triju lista (fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, pravne osobe i građani) složili smo jedinstvenu listu najvećih dužnika. Na njoj su tri građanina i sedam tvrtki. Apsolutni ‘pobjednik’ je Željko Matelić iz Rapca, koji je do kraja listopada uspio nabiti porezni dug od 289 milijuna kuna, od čega najveći dio otpada na dug poreza i prireza na dohodak.

Među tvrtkama najveće dugove imaju dva trgovca zlatom, 5R (151 milijun kuna duga) i Palić aurum (88 milijuna kuna). Tvrtka 5R u talijanskom je vlasništvu i nerijetko je bila prozivana u medijima kao fiktivna u više afera. Oba trgovca zlatom su u stečaju. Slijedi Dignatio iz Zagreba (86 milijuna kuna), a na petom i šestom mjestu su još dvije fizičke osobe – Zvonimir Staničić iz Grubišnog Polje (84 milijuna kuna) i Marijan Kunina iz Zagreba (80 milijuna kuna). Ante gradnja u stečaju dužna je 68 milijuna kuna, Meltal duguje 66 milijuna, Dalmacijavino 57 milijuna kuna, a listu deset najvećih dužnika zatvara Zagrebački uslužni centar s poreznim dugom od 54 milijuna kuna, piše lider.media

Na listi dužnika je 3157 tvrtki s dugom većim od 300.000 kuna, 6741 fizička osoba koja obavlja djelatnost s dugom većim od 100.000 kuna i 48.975 građana s dugom većim od 15.000 kuna). Cijela lista dužnih tvrtki prava je lista propasti – čak 378 dužnika je u stečaju, a 21 je već u likvidaciji, pa je upitna mogućnost da se država naplati.

No ima i izuzetaka, Palete i logistika iz Zaprešića u međuvremenu su uplatile bar 293 milijuna kuna, pa je porezni dug pao ispod ‘praga sramote’ od 300.000. Ukupan dug 3157 tvrtki s liste iznosi 6,4 milijarde kuna. Nažalost, ti podaci zbog drugačije metodologije nisu usporedivi s listom od prije godinu dana, pa ne znamo je li ‘smanjen interes javnosti’ smanjio ili povećao zaduženost najvećih poreznih dužnika.

U nastavku objavljujemo kompletnu listu Porezne uprave sa svim tvrtkama koje su krajem listopada bile dužne više od 300.000 kuna. One kod kojih je uskličnik u posljednjoj koloni u međuvremenu su platile porez i spustile se ispod ‘praga sramote’.

Dvadeset Agrokorovih tvrtki, ‘skriveno’ je pri dnu liste, uglavnom s dugovima koji su zamrznuti u travnju, Kad se stari dugovi pribroje novom saldu, Agrokorovi veliki dužnici proljetni porezni minus od 190 milijuna kuna smanjili su za stotinjak milijuna, ali država će potraživati još oko 90 milijuna kuna. Od Agrokorovih tvrtki najveći dug ima Jamnica – gotovo 32 milijuna kuna, U nastavku objavljujemo kompletnu listu Porezne uprave sa svim tvrtkama koje su krajem listopada bile dužne više od 300.000 kuna. One kod kojih je uskličnik u posljednjoj koloni u međuvremenu su platile porez i spustile se ispod ‘praga sramote’. Dvadeset Agrokorovih tvrtki, ‘skriveno’ je pri dnu liste, uglavnom s dugovima koji su zamrznuti u travnju, Kad se stari dugovi pribroje novom saldu, Agrokorovi veliki dužnici proljetni porezni minus od 190 milijuna kuna smanjili su za stotinjak milijuna, ali država će potraživati još oko 90 milijuna kuna. Od Agrokorovih tvrtki najveći dug ima Jamnica – gotovo 32 milijuna kuna, piše lider.media.