Povezite se

Politika

Evo Milanovićevog tima, ovo su mu glavni suradnici i suradnice

Objavljeno

-

Novi predsjednik Republike Zorana Milanovića započeo je prvi radni dan telefonskim razgovorom s premijerom Andrejom Plenkovićem. Nekoliko sati poslije premijer je otkrio da je s predsjednikom razgovarao i o sudjelovanju naših vojnika u misiji Odlučna potpora u Afganistanu.

Prvi potez novog predsjednika, piše Jutarnji list, bilo je potpisivanje Odluke o Uredu predsjednika, koja bi trebala već danas stupiti na snagu, a to je i preduvjet za imenovanje dužnosnika i funkcioniranje Ureda. Tako već danas počinju i odluke o imenovanjima. Sam je Milanović jučer rekao da bi mogao imati manje savjetnika u odnosu na prethodnicu jer će neki biti zaduženi za više područja.

Jadranka Žarković, koja je izazvala i najviše kontroverzija, tako će biti savjetnica za obrazovanje i socijalnu politiku, možda i za znanost, eventualno i zdravstvo. Ona će, kako piše Jutanji, biti dužnosnica, a Milanović je jučer i potvrdio da će je imenovati.

Dužnosnici u Uredu bit će i Orsat Miljenić, kao predstojnik Ureda i savjetnik za vanjsku i europsku politiku, glasnogovornik Ureda Nikola Jelić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, ali dužnosnik će biti i Bartol Šimunić, kao pomoćnik glasnogovornika, što je novina. Na dužnosničke položaje bit će imenovani i pročelnik Kabineta predsjednika, glavni tajnik Ureda i šef protokola. Neki naši sugovornici kažu da bi Mirjam Katulić, dosadašnja glavna tajnica još od doba Ive Josipovića, mogla ostati na svojoj dužnosti, bude li to htjela, a moguće je i da će Tina Tödtling ostati na poziciji šefice protokola.

Novina je da će i pomoćnici savjetnika predsjednika biti dužnosnici, što dosad nije bio slučaj. No, iz Ureda uvjeravaju da je to uvedeno samo kao mogućnost, bude li neki savjetnik imao veći resor i potrebu za pomoćnikom, a da u ovom trenutku nitko od potvrđenih savjetnika neće imati pomoćnika. Tako da će Milanović zasad imati manji broj dužnosnika od prethodnice koja ih je imala 11, ali, u konačnici, moguće je da će taj broj biti jednak.

“Sigurno neće imati više dužnosnika nego prethodnica”, kažu iz Ureda predsjednika za Jutarnji list.

Milanović će imati i posebne savjetnike za područja na koja želi staviti naglasak, poput kulture, zaštite okoliša, energetike, možda i za nove tehnologije. Posebni savjetnik za ekonomiju bit će Velibor Mačkić, posebni savjetnik za zaštitu okoliša bit će Julije Domac, a za kulturu se kao najizglednija posebna savjetnica spominje aktualna intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, koja je za vrijeme Milanovićeve Vlade režirala svečanost ulaska Hrvatske u EU, kao i vojni mimohod u povodu 20. obljetnice Oluje. Imat će i posebnog savjetnika za branitelje, generala Marijana Marekovića.

Odluka o Uredu predsjednika objavljena je jučer u Narodnim novinama. Prema njoj, Ured će biti formiran na način da se ustrojavaju radna tijela, i to kolegij predsjednika, vijeća i povjerenstva. Dužnosnici će biti dio stalnog kolegija, vijeća se osnivaju za izradu stručnih podloga i analiza, a povjerenstva za obavljanje povremenih poslova.

Milanović ima mogućnost dovesti u svoj kabinet ljude od povjerenja, koji mogu biti rukovodeći državni službenici, ali bez raspisivanja natječaja na takozvani revolving door način. Ivana Pušonjić, kako doznajemo, mogla bi tako doći u Kabinet. Detaljniji ustroj bit će definiran Pravilnikom o unutarnjem redu koji Miljenić mora donijeti u roku od 60 dana. Kad je riječ o samom objektu, u Vili Zagorje i dalje će biti samo Ured predsjednika i Ured predstojnika, a u aneksu će se nalaziti ostale službe.

Također, osiguranje dosadašnje predsjednice ostaje štititi Milanovića. Predsjednik je jučer rekao i da će se uskoro naći s premijerom kako bi raspravili o čelništvu Sigurnosno-obavještajne agencije. Prema svemu sudeći, on ne bi imao ništa protiv da na čelu SOA-e ostane Danijel Markić, za kojega kaže da je profesionalac.

Politika

Oporba traži moratorij na kredite i ovrhe, HDZ najavljuje izmjene Ovršnog zakona

Published

on

Saborska oporba u utorak je još jednom pozvala Vladu na uvođenje moratorija na plaćanje kredita i ovrhe ili na otpis dugova, dok iz HDZ-a poručuju da Vlada pregovara s bankama i najavljuju izmjene Ovršnog zakona.

Nikola Grmoja (Most) kaže da zakonski treba obvezati banke na uvođenje moratorija na ovrhe i kredite. “Vlada taj zakon predviđa donijeti tek nakon Uskrsa, a mi tražimo da se donese sada. Građani zaslužuju miran Uskrs”, izjavio je Grmoja novinarima u hotelu Westin, gdje se održava sjednica Sabora.

Poručio je da Vladinim prijedlozima nisu riješeni problemi nezaposlenih, umirovljenika i poljoprivrednika koji ne mogu plasirati svoje proizvode. “#O tome treba razgovarati i tražimo nastavak zasjedanja”, rekao je Grmoja.

I Peđa Grbin (SDP) smatra da se pitanje moratorija na kredite mora riješiti zakonom, umjesto da banke same s klijentima rješavaju problem. Ističe i kako za vrijeme moratorija ne smije teći kamata.

Krešo Beljak (HSS) zalaže se za otpis, a ne moratorije i odgode. “Zalažemo se da se država odrekne svega čega može i natjera poslovne subjekte, pri svega banke, da naprave isto jer će odgode samo prolongirati krizu”, poručio je Beljak.

Branko Bačić (HDZ) ističe da Vlada aktivno razgovara s udrugom banaka o odgodi plaćanja kredita bez naplate kamata, kao i da će uskoro razgovarati o izmjenama Ovršnog zakona i uputiti ih u proceduru.

“Izmjenama Ovršnog zakona onemogućila bi se ovrha svih građana, uz određene izuzetke”, izjavio je Bačić.

Najavio je da će se o oporbenim zakonskim prijedlozima Sabor očitovati idućeg tjedna, te istaknuo kako će Vlada mjere za pomoć građanima i poduzetnicima nadograđivati sukladno okolnostima i razvoju situacije.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Branislav Šutić: Tražim od gradonačelnika Kostelca da pomogne građanima zbog korona virusa i da poticaj radu gospodarstva

Published

on

Predsjednik GV Otočca Branisav Šutić/Izvor: Nacionalno

Na redakciju portala Nacionalno stiglo je priopćenje u kojem predsjednik Gradskog vijeća grada Otočca Branislav Šutić traži od gradonačelnika Stjepana Kostelca da predloži mjere za pomoć građanima, jer su, kako se navodi u dopisu, sve jedinice lokalne samouprave zbog korona virusa dale poticaj radu gospodarstva i pomažu građanima, a gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac nije to učinio i laže građane da Otočac nema proračun.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U ovo doba kada sve jedinice lokalne samouprave pomažu poduzetnike, gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac za Radio Gospić jučer je ponovo iznio laži oko proračuna, navodeći kako u Otočcu “nema proračuna” na što je reagirao predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik GO HDZ Otočac Branislav Šutić.

Vidim da ovih dana kad sve jedinice lokalne samouprave zbog korona virusa daju poticaj radu gospodarstva i pomažu građanima, gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac i dalje laže građane te na Radio Gospiću izjavljuje da Otočac nema proračun.

GRAD OTOČAC IMA PRORAČUN, GRADONAČELNIK KOSTELAC I DALJE LAŽE DA PRORAČUNA NEMA

Gradsko vijeće 30.prosinca 2019. godine donijelo je razvojan proračun u kojem nisam dozvolio da gradonačelnik Kostelac “podmiruje” obećano, jer je moj zadatak kao predsjednika Gradskog vijeća koje je predstavničko tijelo građana da sprečavam moguće malverzacije.

Proračun grada Otočca je donesen i proračun grada Otočca neće se mijenjati i Gradsko vijeće je jedino tijelo koje može mijenjati proračun, a da li u proračunu fali sredstava za moguće malverzacije Gradonačelnika Kostelca, to on sam najbolje zna. On ga neće mijenjati jer za to nema ovlasti nego bi ga trebao izvršavati a ako ne želi neka podnese ostavku.

U donesenom proračunu ima prostora za pomoći poduzetnicima i tražim od gradonačelnika da pomogne poduzetnicima. Tražim od gradonačelnika Kostelca da predloži mjere za pomoć gospodarstvenicima, OPG-ovcima, obrtnicma, ugostiteljima, socijalno ugroženim skupinama i svima drugimaTražim da prebaci sredstva Crvenom križu koji ovih dana ima troškove jer je svim građanima na usluzi a koja sredstva je izglasalo Gradsko vijeće. Ovih dana me mnogi građani kontaktiraju s razlogom i pitanjima zašto Otočac jedini šuti u ovim teškim vremenima. Sve prijedloge koji budu išli u pravcu pomoći a ne malverzacija većina u Gradskom vijeću će podržati a i ako je potrebno napraviti rebalans proračuna ” – zaključuje Branislav Šutić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Bernardićeva izjava je promašena

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je hrvatska vlada među prvima prepoznala prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini te je ocijenio da je izjava predsjednika SDP-a Davora Bernardića promašena.

„To je promašena izjava. Mi smo mnogo puta kazali da smo bili među prvima koji su prepoznali prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini, već oko 9. siječnja. I to baš u mom uredu, zajedno s predstojnikom Ureda premijera, razgovarali smo o tome kakve bi posljedice mogli imati ukoliko se epidemija koja je krenula u Wuhanu proširi svijetom”, odgovorio je Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a upitan za komentira izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića da vlada nije reagirala na vrijeme vezano uz epidemiju koronavirusom.

Istaknuo je i kako su sve reakcije koje su poduzeli – s aspekta zdravstvene sigurnosti građana, restriktivnih mjera koje su poduzete, ekonomskog paketa i sl, rezultirale činjenicom da pod kontrolom imamo brzinu širenja zaraze te nisku stopu smrtnosti. Naglasio je i da je ekonomski paket mjera odgovorio svim očekivanjima hrvatskih radnika i hrvatskog gospodarstva.

Plenković je rekao i da je ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću dao nalog da Hrvatski zavod za zapošljavanje napravi iskorake u odnosu na prvi gospodarski paket te će svi koji su dobili otkaz zbog reakcija poslodavaca tijekom ožujka, ako se vrate na posao, moći dobiti 4000 kuna i plaćena će im biti sva davanja koja država preuzima na sebe. Isto se odnosi i na mjeru koja se odnosi na ona društva gdje su radnici dijelom i vlasnici manje od 25 posto te na društva koja su u stečaju ili likvidaciji.

„Proširili smo opseg mjera i mislim da je to jako dobra i ispravna odluka”, rekao je premijer.

Forsiranje konflikta privatnog i javnog sektora je lažno

Lažnom dilemom u javnoj raspravi nazvao je i „forsiranje konflikta između privatnog i javnog sektora” rekavši kako su sve mjere koje poduzimaju u interesu hrvatskih građana bez obzira gdje oni radili.

„Učinit ćemo sve, u bilo kojoj fazi upravljanja ovom krizom, da su mirovine neupitne”, poručio je Plenković umirovljenicima. Vezano uz ostala prava zaposlenika krenut će u razgovor sa sindikatima da bi vidjeli kako mogu ići dalje obzirom na fiskalne okvire kakve imaju.

Naveo je kako rade na iznalaženju potrebnih sredstava – što na domaćem financijskom tržištu, europskim financijskim institucijama i kroz europska sredstva. „Radimo na cjelovitom pristupu i to koristeći kapital koji imamo s snažnim međunarodnim i europskim položajem Hrvatske”, kazao je.

Vezano uz plaćanje režija rekao je kako po tom pitanju ima određenih pomaka s zagrebačkom Gradskom plinarom, a razgovarali su i s vodstvom HEP-a. Stoga će i te mjere kalibrirati kako bi išle na korist građana najviše što je moguće, poručio je.

Plenković je izvijestio i da je Predsjedništvo HDZ-a podržalo sve aktivnosti koje je poduzela vlada i parlamentarna većina poduzela kada je riječ o suzbijanju epidemije koronavirusa, aktivnostima poduzetim nakon potresa u Zagrebu, o svim poduzetim mjerama na ekonomskom i socijalnom planu i sl.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije