Godišnji odmori, sezona kuca na vrata, gdje ljetovati, koliko novaca odvojiti za 10-tak dana godišnjeg, neka su od pitanja s kojima se suočavaju hrvatske obitelji kojima je želja da “ugrabe” malo zasluženog odmora na nekom od ljetnih destinacija na Jadranu.

Iako brojni Hrvati imaju vikendice diljem naše obale, veći ih je broj koji moraju “kućnu kasicu” dobro prebrojati kako bi se uklopili u cijene ljetnih ponuda koje će zasigurno ove godine zadati mnogo problema pri odlukama kako, gdje i na koji način uklopiti se i priuštiti si odmor tijekom ljetne sezone.

Ono što će zasigurno šokirati brojne Hrvate koji već sad stvaraju planove za godišnji, na što ih moramo upozoriti su cijene koje “lete u nebo”.

Na adresu portala Nacionalno.hr, stižu brojna pisma i reakcije čitatelja koji sa nevjericom pišu o cijenama a sezona još nije ni počela.

Jedna čitateljica ogorčeno je navela da je za bočicu vode platila na Kvarneru 2 eura:

”Dva eura za bocu vode u Ičićima, a sezona nije ni počela, ljudi moji toliko ne košta ni u Italiji, pa ni u Švicarskoj, dakle sramota”.

Nije ona jedina koja iskazuje nezadovoljstvo, na Jadranu je svi to znamo jako skupo, pogotovo u udarnim terminima, špici sezone, kada se cijene podižu do neshvatljivih razmjera.

Koji su i kakvi problemi u Hrvatskoj tijekom turističke sezone prate i inozemni mediji, tako britanski “The Sun” piše o cijenama na hrvatskim turističkim destinacijama. Navode da postoje dvije razlike po čemu se Hrvatska izdvaja, tako tjedan dana odmora u Zadru skuplji je nego u Paphosu na Cipru, Marmarisu u Turskoj, na Mallorci i Costi del Sol u Španjolskoj te u bugarskom ljetovalištu Sunny Beach.

Usporedba je pokazala da je Hrvatska uz Tursku jedina zemlja koja je podigla cijene, a odmor u Turskoj ove godine izrazito je tražen, Hrvatska se pak tim fenomenom ne može podičiti, štoviše djeli sudbinu ostalih mediteranskih zamalja koje muku muče s padom potražnje u odnosu na godinu dana ranije, zbog čega spuštaju cijene i za 20 posto pa je zadarsko poskupljenje od 12,7 posto zapravo neugodno iznenađenje.

Bez razlike na sve, cijene koje nas ove godine očekuju na Jadranu zasigurno će “zapapriti” godišnji odmor jer su prosječnom stanovniku neprihvatljive, najkraće rečeno šokantne.

Primjera radi, da bi na jednoj od hrvatskih plaža u i ne baš tako reprezativnom ugostiteljskom objektu guštali uz kapučino morat će te izdvojiti 46 kuna, za kilogram grožđa novčanik će ostati lakši za oko 80 kuna, a ako poželite “zagristi” hamburger morat ćete ga platiti 165 kn (kao kilogram janjetine negdje u središnjoj Hrvatskoj). Običan sendvić sa dvije tri landre salame i sira platit ćete 100 kuna.

Pa ti ljetuj hrvatski narode !!!!

Dražen Prša