Evo Kreše Beljaka, razgolitio se do kraja

foto HINA/ Denis CERIĆ

Od Kreše Beljaka puno smo do sada čuli, no “pljuvanje” po HDZ-u, Plenkoviću, Kolindi Grabar Kitarović koje je danas izrekao te “uvlačenje” i potpuno razgolićenje koje je učinio prema Milanoviću, Bernardiću i SDP-u, može se svrstati u Beljakovo “anale” političkih izjava iza kojih se krije jedna moguća stvar, vi prosudite koja ….

Komentirao je sutrašnju inauguraciju novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, zbivanja unutar HDZ-a, SDP-ovo uzdizanje, ali i kako vidi HSS u “zagrljaju” sa SDP-om.

Kada je riječ o sutrašanjoj inauguraciji  Zorana Milanovića koji će prisegnut skromnije nego što su to činili prije njega, Krešo Beljak da ne vidi u tomu ništa loše.

“Podržavam Milanovića u tome što je odlučio u vezi inauguracije. Tradicije su neki predsjednici pokušali nametati i izmišljati, Milanović je jasno rekao da će biti drugačiji i da neće raditi cirkus. Mnogi su se vidjeli na inauguracjii i htjeli su biti dio tog spektakla, no danas imamo predsjednika koji će tu dužnost pretvoriti u dužnost normalnog predsjednika svih građana. Do sada je to ličilo na sve, samo ne na neku razinu. Vjerujem da će u budućnosti biti predsjednik u skladu s ovlastima”, rekao je Beljak i kratko komentirao odluku Kolinde Grabar Kitarović koja je zatražila Ured bivše predsjednice.

“Zapamtio sam se da su se na Mesića digli svi iz HDZ-a da mu ukinu ured, no sada vrijede druga pravila, to je dokaz licemjernosti HDZ-a. Sada će ona imati priliku ostvariti obećanje od prije pet godina i možda dobije ured u Visokoj”, kaže Beljak.

Zoran Milanović je potvrdio kako će Dragan Lozančić biti njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Kolinda Grabar Kitarović je tijekom kampanje govorila o nerazjašnjenim okolnostima pod kojima je Lozančić smijenjen, odnosno političkim procesima u koje se miješao, zbog čega SDP sada traži da svoja saznanja objasni pred DORH-om. Beljak kaže, Lozančića ne poznaje osobno, no uvjeren je da je Milanović napravio dobar izbor.

“Same činjenice govore da je izuzetno sposoban i kvalitatan i da s njime svi žele surađivati osim Kolinde Grabar Kitarović koja je imala neke druge razloge. Milanović je napravio dobar izbor. Nadam se da se predsjednik neće baviti prošlošću, Kolinda Grabar Kitarović je prošlost i treba je ostaviti u ropotarnici povijesti. Ako je bilo kaznenih djela, neka institucije naprave svoj posao. Ako je zato došlo do smjene, napravit će sve da se to procesuira”.

Beljak također ne smatra da će Milanović inzistirati na Inicijativi triju mora, koju je u svom mandatu zastupala predsjednica Grabar Kitarović, a mišljenja je kako se Hrvatska nikako ne bi trebala upetljati u, kako je rekao, “inicijativu koja je usmjerena protiv suradnje zemalja zapadne Europe s Rusijom kako ne bi bila ugrožena dominacija Velike Britanije i SAD-a”.

Također, ne smatra da će budući odnosi na relaciji Banski dvori – Pantovčak biti problematični.

“Nije Milanović Kolinda pa da će raditi ono što je ona radila na početku svog mandata kada je on bio premijer. On nije osvetoljubiv čovjek. Odnos premijera i predsjednika mora biti skladan i on to shvaća, a Plenković ne pa je govorio o nekakvoj “tvrdoj kohabitaciji”. Ne smije biti animoziteta kada se radi o interesima Hrvatske. Siguran sam da se Milanović neće inatiti premijeru”.

Beljak se osvrnuo i na unutarstranačke izbore u HDZ-u.

“Ovo je klasičan raskol u HDZ-u. Ovo je kraj HDZ-a kakvog poznajemo zadnjih 30 godina, neće biti milosti prema onima koji izgube. Gledamo početak raskola HDZ-a, neće biti nikakvog ujedinjenja nakon ovoga, to su dvije potpuno različite koncepcije viđenja HDZ-a i Hrvatske. HDZ je pred slomom.

Meni je to osobno drago, no tko god bude pobjednik i kandidat za premijera, bio to Andrej Plenković ili Miro Kovač, premijer neće biti. Davor Bernardić, nadam se, hoće”, rekao je Beljak i dao do znanja da je na strani onih koji čelnika SDP-a vide kao budućeg premijera u slučaju pobjede na parlamentarnim izborima.

“Plenković je imao daleko manje reference nego Bernardić, nije ništa radio u Bruxellesu. Plenković je cijelo vrijeme u političkim borbama, Plenković je od tadašnjeg vodstva tražio da bude jedini kandidat na izborima”.

Beljak se osvrnuo i na to gdje vidi HSS. Kako kaže, u novom pozicioniranju stranke još nije do kraja uspio.

“To je proces, agrarne stranke u Europi imale su dvije opcije, ili nestanak ili transformacija u moderne zelene stranke i to ja želim za HSS, da budemo stranka koja se brine za zdravu prehranu, zaštitu okoliša, revitalizaciju hrvatskog sela. Mi to komuniciramo, no problem je kada se dogodi neka moja nespretnost, to je medijima puno interesantnije nego kada govorim o zelenim politikama”.

Osvrnuo se i na potencijalni savez sa SDP-om na nacionalnoj političkoj razini, odnosno na parlamentarnim izborima. Ponude u smislu mjesta u Saboru ga ne zanimaju.

“Zanima me da se uvede rad, nama to treba, a ne bolni rezovi. Znam da se kolege iz SDP-a s time slažu. Ako SDP želi doći na vlast, ne može sam, a nemaju bolje saveznike od HSS-a. Mi nismo potkupljivi, nije to uspio ni HDZ, tako da nas ne zanima tko će nam što dati. Da nam HDZ da 10 puta više no SDP, ne bi na to pristao”, kazao je Beljak.

Nacionalno/N1