Evo koliko zastupnici zarađuju i koje su im benificije !!!

Izvor: Nacionalno

Na pitanje kolika je saborska plaća teko je odgovoriti jer svaki od 151 zastupnika ima drukčiju plaću.

Prosjek je oko 15 tisuća kuna neto, no ovisno o dužnostima koje obavljaju, plaća im seže od 13 tisuća, a može se popesti i do više od 20 tisuća kuna. Osnovica je za sve ista, iznosi 3890 kuna, a koeficijent 5,27. Međutim, za svaku godinu staža koeficijent raste za 0,5, a najviše za 20 posto. U kalkulaciju, osim staža, ulaze i i prirez prema prebivalištu te osobni odbitci, piše tportal.

Zastupnici na čelu saborskih odbora ili na čelu Sabora imaju i veći koeficijent. Potpredsjednici odbora imaju koeficijent 5,70, a predsjednici odbora 6,42. Potpredsjednicima Sabora, a to su u aktualnom sazivu Milijan Brkić, Željko Reiner, Furio Radin, Božo Petrov i Siniša Hajdaš Dončić, koeficijent iznosi 7,14. Predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću plaća se obračunava uz koeficijent 7,86.

Osim same plaće, zastupnici imaju pravo i na mjesečni zastupnički paušal u iznosu od 1500 kuna, koji im se prema zakonu isplaćuje za “povećane materijalne troškove u obnašanju dužnosti”. Oni koji žive izvan Zagreba imaju pravo i na naknadu za odvojeni život u iznosu od 1000 kuna, koja se ne isplaćuje u mjesecima kad Sabor ne zasjeda.

Zastupnici čije je prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba imaju pravo na trošak smještaja u glavnom gradu, plaćen im je mjesečni najam do 2500 kuna te na ime režija još 500 kuna. Nadoknađuju im se i troškovi prijevoza, dnevnice i hotelski smještaj tijekom službenih putovanja.

Nakon završetka mandata imaju pravo i na naknadu ako posao ne nađu odmah. Do prije nekoliko godina ta se naknada kolokvijalno zvala “6 plus 6” jer su zastupnici nakon odlaska s dužnosti šest mjeseci primali punu plaću, a šest mjeseci pola plaće. 2016. godine, na inicijativu Mosta, to je pravo ograničeno tako da dužnosnici koji provedu manje od tri mjeseca u Saboru nemaju pravo na naknadu.

Oni koji dužnost obnašaju između tri mjeseca i godine dana po isteku mandata tri mjeseca primaju cijelu plaću, a naredna tri mjeseca pola plaće. Onima koji na dužnosti ostanu više od godine dana, ostaje pravo na šest mjeseci pune i još šest mjeseci polovične plaće.