Evo koliko zarađuje medicinska sestra u Njemačkoj, a koliko u Hrvatskoj

Ilustracija

Hrvatska je članica EU, okruženi smo zemljma koje koriste blagodati te unije, gdje, kako mnogi drže “teče med i mlijeko”. No, ako samo pogledamo plaće koje su u EU i kolike su kod nas s pravom se pitamo što onda mi radimo u toj EU ?!

Ako samo pogledamo podatak da prosječna medicinska sestra u Hrvatskoj ima početnu plaću od 4,5 tisuća kuna neto, a uz prekovremene sate i dežurstva mjesečna plaća iznosi šest tisuća kuna, a u Njemačkoj ta ista medicinska sestra, za isti posao, ima plaću 2600 eura neto ili oko 19 tisuća kuna neto onda se trebamo zapitati što nam u stvari donosi članstvo u EU.

Hrvatska plaća u bruto iznosu je 10 tisuća kuna. Na mirovinsko osiguranje odlazi 20 posto, što je 1717 kuna. Na zdravstveno osiguranje odlazi još 16,5 posto ili 1416 kuna. Živi li u Zagrebu, ukupan porez i prirez na plaću iznosi 869 kuna.

S druge strane, na mirovinsko osiguranje u Njemačkoj otići će 353 eura. Još 47,5 eura uplatit će u fond za nezaposlene, na zdravstveno osiguranje 294 eura, a fond za njegu starijih 67,5 eura. Porez za crkvu, solidarni fond i porez na dohodak ukupno iznosi još 389 eura.

Ako se sve azbroji, od bruto iznosa u Hrvatskoj ostaje 60 posto plaće, a od bruto iznosa u Njemačkoj ostaje gotovo 70 posto plaće. No na životni standard uvelike utječe razlika u primanjima.

Uzmimo u obzir i primjer da podstanar u Zagrebu mjesečno za dvosoban stan plaća najmanje 400 eura ili gotovo 3000 kuna, i ako pri tom još nije jedini član kućanstva, morat će odvojiti pola plaće pri čemu će ga režije doći još oko tisuću kuna. Plati li se pola tog iznosa, u budžetu na kraju mjeseca ostaje 4000 kuna.

U Berlinu, od 2600 eura mjesečno, oko 1000 eura otići će na najam dvosobnog stana. Pola toga iznosa više je nego što je cijeli najam u Zagrebu, ali mjesečni budžet to će manje osjetiti. I troškovi režija su viši – oko 200 eura mjesečno ili na pola – 750 kuna. Ipak, na kraju računice mjesečno ostaje oko 2000 eura.

U Hrvatskoj s 4000 kuna treba pokriti hranu, prijevoz, eventualne kredite i troškove na automobilu i sve ostalo. Za te troškove u Hrvatskoj na raspolaganju su 133 kune na dan.

U Njemačkoj će ti troškovi biti veći. Cijena goriva je slična, no plaćaju se veći porezi na vozila, skuplji je i javni prijevoz i parkiranje. Hrana je pak u Berlinu skuplja gotovo četvrtinu nego u Zagrebu. Ipak, za sve te troškove na raspolaganju je 470 kuna na dan.

Dakle, isti profil osobe za isti posao u Hrvatskoj dnevno će za pokrivanje svih troškova osim stanarine i režija imati 133 kune, u Njemačkoj 470 kuna.

Nacionalno/Dnevnik.hr/D.Prša