Evo koliko na tržnici koštaju rajčica, luk, paprika i voće, ali i koliko je sve poskupjelo u zadnjih godinu dana

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u lipnju 2023. u odnosu na lipanj 2022. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 7,7%, dok su u odnosu na svibanj 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,9%. Objavio je to državni zavod za statistiku.

Za ove trgovine nema odmora nedjeljom: Evo gdje možete u kupovinu kada su svi ostali zatvoreni

Kako su naveli, promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Hranu, piće i duhan iznosi 13,6%, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,1%, za Usluge 7,6% te za Energiju -3,3%.

Stanje na Pazaru

Porast stope na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente Hrana, piće i duhan te Energija, po svakoj komponenti za 1,4%, i za komponentu Usluge, za 1,2%. Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za komponentu Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 0,1%.

A nakon pobrojane statistike, red je i da vidite kakvo je stanje na terenu. Vrijedni fotografi bili su na Pazaru u Splitu, gdje su snimali ponudu. Tako se među ostalim, može vidjeti da se breskve prodaju i po pet eura, rajčica za 3, fažol za 4, luk za 2… Bacite pogled na galeriju i pogledajte kakva je situacija, ali napominjemo, bolje ne preračunavati u kune jer ćete samo dobiti glavobolje….

Autor:Dnevno.hr/S.Z