Povezite se

Vijesti

Evo koliko bi u stvari prosječnu obitelj koštale maske kad bi ih mijenjali po Stožeru !?

Objavljeno

-

Nadležne službe primorane su da zbog novog, jačeg vala pandemije koronavirusa donesu odluku da velika većina građana mora nositi zaštitne maske. Tako su one sada obavezne u svim zatvorenim prostorima, pri odlasku u trgovine, domove zdravlja, javnom prijevozu i bolnicama. To je veliki trošak za mnoge, a evo i koliko prosječnu četveročlanu obitelj mjesečno može koštati ova protuepidemijska mjera i nova režija.

Prvi faktor ove računice je broj maski koje pojedincu treba dnevno. Prema riječima ravnateljice Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemke Markotić medicinske maske treba mijenjati svaka tri sata, dok se s pamučnim maskama možete provući s dvije do tri dnevno kroz cijeli dan. Nošenje jedne maske cijeli dan veliki je propust jer njeno neispravno i predugo nošenje također može uzrokovati infekciju, prenosi N1.

Stoga osoba koja je na poslu osam sati te koja nakon i poslije posla rješava ostale obaveze poput odlaska po dijete u vrtić, brige za starije, plaćanja režija, odlaska na poštu ili banku u prosjeku u zatvorenim prostorima provodi devet sati, što će reći da joj samo za jedan radni dan treba tri zaštitne jednokratne medicinske maske ili dvije pamučne maske.

Isto to vrijedi i za drugu odraslu osobu iz obitelji, dok se na djeci može ponešto uštedjeti. Ako je za pretpostaviti da su djeca vrtićke dobi ili školarci i ako ih se jednom dnevno povede u nabavu namirnica na njih se troši samo jedna maska, naravno ako ne računamo izvanredne situacije poput odlaska liječniku ili na druga mjesta gdje se provodi više od tri sata.

Dakle, za cijelu obitelj, dvoje odraslih i dvoje djece za jedan radni dan treba vam šest maski za dvoje odraslih i dvije maske za dvoje djece – osam jednokratnih maski sveukupno ili po šest platnenih maski – četiri za odrasle i po dvije za dvoje djece, barem dok traju školski praznici, piše tportal.

Koliko to sve košta? Kako tržište jednokratnih i platnenih maski više ne oskudijeva kao i ožujku i travnju ove godine, cijene su, prema našim provjerama s lokalnim ljekarnama nešto pale, no još uvijek se ‘drže’. Maske se danas daju nabaviti već od 2,75 kuna po komadu, no ima i onih lanaca i web trgovina u kojima po jedna maska košta do 5,5, šest kuna pa čak i sedam kuna. U prosjeku, pretpostavit ćemo da jedna zaštitna maska košta četiri kune, sredina je to raspona cijene između najjeftinijih maski u trgovačkim centrima i nešto skupljih iz ljekarni i web-shopova.

To drugim riječima znači da će prosječna obitelj, koja za radnog dana troši osam takvih maski izdvojiti 32 kune. Ako pak prosječan radni mjesec ima 23 radna dan, to našu prosječnu obitelj košta 736 kuna, čemu još treba pribrojiti sedam dana vikenda, za koji pretpostavljamo da se svaki član obitelji troši samo jednu masku na dan, što je sveukupno 28 maski ili još 112 kuna.

Summa summarum, prosječna četveročlana obitelj, ako se pridržava svih mjera koje propisuju nadležne službe mjesečno će potrošiti 212 maski što će je koštati golemih 848 kune. Srećom, ljudima kojima su maske obavezne na poslu taj pokriva rješava poslodavac, odnosno on im nabavlja maske, pa je isto tako sigurno za pretpostaviti da je pravi trošak za našu obitelj mjesečno oko 400 kuna, što je i dalje popriličan iznos.

Kada bi se svojim novcem kupovale maske za privatnu upotrebu ali i za posao i to one najjeftinije po 2,75 lipa, ova bi obitelj na maske mjesečno potrošila 214,75 kuna, dok bi ih one skuplje od 5,5 kuna mjesečno stajale 1166 kuna, piše N1.

Tech

Prisluškuju vas, prate vas: Evo kako sigurno koristiti smartphone, ovo na mobitelu morate isključiti

Published

on

Ako koristite mobilni telefon, morate imati na umu da vas uvijek netko može pratiti jer dok je god telefon povezan s mobilnim mrežama, postoji zapis vaše lokacije, komentirao je upozorenje oko korištenja smartphone koje je objavila američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) stručnjak za sigurnost Patric Wardle. Iz NSA kažu i preporučuju svim zaposlenicima vladinih agencija i vojnom osoblju da isključe i deaktiviraju neke od usluga koje često svakodnevno koristimo, uključujući Bluetooth, WiFi i opciju pronalaženja telefona u slučaju njegova gubitka.

Također, od velike je važnosti za korisnike da isključe lokacijske podatke koji su iznimno važni i moraju se zaštititi. Oni mogu otkriti broj korisnika na određenoj lokaciji, putem njih mogu se pratiti kretanje korisnika i opskrbe, rutina dnevnih kretanja korisnika i članova organizacija te se, zahvaljujući tim podacima, mogu otkriti neke poveznice između korisnika i lokacija kakve se na drugi način ne bi mogle otkriti, upozoravaju iz NSA.

Iz sigurnosne agencija naglašavaju kako im je jasno kako su geolokacijske opcije od krucijalne važnosti za mobilnu komunikaciju, kao i da su njihovi prijedlozi zaštite korisnika, odnosno njihove privatnosti i sigurnosti, za većinu njih nepraktični. Npr. pri korištenju karata i navigaciji jasno je kako moramo koristiti lokacijske postavke, koje su nužne i za praćenje naših sportskih aktivnosti poput trčanja i bicikliranja.

No uvijek postoji mogućnost da se tih podataka o lokaciji i kretanju koje prikupljaju aplikacije i oglašivački servisi te se prikupljaju u masivne baze podataka, dokopaju i neke treće strane koje bi ih mogle iskoristiti protiv korisnika, državnih organizacija, kompanija itd. Na Ars Tehnici podsjećaju i na servise koji prikupljaju i prodaju informacije o lokacijama bazirane na lokacijama baznih stanica i mobilnih operatora, kao i na činjenicu da je korisnike moguće pratiti čak i kad su isključeni mobilni podaci jer se lokacija može pratiti putem WiFija i Bluetootha.

oš jedan savjet iz NSA odnosi se na ponašanje korisnika na društvenim mrežama na kojima ne bi trebali objavljivati informacije o lokacijama, a upozoravaju i na mogućnost “curenja” lokacijskih informacija putem navigacije u automobilima, nosivim uređajima, IoT uređajima itd.

Iako je riječ o savjetima usmjerenim prvenstveno ljudima koji rade u vojsci ili surađuju s vojskom, jasno je kako se isti sigurnosni principi vrijede za sve korisnike, kao što je i jasno da, ako bi poštovali ta upozorenja, ne bi mogli koristiti veliki broj opcija na pametnim telefonima.

Izvor: ZIMO

Ucitavanje vijesti

Svijet

Na dražbu idu pronađene Gandhijeve naočale

Published

on

Par naočala koje su pripadale Mahatmi Gandhiju bit će ponuđen na dražbi nakon što su cijeli vikend ‘provele’ u omotnici koja je napola stršila iz poštanskog sandučića jedne engleske aukcijske kuće.

Osoblje aukcijske kuće ‘East Bristol Auctions’ pronašlo ih je u ponedjeljak u običnoj omotnici u svojemu poštanskom sandučiću.

Aukcionar Andrew Stowe je kazao da su naočale, koje bi na dražbi mogle postići cijenu višu od 15.000 funta, najvredniji predmet u posjedu njegove aukcijske tvrtke. 

Dodao je da je vlasnik naočala “zamalo doživio srčani udar” kad mu je rekao njihovu vrijednost.

“Netko ih je u petak navečer ubacio u naš poštanski sandučić. Ondje su ostale do ponedjeljka, a omotnica je napola virila iz sandučića. Jedan od mojih kolega predao mi je omotnicu, kazavši da u pisanoj poruci piše kako je riječ o Gandhijevim naočalama”, ispripovijedao je Stowe.

“Bacio sam pogled na naočale, pročitao poruku i pomislio kako je to baš zanimljivo te nastavio s ostalim dnevnim zadaćama. No kad sam krenuo istraživati, zamalo sam pao sa stolca otkrivši da su pozlaćene naočale okruglih okvira kakve je nosio karizmatični indijski borac za ljudska prava uistinu pripadale Gandhiju. Nazvao sam mladića koji nam ih je poslao u omotnici i rekao bih da je zamalo doživio srčani udar kad sam mu kazao koliko vrijede”, rekao je Stowe.

Mladić koji je poslao naočale Stoweu je otkrio da se one u njegovoj obitelji prenose s generacije na generaciju, a donio ih je rođak koji je Gandhija upoznao tijekom posjeta Južnoj Africi dvadesetih godina prošlog stoljeća. 

“Provjerili smo datume i sve se podudara, čak i datum kad je Gandhi počeo nositi naočale. Riječ je o jednim od prvih koje je nosio, jer je dioptrija prilično mala”, rekao je.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Brojni strani radnici stradali u eksploziji u Bejrutu još nisu identificirani

Published

on

Brojni strani radnici i vozači kamiona koji su nestali i za koje se pretpostavlja da su stradali u razornoj eksploziji u Bejrutu otežavaju identifikaciju žrtava, rekao je gradski guverner.

„Mnogo je nestalih koje ne možemo identificirati. Među njima su vozači kamiona i strani radnici”, rekao je guverner Bejruta Marwan Abboud televiziji Al Jadeed. Ta tijela nitko ne identificira, to je težak posao za koji treba vremena, zaključio je Abboud.

Sirijska vlada izvijestila je da je među 158 ljudi za koje je potvrđeno da su poginuli u eksploziji u bejrutskim lučkim skladištima oko 45 sirijskih državljana. Sirijci su u Libanonu najzastupljeniji strani radnici koji su zaposleni u građevinarstvu, poljoprivredi i prijevozu.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije